Definitia familiei in Constitutie, referendum intern la USR. Va reveni Nicusor Dan in partid?

E.b. | 06.08.2017

Uniunea Salvati Romania (USR) organizeaza saptamana viitoare, intre 7 si 13 august, un referendum intern in cadrul caruia membrii partidului vor raspunde la doua intrebari

Pe aceeași temă

 


Ar trebui sau nu ca USR sa se pozitioneze in privinta referendumului de modificare a definitiei familiei in Constitutie, a Coalitiei pentru Familie, si, in cazul in care raspunsul este "da": cum ar trebui sa fie pozitionarea - pro sau contra

 

Referendumul se va desfasura pe o platforma online, confidential, iar miza acestuia este si daca fostul presedinte Nicusor Dan va reveni in partid. Fondatorul USR a demisionat dupa ce Biroul National a votat ca partidul sa se pozitioneze impotriva acestei initiative, decizie intoarsa apoi de Comitetul Politic, si care a dus la acest referendum, insa a anuntat ca, daca partidul va vota nepozitionarea, va reveni in partid, screi HotNews
 


Dupa referendum, USR va organiza, cel mai probabil in septembrie sau octombrie, si un Congres pentru a isi alege presedintele. Partidul este condus interimar in prezent de Elek Levente, seful USR Cluj, dupa demisia lui Nicusor Dan. 

 

 

Intrebarile

 

 

Fiecare membru USR va primi pe e-mail, probabil luni la ora 00.00 cand se deschide referendumul, un set de user si parola unic, cu care va intra pe un link si va vota. 

 

Va avea de raspuns la urmatoarele doua intrebari:

 

1 "Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendmului Coalitiei pentru Familie ?" Variante de răspuns: DA / NU.  

 

2. "Cum trebuie să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie ?" Variante de răspuns: PRO / CONTRA.

 

Votul este confidential. Odata ce a votat, un membru USR sau oricine altcineva nu poate poate edita sau schimba votul. Raspunsurile sunt criptate in sistem astfel ca nmeni altcineva nu poate vedea cum a votat respectivul membru. 

 

Pentru a se asigura ca functioneaza sistemul pus la punct, saptamana aceasta a avut loc si un referendum pilot, cu intrebari fara miza. 

 

Consultarea intr-un referendum intern a membrilor a fost prevazuta intr-un articol din noul statut USR, votat la Congres. Se prevede ca un referendum poate fi declansat la solicitarea a minim 200 de membri - actualul referendum intern a fost o initiativa a USR Suceava, insa temele unui referendum nu pot viza "aspectele de ţin în orice fel de persoane, sancţiuni, chestiunile legate de drepturile omului, criteriile de aderare, şi orice subiecte, care ar putea interfera cu activitatea Comisiilor de Arbitraj din cadrul USR."

 

 

Va reveni Nicusor Dan in USR?
 

 

Fostul lider USR a reafirmat luni, intr-un interviu pentru Adevarul, ca nu va reveni in USR in cazul in care la referendumul intern din partid va castiga tabara care sustine o pozitionare clara impotriva modificarii Constitutiei pe tema familiei traditionale si a avertizat ca o orientare a USR spre "o mica zona a progresismului care se ocupa cu minoritatile sociale" va determina o "ingustare" a bazinului electoral.

 

"Nu sunt deloc convins, ba dimpotriva, ca USR sa se duca intr-o mica zona a progresismului care se ocupa in special cu drepturile minoritatilor sociale cred ca e o ingustare a bazninului. Eu cred ca daca se duce in zona asta isi anuleaza sansele de a avea primari cam peste tot in Romania, poate cu exceptia a doua trei orase foarte mari", a spus acesta.

 

Nicusor Dan a argumentat ca publicul care sustine pozitionarea impotriva modificarii Constitutiei pe tema familiei traditionale este "de cam 20% la nivel national si in multe zone din Romania e de 10%".

 

El a reamintit in acest context ca "exponentul acestei teme, Remus Cernea, a facut 6.000 de voturi" la ultimele alegeri si ca este vorba despre "o tema care nu iti aduce voturi dar te penalizeaza", in conditiile in care "e un public care isi doreste ca tu sa ai optiunea asta dar fara sa te voteze neaparat" si exista "un alt public mult mai mare care te penalizeaza daca ai optiunea asta".

 

Nicusor Dan considera ca aceasta dezbatere "trebuie lasata in societate si nu adusa in spatiului politic" iar "un partid care amplifica aceasta tema, care trebuie sa ramana in zona societatii, nu in zona politica, nu face bine Romaniei".

 

El a respins acuzatiile de "santaj" si a sustinut ca nu va reveni in USR in cazul in care castiga tabara adversa deoarece este "neonest (...) sa faci altceva decat ai spus in campanie" iar "noi in campanie am spus ca pe chestiunea asta nu o sa avem o pozitie".

 

"E o chestiune de principiu care nu se negociaza, ce spui aia faci. Nu ma voi reinscrie in USR" daca va castiga gruparea care cere pozitionare pe tema modificarii Constitutiei.

 

Nicusor Dan se asteapta la un rezultat "echilibrat", "pe muchie de cutit" la referendumul din partid pe aceasta tema, saptamana viitoare. 

 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

Citeste si: Alexandrescu, apel către USR: Coaliţia pentru Familie vrea frică şi imperiul temerii VIDEO

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22