Bodog: Rata de refuz a vaccinării, 12%. În ultima lună au fost vaccinaţi 67.000 de copii

I.g. | 09.08.2017

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei Executivului că rata de refuz a vaccinării în ultima lună este de 12%, fiind vaccinaţi 67.000 de copii. Bodog a precizat că aproximativ 40.000 de copii nu au fost găsiţi la domiciliu, fiind perioada de vacanţă. Bodog a mai spus că proiectul Legii vaccinării va fi trimis Parlamentului spre adoptare.

Pe aceeași temă

 

„În ultima lună au fost vaccinaţi 67.000 de copii, în jur de 40.000 nu au fost găsiţi la domiciliu. Asta, pe de-o parte, că suntem în perioada de vacanţă şi sunt mulţi copii care sunt plecaţi în străinătate, dar ei vor fi căutaţi din noi şi avem o rată de refuz a vaccinării de 12%”, a precizat Florian Bodog, conform news.ro. Ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul Legii vaccinării va fi aprobat în şedinţă, urmând ca acesta să fie trimisă la Parlament spre aprobare.

 

„Azi voi supune aprobării Guvernului Legea vaccinării, care aşa cum am anunţat iniţial va fi trimisă în Parlament şi nu va fi adoptată ca şi ordonanţă de urgenţă. (...) Practic responsabilizăm tot lanţul începând cu ministrul şi până la părinte cu privire la vaccinarea copiilor. Fac precizarea că legea va fi trimisă în Parlament şi va fi analizată, sunt sigur, cu maximă celeritate de comisiile de specilaitate şi sunt convins că în Parlament colegii se vor mobiliza în aşa fel încât să avem cât mai repede pusă în aplicare această lege”, a declarat ministrul Sănătăţii în debutul şedinţei Executivului.

 

Proiectul Legii vaccinării a fost elaborat ca un răspuns la epidemia de rujeolă începută în 2016. Astfel, peste o sută de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate săptămâna trecută, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns, vineri, la 8.455 de cazuri, fiind înregistrate 32 de decese. Boala s-a extins din septembrie 2016 în 40 de judeţe şi în Capitală.

 

Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

 

”În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor. De asemenea, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

 

Conform proiectului de act normativ, la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii. 

 

În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabilă are obligaţia prezentării, până la intrarea în colectivitate, a unuia dintre următoarele documente eliberate de către Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învăţământ are obligaţia de a sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate.

 

”În cazul prezentării unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate”, se arată în proiect. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităţilor de învăţământ, respectiv sesizări din sistemul de protecţie a drepturilor copilului.

 

Comisiile de vaccinare iau în evidenţă copilul nevaccinat, consiliază cel puţin o dată la 3 luni părinţii sau ceilalţi reprezentanţi legali ai minorilor care trebuie vaccinaţi, până la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta şi monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22