De același autor
Devalorizarea leului şi scumpirea vieţii, prin inflamarea preţurilor şi tarifelor, sfidează euforia spectaculoasei viteze cu care creşte economia României. Da, am fost campionii Uniunii Europene la viteza de creştere a produsului intern brut (PIB) în al doilea trimestru al anului, dar performanţa se datorează apetitului pentru consum al populaţiei, nu vreunei cârmuiri eficiente a afacerilor ţării.
Dimpotrivă, economia este roasă de dezechilibre periculoase, cu deficite fiscale şi ale contului curent în creştere. Incertitudinea, ineficienţa şi imprevizibilitatea actelor guvernării pot provoca riscuri mari de reducere a ratingului de ţară spre finalul anului, cu efecte neplăcute asupra leului şi a ratelor dobânzilor.
În definitiv, în toamna târzie a lui 2008, pe când economia „duduia“, Standard & Poor’s şi Fitch n-au ezitat să arunce ratingul economiei noastre în categoria nerecomandată investitorilor. Efectul a fost aproape instantaneu, leul a început să se devalorizeze, dobânzile au urcat, la fel şi costurile la care se împrumuta statul, adâncind astfel datoria publică. Un traseu clasic, pe care-l parcurge orice economie dezechilibrată prin politici care sfidează logica economică.
Din păcate, peisajul economiei noastre performante este deşertic, marcat de incertitudini şi deficite acoperite prin improvizaţii. Deşi am avut cea mai spectaculoasă creştere a economiei în al doilea trimestru, leul a fost singura monedă din regiune care s-a depreciat la aflarea veştii. Paradoxul se explică simplu: în toate celelalte economii din regiune, care au cunoscut şi ele creşteri remarcabile, mult peste nivelul mediu al UE, consumul nu a fost singurul motor al PIB-ului. În Polonia, de pildă, expansiunea cu 3,9% a economiei a fost stimulată şi de creşterea investiţiilor private, realitate sugerată de avansul construcţiilor. La noi, sectorul construcţiilor a subperformat. Tot în Polonia, creşterea economiei a fost susţinută de o piaţă a muncii extrem de solidă, în expansiune. În România sunt previzibile concedieri în mediul de afaceri şi restructurări în spațiul public, provocate de incapacitatea afacerilor de a plăti factura unor salarii care au crescut mult mai rapid decât productivitatea şi de ineficienţa administraţiei publice, care nu dispune de sume mai mari din taxe şi impozite.
Economia României a performat în ritmul regiunii, care, la rândul ei, beneficiază de avantajul unui apetit mare pentru importuri al partenerilor europeni de afaceri. Deci evoluţia bună a economiei Uniunii a influenţat-o pozitiv pe cea a regiunii central şi est-europene, inclusiv a României.
Din păcate, nici la acest capitol, al exporturilor viguroase, nu stăm prea bine, în comparaţie cu vecinii. Exporturile noastre au urcat, însă viteza de expansiune a importurilor a generat un efect negativ asupra economiei, fiind mai mare. Expansiunea importurilor, susţinută de intensitatea consumului, a frânat creşterea economiei şi a produs un gol de venituri în puşculiţa de valută a ţării. În primul semestru din 2017, deficitul contului curent, acea diferenţă negativă între valuta care intră în ţară şi cea care iese din ea, a urcat cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2,7 miliarde de euro. Mişcarea s-a datorat creşterii deficitului schimburilor de mărfuri cu 25%, până la 5,2 miliarde de euro, în ciuda creşterii cu 10% a veniturilor din exporturi. Deteriorarea deficitului contului curent poate explica şi devalorizarea leului, deoarece mărfurile importate trebuie şi plătite. În plus, o privire mai atentă aruncată asupra cifrelor arată că în cel de-al doilea trimestru economia noastră a încetinit cu 1,6% faţă de primul trimestru al anului, ceea ce, spun analiştii, ar putea sugera că efectul stimulativ al reducerii fiscalităţii păleşte.
Inflamarea inflaţiei este un alt efect pervers al majorării salariilor dincolo de creşterea productivităţii, dar şi al banilor în plus aflaţi în buzunarele şi conturile multor români. Analiştii prevăd că la finalul anului inflaţia va urca la 2,3%, iar anul viitor la 3,1%, dacă nu cumva se vor inflama cotaţiile petrolului. Asta înseamnă că o parte din majorările de salarii va fi ştearsă de creşterea preţurilor şi tarifelor. Dar asta mai înseamnă şi că dobânzile asociate creditelor vor urca, deoarece regula de aur este compensarea inflaţiei la depozitele bancare, ceea ce implicit duce la scumpirea leului împumutat.
Nu în ultimul rând, România şi Ungaria sunt singurele ţări din regiune care nu au reuşit să transfere creşterea economiei în venituri ale statului, arată o analiză a Erste Bank. Dincolo de amploarea fenomenului evaziunii fiscale, România mai are şi handicapul incapacităţii de a atrage fonduri europene, comparativ cu vecinii săi.
În esenţă, stelara creştere a economiei, o iluzie manevrată dibaci de politicieni, este rezultatul stabilităţii pieţelor europene şi al unui apetit pentru consum care se va stinge odată cu inflamarea preţurilor. Din păcate, riscurile asociate economiei noastre se amplifică pe măsură ce creşte incertitudinea şi apetitul pentru impovizaţii al politicienilor populişti.