Timișul, pe lista scandalului european al ouălor contaminate cu insecticidul Fipronil

Dora Vulcan | 10.08.2017

Autoritatea Sanitar-Veterinara a anunțat, printr/-un comunicat, că în județul Timiș a fost descoperita si izolată o tona de "galbenus de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania". Gălbenușul nu a ajuns la comercializare, spune Geronimo Brănescu, directorul ANSVA la Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

 

Lotul respectiv a fost retinut in depozitul unitatii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare, precizeaza ANSVSA, intr-un comunicat. Cele 1.000 de kg depistate in dimineata zilei de 9 august vor fi neutralizate prin incinerare. 

 

 ”În cadrul acțiunilor specifice de control, în dimineața zilei de 9 august, inspectorii din cadrul DSVSA Timiș, au sechestrat o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, acțiune realizată conform alertei SRAAF.

 

Lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.

 

Toate structurile teritoriale județene sunt în alertă pentru a acționa în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil.

 

Comisia Europeană a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare:

 

“Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate”.

 

Între ANSVSA și reprezentații asociațiilor crescătorilor de păsări din țara noastră, există un permanent schimb de informații privind evoluția, la nivel european, a situației ouălor contaminate cu Fipronil.

 

Menționăm că, în acest sens, ANSVSA desfășoară, deja, activități de control, în mod randomizat, în fermele avicole din țară.

 

ANSVSA monitorizează atent această situație și va informa permanent cu privire la noi elemente apărute în contextul alertei europene legate de ouăle contaminate cu Fipronil”  - se spune în comunicatul ANSVA.

 

* Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnitele, gărgărițele și alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca și substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22