De același autor
A stârnit ceva indignare și emoție declarația lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, că maghiarii din România nu au niciun motiv să sărbătorească în 1918 un secol de la Marea Unire și formarea României Mari. Unele televiziuni s-au inflamat, condamnând cu virulență atât declarația, cât și ceea ce cred că se ascunde sub ea și imaginând comploturi subterane maghiaro-rusești. Dar să privim lucrurile cu oarecare calm.
Firește că este o declarație naționalistă și, aș spune, lipsită de empatie din partea liderului UDMR. Minoritatea maghiară nu e totuși persecutată în România, chiar dacă mai sunt destule de făcut sub raportul respectării unor drepturi. UDMR a beneficiat de multe ori, prin participarea directă sau indirectă la diverse guvernări, de diferite avantaje, dintre care unele s-au răsfrânt și asupra conaționalilor unguri, dar destule revenindu-le numai elitei politice a UDMR. Mai mult decât atât, am avea destule motive să reproșăm UDMR-ului poziționarea, devenită regulă în ultimii ani, de partea PSD în lupta împotriva unei justiții independente. Mai simplu spus, lupta anticorupție n-a găsit în UDMR un aliat, ci mai curând un inamic, care uneori a mers atât de departe, încât a acuzat și a reclamat DNA de șovinism antimaghiar, după deschiderea anumitor dosare de corupție. De exemplu, UDMR nu s-a plasat de partea societății civile românești la începutul anului acesta, ci a susținut guvernele propuse de Liviu Dragnea, încercând în schimb să mai stoarcă câteva concesii la repezeală – ceea ce n-a fost deloc cel mai bun mijloc pentru a obține simpatie în rândurile românilor cu simț civic.
Bineînțeles că și politica naționalistă, populistă și iliberală a lui Viktor Orbán în Ungaria joacă aici un rol destul de important, căci influența guvernului maghiar asupra UDMR este binecunoscută. Mi se pare contradictoriu că liderii UDMR tind să stea la remorca ideologică a prim-ministrului maghiar, cu atitudini antieuropene bine știute, dar în același timp văd în UE garanția solidă că România își va îndeplini angajamentele față de minoritățile etnice și religioase.
Pe de altă parte (căci există și „o altă parte“), declarația d-lui Hunor are meritul (destul de nepolitic) că ne scoate din ipocrizie. Nu ne place ce spune, dar trebuie să recunoaștem că există un adevăr în vorbele sale. Sfârșitul Primului Război Mondial și apoi Tratatul de la Trianon din 1920 au rămas în conștiința colectivă maghiară drept „catastrofa“ națională prin excelență, având drept rezultat faptul că peste 2,5 milioane de unguri (un sfert din populația de etnie maghiară) ajung să trăiască în alte state decât Ungaria. Noi obișnuim să vorbim și să scriem în manualele noastre de istorie despre drepturile „istorice“ ale românilor asupra Transilvaniei, invocând felurite argumente, mai mult sau mai puțin credibile; dar istoricii și politicienii maghiari țin același tip de discurs despre drepturile „istorice“ ale maghiarilor în manualele lor. Cine are dreptate? Depinde mult chiar de argumentele folosite – lucru, desigur, deloc inocent: dacă luăm în calcul demografia la 1918, cauza românească câștigă în cea mai mare parte; dacă se folosește argumentul statalității și al formei de civilizație, cauza maghiară iese mai bine. Dar chiar și ideea (relativ nouă acum 100 de ani) de a folosi argumente demografice și naționale pentru a retrasa granițe de stat a fost departe de a fi fost inocentă, ea fiind introdusă la presiunea președintelui american W. Wilson, care voia să vadă distruse imperiile multinaționale și credea în „principiul naționalităților“. Unii spun azi că el a fost un utopist care s-a înșelat profund și că, de pildă, Dubla Monarhie n-ar fi trebuit desființată, deoarece ar fi constituit un scut de apărare atât împotriva Rusiei, cât și a Germaniei. E, pesemne, un „mit istoric“; dar „statul național“, omogen etnic și unitar, nu e și el unul?
În definitiv, ceea ce a decis totul în 1918 a fost victoria Antantei cu contribuția decisivă a SUA. La începutul lui 1918, România era o mică țară învinsă, devastată de război, ocupație străină și epidemii, cu teritoriul amputat, cu economia anexată Germaniei. În martie deja, armata română ocupa Basarabia (cu încuviințarea Germaniei, care se temea de răspândirea bolșevismului). În toamnă, constatând debandada militară din vest a Puterilor Centrale, armata română ocupa Transilvania. România obținea astfel, în mod incredibil, totul: Basarabia de la fostul aliat Rusia, Transilvania, Bucovina și Banatul de la defuncta Austro-Ungarie, Cadrilaterul de la Bulgaria. Nu vreau să se înțeleagă de aici că neg tributul teribil în vieți omenești și distrugeri materiale dat de România în război. Dar și alții, inclusiv adversarii, au avut pierderi catastrofale. Una peste alta, România a avut atunci un imens noroc, iar Ungaria – un ghinion de proporții nu mult mai mici. A fost meritat norocul? A fost meritat ghinionul? Ciorovăiala româno-maghiară va mai dura 100 de ani, cel puțin, dacă punem problema în acești termeni care nu duc la nimic.
De fapt, ceea ce ne-ar trebui și nouă, românilor, și ungurilor din România ar fi să înlocuim patriotismul etnic, care ne-a învrăjbit 150 de ani, cu un patriotism constituțional și civic, centrat în jurul valorilor de libertate, egalitate în drepturi, dar și de cunoaștere, respect și empatie pentru particularismul celuilalt, nu în ultimul rând când acesta se manifestă și la nivel comunitar. Memoria națională proprie ne va despărți adesea, fără îndoială, dar trebuie să găsim ceva mai larg decât ea, care să ne includă pe toți. O bună înțelegere prin cunoașterea, în paralel, a presupuselor drepturi „istorice“ ale celuilalt, odată discutată public și predată cu seriozitate și echilibru în școli (ceea ce au făcut francezii și germanii cândva), ar putea constitui un început.
Din păcate, nimic nu pare să prefațeze acest început cu un an înainte de 1918 – care riscă să fie anul „Marii Diviziuni“, când unii se vor bucura, pesemne, și pentru ca să le facă în ciudă celorlalți, care se vor înstrista și pentru ca să le strice primilor bucuria. Mă tem că nu ne va uni decât sentimentul comun că „celălalt“ ar trebui, oricum, pus la punct.