Guvernul discută despre pensile speciale, dar Țuțuianu spune că nu se va schimba nimic

E.b. | 04.08.2017

În ședința de astăzi, Cabinetul Tudose discută proiectul ordonanței de urgență privind pensiile speciale, prin care se introduce o plafonare a pensiilor militare, în sensul că nu vor mai putea depăși media soldelor/salariilor nete în plată. Ministrul Apărari spune însă că nu se va schimba nimic.

Pe aceeași temă

 

Totodată, actul normativ poate schimbă regulile de indexare a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților. Ordonanța de Urgență ar urma să intre în vigoare la 15 septembrie 2017.

 

 

Însă Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării Naționale, a dat asigurări vineri că pensiile militare nu vor scădea și nici vârsta de pensionare nu se va modifica.

 

"Vreau să fac niște lămuriri. În primul rând, nu vor scădea pensiile. În al doilea rând, vârsta de pensionare nu se modifică. De asemenea, vreau să precizez că ordonanța care va fi prezentată astăzi în ședința de Guvern este realizată de Ministerul Muncii, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne. (...) Recunoaștem sacrificiul și profesionalismul militarilor, dar trebuie să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea bugetară", a afirmat Adrian Țuțuianu, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

 

În context, ministrul Apărării a susținut că există pensii mai mari decât salariile și că bugetul nu va mai face față unor astfel de cheltuieli. 

 

 

Conform Digi 24,  în draftul ordonanței de urgență mai pot fi operate modificări în timpul ședinței de Guvern, Actul normativ aflat pe masa Cabinetului Tudose afectează pensiile încasate de:

 

- personalul aeronautic civil navigant

- personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea

- funcționarii publici parlamentari

- membrii Corpului diplomatic și consular

- membrii Curții de Conturi

- deputați și senatori

- militari

- polițiști, jandarmi

- funcționarii publici cu statut special din sistemul penitenciare

- angajații din servicii (SRI, SPP, STS).

 

Pensiile tuturor categoriilor de mai sus nu vor mai crește odată cu creșterea indemnizației/soldei/salariului celor aflați în funcție, ci se vor majora doar „cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică”. Dacă, în urma acestei actualizări, va rezulta un cuantum al pensiei mai mic, va rămâne valabil cuantumul de dinaintea actualizării.

 

Suplimentar față de ceilalți beneficiari ai pensiilor speciale, ordonanța de urgență prevede plafonarea pensiilor speciale ale militarilor, polițiștilor, jandarmilor și funcționarilor din penitenciare. „Cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”, se arată în proiectul de ordonanță.

 

În draftul actului normativ mai scrie că toate cererile de pensionare care au fost înregistrate și nesoluționate până la data de 15 septembrie 2017 se vor soluționa „conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii și asigurări sociale”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22