Orchestra Naţională de Tineret a Olandei la Ateneul Român

Fara Autor | 17.08.2017

2017 / 08 / 23

Pe aceeași temă

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român şi va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (NJO), care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară), un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg Music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestră, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

 

Orchestra Naţională de Tineret a Olandei, fondată în 1957, face parte din Federaţia Europeană a Orchestrelor Naţionale de Tineret (EFNYO), şi oferă tinerilor muzicieni talentaţi care o compun prilejul de a participa  la diverse activităţi şi evenimente muzicale cum sunt Festivalul de Vară al provinciei olandeze Gelderland, Turneul de Iarnă al NJO şi multe alte concerte. Cei peste 160 de membri ai orchestrei au fost selectaţi în urma unor audiţii efectuate la diverse academii de muzică din Europa, studenţii fiind invitaţi să lucreze cu reputaţi profesori şi dirijori, cu scopul de a-şi dezvolta abilităţile de interpreţi în orchestre simfonice, ansambluri de muzică clasică de cameră sau contemporană şi chiar operă.

 

Proiectul Festivalului de Vară al NJO a fost iniţiat în anul 2001 de către reputatul muzician olandez Reinbert de Leeuw, care a asigurat directoratul artistic al festivalului până în anul 2010. I-a urmat la conducere faimosul dirijor chino-american Xian Zhang, urmat, la rândul său, în anul 2015, de Ewout van Dingstee (manager artistic) şi de dirijorul Antony Hermus (consultant artistic). Festivalul de Vară de la Gelderland are loc în fiecare an în luna august. Turneul de Iarnă se desfăşoară în luna ianuarie în diverse săli de concert din Olanda. Printre dirijorii ansamblului NJO s-au numărat Philippe Herreweghe, Ivan Fischer, Jaap van Zweden şi mulţi alţii. Formaţia s-a bucurat şi de aportul unor compozitori rezidenţi ca Steve Reich, Kaija Saariaho, John Adams, Mauricio Kagel şi Wolfgang Rihm.

 

A şasea ediţie a Festivalului Internaţional Vara  Magică a avut loc la Ateneul Român din Bucureşti în perioada 5 iulie - 23 august 2017. Concertele au fost organizate în fiecare săptămână şi au prezentat pe afiş formaţii camerale, dar şi orchestre simfonice precum Orchestra Română de Tineret, Orchestra Naţională de Tineret a Olandei, Romanian Sinfonietta Orchestra şi Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22