Nemulțumiri privind drepturile de rezidenţă limitate după Brexit date britanicilor din UE

I.g. | 09.08.2017

Ministrul Brexitului, David Davis, s-a plâns că negociatorii Uniunii Europene au propus drepturi de rezidenţă limitate pentru britanicii care locuiesc în ţările blocului comunitar, după ieşirea Marii Britanii din UE, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

 

În acest sens, cetăţenii britanici vor avea dreptul de a rămâne doar în ţara europeană în care au drept de rezidenţă şi nu se vor putea muta în altă ţară din Uniunea Europeană. ”Oferta lor garantează drept de rezidenţă doar în statul membru unde cetăţeanul britanic locuieşte în momentul ieşirii din Uniunea Europeană. Nu garantează posesorului... vreun drept de a se muta în interiorul UE, de exemplu pentru muncă sau studii într-un alt stat membru”, a declarat ministrul Davis într-o scrisoare adresată unei comisii din Camera Lorzilor.

 

Drepturile cetăţenilor britanici care locuiesc în ţările UE, precum şi ale cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie, reprezintă una dintre problemele pe care negociatorii europeni speră să o rezolve în prima etapă a discuţiilor de Brexit. De asemenea, ministrul britanic susţine că s-a adresat în acest sens negociatorilor europeni, exprimându-şi îndoiala că această propunere este consistentă cu principiul reciprocităţii şi cu dorinţa Comisiei Europene de a proteja drepturile de care se bucură în acest moment britanicii din ţările UE.

 

După prima rundă de negocieri, Michel Barnier a declarat că există o ”divergenţă fundamentală” între cele două părţi cu privire la protejarea expatriaţilor după ieşirea Marii Britanii din UE. Londra a anunţat în luna iunie că va permite imigranţilor europeni să-şi păstreze asigurarea de sănătate, dreptul de a munci şi alte beneficii, mult mai generoase decât cele la care au acces alţi imigranţi din Marea Britanie. Însă, aceste propuneri se aplică doar imigranţilor europeni care locuiesc de mai mult de cinci ani în Marea Britanie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22