„La Cotroceni”: istoria şi teatrul se întâlnesc la muzeu

Fara Autor | 16.08.2017

2017 / 08 / 16

Pe aceeași temă

În perioada 16-24 august 2017, Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă desfăşoară programul educaţional pentru copii La Cotroceni,  în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni şi Policy Center for Roma and Minorities. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Activităţile vor fi găzduite de Muzeul Naţional Cotroceni, iar beneficiarii proiectului – copii cu vârste între 11 şi 14 ani aflaţi în situaţii de risc, din comunitatea dezavantajată din Ferentari, Sector 5, Bucureşti – vor lua parte la atelierele programului prin implicarea Policy Center for Roma and Minorities.

Programul La Cotroceni a fost conceput pornind de la ideea de a transmite copiilor evenimente istorice şi de a le face cunoscute spaţii emblematice pentru istoria României într-un mod inedit, diferit de metoda clasică şcolară, dar completând-o şi îmbogăţind-o pe aceasta. Iniţiatorii proiectului vor oferi unui grup de copii o întoarcere în timp, în perioada 1914-1918, la Palatul Cotroceni, în mijlocul familiei regale compuse la acea vreme din Ferdinand, Maria, fiicele şi fiii lor. Călătoria în vremurile de demult va fi mijlocită de o echipă de traineri şi ghizii Muzeului Naţional Cotroceni. Aceştia ii vor purta pe tinerii participanţi pe firul unor crâmpeie din viaţa membrilor familiei regale într-o perioadă de cumpănă pentru România, printr-o serie de ateliere de teatru şi joc, având ca suport vizual fotografii din fototeca Muzeului Naţional Cotroceni. Poveştile se vor împleti şi în urma lor, copiii vor crea împreună cu trainerii lor un spectacol.

Cinci ateliere vor compune programul educaţional La Cotroceni: atelierul de dramaturgie, atelierul de actorie, atelierul de costume, atelierul de muzică şi atelierul de creare a spectacolului. Pe măsură ce vor înainta în lucrul cu copiii, trainerii vor combina elemente din fiecare atelier, vor îmbina informaţiile teoretice cu activităţi practice şi jocuri. Astfel, spre exemplu, micii participanţi vor realiza singuri costumele şi coloana sonoră a spectacolului, sub îndrumarea trainerilor specializaţi. Spectacolul se va construi din poveşti ale copiilor inspirate din fapte reale de la Curtea Regală a României, din anii 1914-1918. 

Echipa de concept şi conţinut a proiectului este formată din Oana Răsuceanu, Adina Lucaciu şi Irina Velcescu. Lor li se alătură Dana Anghel – scenograf  şi Petre Ancuţa - compozitor. Echipa Muzeului Naţional Cotroceni formată din muzeografi şi referenţi de specialitate - Ştefania Dinu, Oana Zlăteanu, Ştefania Duminică, Ştefania Doloiu şi Anişoara Măciucă – îi vor conduce pe copii prin camerele, sălile şi pe coridoarele muzeului şi îi vor introduce în istoria Palatului Cotroceni şi a familiei regale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22