Scrisoare deschisă a lui Andrei Ursu adresată procurorilor militari

Dora Vulcan | 17.08.2017

Andrei Ursu transmite un mesaj de susținere a procurorilor care instrumentează cele mai dificile dosare ale deconspirării crimelor comunismului și ale Revoluției din 1989 și care nu vor decide să se pensioneze anticipat în perspectiva reducerii pensiilor militarilor. El crede că este important ca dosare dificile și consistente să fie terminate de procurori experimentați; pensionarea lor punând în pericol însăși finalizarea acestor dosare.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Scrisoarea integrală:

 

 

”Suntem alături de procurorii militari care, avînd posibilitatea unor pensii mai favorabile, vor decide să rămînă în cadrul Secţiei Parchetelor Militare pentru a finaliza cu justeţe dosarele Revoluţiei, Braşov ‘87, şi ale altor crime ale comunismului, dosare aflate acum în stadiu relativ  avansat de instrumentare. Noile prevederi legislative privind reducerea pensiilor militarilor i-ar putea îndemna la pensionarea în viitorul imediat. Timpul necesar altor procurori să ajungă la acelaşi nivel de înţelegere a acestor dosare extrem de voluminoase, precum şi impactul asupra soluţionării corecte, ar fi incalculabile.  Luînd în considerare şi vîrstele înaintate ale inculpaţilor dar şi ale martorilor, o astfel de schimbare ar putea însemna că dreptatea să nu se mai facă niciodată, şi adevărul despre o pagină dureroasă a istoriei noastre să rămînă ascuns.

 

 

Munca acestor procurori vizează, pe lîngă miile de victime, conştiinţa noastră colectivă. Îi susţinem pentru finalizarea, conform adevărului faptelor şi legii, a misiunii istorice în care s-au angajat, şi în care sperăm că vor decide să rămînă pînă la capăt. Alături de marea majoritate a opiniei publice, le dorim să ia decizia prin care să-şi onoreze în cel mai înalt grad profesia, ştiind că istoria reală a ţării şi justiţia pentru morţii şi supravieţuitorii crimelor comunismului sunt deasupra unor sume de bani.  Întreaga societate şi generaţiile viitoare le vor fi recunoscătoare. Şi asta pentru că viitorul unei naţiuni puternice şi libere se construieşte pe adevăr şi dreptate.

           

 

Privind în perspectivă, trebuie să ne reamintim că Secţia Parchetelor Militare a finalizat recent dosarul mineriadei, prin care mai multe persoane au fost trimise în judecată. Nu credem că această soluţie a procurorilor militari a fost] pe placul tuturor politicienilor şi al altor instituţii de forţă. De aceea, este de aşteptat că aceste grupări să nu privească cu ochi buni finalizarea iminentă a anchetelor în dosarele Revoluţiei, ale torţionarilor şi altor criminali comunişti.

 

 

Încă odată, suntem alături de procurorii militari care, avînd posibilitatea unor pensii mai avantajoase, vor opta pentru a duce pînă la capăt munca începută. Ei merită susţinerea societăţii civile, a întregii ţări, pentru a ne cunoaşte istoria reală, pentru a spune că suntem o naţiune care îşi poate face dreptate şi decide soarta.”

 

 

Scrisoarea este semnată de:

 

Fundaţia “Gheorghe Ursu”

Grupul pentru Dialog Social

Societatea Timișoara

Freedom House România

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22