Florea: Comisiile de anchetă au nevoie de pârghii. Propunem modificarea legislaţiei

I.g. | 10.08.2017

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a afirmat joi, la Parlament, că raportul final al comisiei va cuprinde şi propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât un astfel de for să aibă pârghiile legale necesare pentru a-şi atinge obiectivul, existând posibilitatea să se impună şi sancţiuni pentru cei care refuză să vină la audieri.

Pe aceeași temă

 

„Am decis că, având în vedere că această comisie de anchetă a dat naştere la trei decizii ale CCR care au creat practic precedent şi au instituit pincipiul colaborării loiale între instituţii, faptul că acele anchete – judiciară şi parlamentară – pot coexista, care a statuat cu privire la obligativitatea persoanelor să se prezinte, şi alte asemenea, deciziile CCR vor fi prinse într-o propunere de modificare legislativă şi se va face vorbire despre aceasta în raportul final. Asta s-a votat astăzi”, a spus Oana Florea, conform News.ro.

 

Întrebată ce modificări legislative propune, deputatul PSD a răspuns că o comisie de anchetă trebuie să aibă pârghiile legale necesare pentru a-şi atinge obiectivele. „Pe lângă raportul final cu privire la obiectivele care ne-au fost date prin hotărârea Parlamentului, astăzi am hotărât ca ceea ce CCR a statuat prin cele trei decizii să fie prinse într-o legislaţie ulterioară referitor la activitatea comisiilor de anchetă parlamentară pentru că, iată, din experienţa de până acum, am văzut ceea ce funcţionează, ce nu funcţionează, şi am descoperit că nu avem pârghiile legale necesare pentru a ne atinge cu adevărat obiectivul pentru care am fost înfiinţaţi. O să vorbim de regulamentul de funcţionare al comisiilor de anchetă”, a explicat preşedintele Comisiei de anchetă.

 

Chestionată în continuare în ce sens doreşte să mărească atribuţiile, deputatul PSD a precizat: „Măsuri ca cei care au obligativitatea să se prezinte să aibă nişte repercursiuni, fie să-şi piardă funcţia, fie să primească amendă, vom vedea cum funcţionează şi în alte ţări. La acest moment nu avem pârghiile necesare, nu putem obliga oamenii să vină”. De asemenea, întrebată dacă modelul francez, unde membrii comisiilor de anchetă pot face inclusiv percheziţii, este o variantă, deputatul PSD a susţinut că nu s-a gândit neapărat să se ajungă la un asemenea nivel.

 

„Nu m-am dus cu gândul la faptul că noi trebuie să facem percheziţii. Am apreciat că în acele ţări comisiile de anchetă au puteri sporite. Nu m-am gândit neapărat să ajungem la acel nivel, dar este o discrepanţă între ceea ce poate face o anchetă parlamentară în România şi ce poate face în SUA, Franţa, Belgia”, a adăugat ea. În încheiere, Oana Florea a subliniat faptul că, în mod clar, se impun modificări legislative de sporire a atribuţiilor comisiilor de anchetă.

 

„Acum am invitat şi ce am obţinut? Nimic. Avem vreo informaţie la momentul acesta? Nu. Trebuie să instituim un mecanism. Dacă nu putem să ne facem treaba şi suntem împiedicaţi, mai bine nu mai facem comisie de anchetă. În mod clar se impun modificări legislative de sporire a atribuţiilor comisiilor de anchetă”, a conchis preşedintele comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22