A murit Tudor Postelnicu, temutul şef al poliţiei politice în timpul regimului comunist

E.b. | 12.08.2017

Tudor Postelnicu, unul dintre şefii Securităţii în timpul regimului comunist şi ministru de Interne în decembrie 1989, a murit. Postelnicu a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Nicolae Ceauşescu.

Pe aceeași temă

 

 

Decesul a fost confirmat, pentru Digi24, de soţia lui Postelnicu. 

 

Tudor Postelnicu a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului din anul 1977, fiind numit apoi şeful Departamentului Securităţii StatuluiEste începutul ascensiunii sale.

 

Numele lui este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi ori opozanţi ai regimului comunist.

 

În anul 1987, devine ministru de Interne şi membru al Comitetului Central al PCR, fiind în funcţie la momentul Revoluţiei din decembrie 1989

 

A fost arestat de revoluţionari. 

 

În februarie 1990, a fost judecat de Tribunalul Militar, în cadrul lotului "CPEx" în "procesul celor patru", în care au fost judecaţi şi Emil Bobu, Manea Mănescu şi Ion Dincă.

 

Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, confiscarea averii şi privarea de unele drepturi civile. În urma recursului, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, şi a rămas să execute 14 ani de închisoare, din care a făcut şapte

 

În timpul uneia din şedinţele publice ale procesului şi-a justificat deciziile şi acţiunile rostind celebra propoziţie, în spatele cărei dorea, de fapat, să se ascundă: ”Am fost un dobitoc!”.

 

 În 1991 a început cercetarea lui Tudor Postelnicu și a fostului ministru de Interne Gheorghe Homoștean în cadrul dosarului „Autobuzul”. 

 

Cei trei atacatori din dosarul "Autobuzul" au spart în 23 august 1981 sediul unui post de Miliție din Timiș, de unde au sustras armament și muniție, iar a doua zi, înarmați fiind, i-au luat ostateci pe călătorii dintr-un autobuz care efectua o cursă locală. Ei cereau în schimbul eliberării pasagerilor bani și pașapoarte, pentru a putea părăsi România. Trupele de Securitate, din ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu au intervenit în forță, și i-au omorât pe cei 3 teroriști și 3 pasageri nevinovați.

 

Rudele victimelor au cerut redeschiderea anchetei după 22 decembrie 1989.

 

În 1994, instanța militară a hotărât condamnarea lui Postelnicu, fost șef al Direcției Securității Statului, la șapte ani și șase luni de închisoare și amnistierea lui George Homoștean. Parchetul Militar a făcut apel și la 30 decembrie 1997, Curtea Militară de Apel a dispus desființarea sentinței primei instanțe judecătorești și a condamnat ambii inculpați la câte 18 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav. A fost încarcerat pe 29 ianuarie în Penitenciarul Jilava.

 

La ultimă instanță, Curtea Supremă de Justiție, a fost condamnat din nou.

La 29 ianuarie 1998 e însă din nou încarcerat, fiind arestat până la 6 octombrie 1999, când Tribunalul Bucureşti îi admite cererea de eliberare condiţionată. În perioada în care ar fi trebuit să-şi trateze bolile, Postelnicu are alte preocupări: cumpără una dintre casele naţionalizate de regimul pe care-l slujise la un preţ mult mai mic decât preţul pieţei. Tudor Postelnicu locuia lângă Guvern, pe Calea Victoriei, la etajul 2 al unui bloc de lux, după standardele piaţei imobiliare bucureştene.

Citeste mai mult: adev.ro/oukq60

 
 Postelnicu  e eliberat  însă din motive medicale. La 29 ianuarie 1998 este din nou încarcerat, fiind arestat până la 6 octombrie 1999,  atunci când Tribunalul Bucureşti îi admite cererea de eliberare condiţionată. În perioada în care ar fi trebuit să-şi trateze bolile, dar Postelnicu are alte preocupări: cumpără una dintre casele naţionalizate de regimul pe care-l slujise la un preţ mult mai mic decât preţul pieţei. Tudor Postelnicu locuia lângă Guvern, pe Calea Victoriei, la etajul 2 al unui bloc de lux, după standardele piaţei imobiliare bucureştene, conform Adevărul.

 

În total, Postelnicu a fost închis pentru toate crimele comise șapte ani, iar în 2009 mai era cercetat de procurori pentru finanțarea teroristului Carlos. Șacalul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22