Turcia o critică pe Angela Merkel, spunând că Germania nu poate dicta politica UE

Dora Vulcan | 17.08.2017

Ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a afirmat joi că declarațiile cancelarului german, Angela Merkel, privind sistarea extinderii unei uniuni vamale între Ankara și Uniunea Europeană afectează credibilitatea blocului comunitar, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

 

Angela Merkel a afirmat miercuri că nu va avea loc o extindere a uniunii vamale și ''nici o aprofundare a tuturor'' legăturilor dintre Turcia și Uniunea Europeană, după o serie de dispute legate de represiunea întreprinsă de Turcia ca urmare a unei tentative de puci din 2016, eșuată.

 

 

''Este o declarație nefericită. Ar trebui să subliniem faptul că nici o țară membră a UE n-ar trebui să le dea ordin instituțiilor UE sau proceselor UE'', a declarat Omer Celik într-o conferință de presă la Ankara. ''Aceste situații sunt foarte periculoase, ele reprezintă declarații care afectează credibilitatea UE'', a mai spus Celik.

 

 

În opinia ministrului turc, atât Turcia, cât și Uniunea Europeană ar avea de câștigat din schimbările la uniunea vamală. ''Dar ei acționează ca și cum aceasta este în favoarea Turciei. Permiteți-mi să fim foarte clari: noi nu ne grăbim deloc'', a mai spus el.

 

 

Omer Celik a făcut apel de asemenea la Berlin să coopereze în legătură cu cererea Turciei de extrădare a unui profesor de teologie, Adil Oksuz, suspectat de Ankara că a avut un rol major în tentativa de puci.

 

 

Media turce au relatat că Oksuz a fost reperat în Frankfurt și în Ulm, și că landul german Baden-Wurttemberg i-a acordat permis de rezidență temporară.

 

 

''Nici un aliat de-al nostru nu poate adăposti un criminal. Este înspăimântătoare chiar și posibilitatea ca cineva cu legături clare cu tentativa de puci să fie adăpostit de către un aliat al nostru'', a afirmat ministrul turc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22