Cutremur în Italia, sute de români în zonă. MAE: niciun român nu a solicitat asistență

Dora Vulcan | 22.08.2017

O a doua victimă a cutremurului de 4,00 grade care a lovit luni seară insula Ischia, în largul orașului Napoli (sud), a fost descoperită, potrivit informațiilor apărute în presa locală, informează marți DPA.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE:  "Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români afectați de seism", precizează MAE. Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Roma — (0039) 06 835 233 58; (0039) 06 835 233 56; (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii diplomatice 0039 345 147 39 35.

 

Un cutremur de 4,00 grade a lovit luni seară insula Ischia, în largul orașului Napoli (sud). Până în prezent au fost înregistrate două victime.

 

 

 Echipele de intervenție au recuperat de sub dărâmături trupul unei femei, în zona Casamicciola, locul în care a fost găsită și prima victimă, ucisă de tencuiala căzută de la o biserică. Salvatorii sunt în căutarea a trei copii cu vârste de 17, 4, respectiv 6 luni, prinși sub dărâmăturile unei case, transmite Agerpres.

 

 

UPDATE 7.02 O femeie decedată, trei copii în viață sub dărâmături

 

Un cutremur cu magnitudinea 4,0, la Ischia, o mare insulă din Golful Napoli (sudul Italiei) frecventată de turiști, a făcut luni seară un mort, în timp ce echipele de salvare încercau la primele ore ale zilei de marți să scoată de sub dărâmături trei copii în viață, scrie AFP.

 

O femeie în vârstă a murit la Casamicciola, în nordul insulei, ucisă de cărămizi căzute dintr-o biserică, în timp ce s-au înregistrat și 25 de persoane rănite ușor.

 

În cursul nopții de luni spre marți, echipele de salvare încercau în aceeași comună să scoată de sub dărâmături trei copii, care se auzeau vorbind, a precizat prefectura Napoli.

 

Potrivit unui mesaj pe Twitter al pompierilor, un bărbat a ieșit viu de sub imobilul său prăbușit, în jurul orelor 02.30 (01.30 GMT). Este vorba despre tatăl a trei băieți (dintre care un bebeluș), au afirmat mai multe media italiene. Mama, teafără și nevătămată, este cea care ar fi dat alarma.

 

"La Casamicciola, un imobil s-a prăbușit și trei persoane au fost scoase în viață de sub dărâmături: două femei și un bărbat", a precizat într-o conferință de presă cu câteva ore mai devreme șeful departamentului de protecție civilă, Angelo Borrelli.

 

Au fost afectate două comune în mod deosebit: Casamicciola și Lacco Ameno din vecinătate.

 

Seismul principal a fost urmat de 14 replici minore, a adăugat Angelo Borrelli.

 

Mai multe imobile din comună s-au prăbușit, iar altele prezintă numeroase crăpături amenințătoare.

 

Canalul de informații Rai News 24 a difuzat imagini cu turiști așezați lângă mașinile lor pline cu valize. Alții stăteau pe bănci sau în grădinile caselor.

 

Potrivit presei italiene, multe mașini așteptau în portul Ischia pentru a se îmbarca și a traversa la Napoli cât mai curând. Un feribot a plecat în jurul orelor 02.30 (01.30 GMT), iar altul era prevăzut două ore mai târziu.

 

Pe de altă parte, singurul spital de pe insulă, de la Lacco Ameno, care inițial fusese evacuat, a primit autorizația să își redeschidă ușile. Mai mulți pacienți au fost transportați cu elicopterul spre alte spitale.

 

Seismul a avut loc în timp ce Italia se pregătește să comemoreze joi un an de la tragedia soldată cu 299 de morți la Amatrice și comunele învecinate din centrul țării. În octombrie 2016 și ianuarie 2017, alte trei cutremure au devastat aceeași regiune.

 

Insula Ischia a fost frecvent lovită de seisme, dintre care cel mai grav în iulie 1883. Cu o magnitudine de 5,8, el a făcut peste 2.000 de morți, printre care familia filosofului Benedetto Croce, în vârstă de 17 ani la acea dată și scos în viață de sub dărâmături.

 

 

ORA 2.01 Italia: Cutremur pe Insula Ischia, cel puțin un mort

 

Un cutremur cu magnitudinea 4,0 a lovit luni seară Insula Ischia, în largul orașului Napoli (sud), provocând distrugeri care au făcut un mort și nouă dispăruți, a anunțat protecția civilă, scrie AFP. O femeie a murit la Casamicciola, în nordul micuței insule turistice, ucisă de cărămizi căzute dintr-o biserică, în timp ce s-au înregistrat și 25 de persoane rănite ușor. Cu puțin după miezul nopții, protecția civilă a anunțat că un cuplu a fost scos în viață de sub dărâmături și că echipele de prim-ajutor depuneau eforturi pentru a salva trei copii în viață.

 

Seismul a avut loc în timp ce Italia se pregătește să comemoreze joi un an de la tragedia soldată cu 299 de morți la Amatrice și comunele învecinate din centrul țării. În octombrie 2016 și ianuarie 2017, alte trei cutremure au devastat aceeași regiune. La Ischia, cutremurul s-a produs la orele 20.57 (19.57 GMT), cu epicentrul situat la o adâncime de 10 kilometri la nord-vest de insulă. Evaluat inițial la magnitudinea 3,6 de Institutul național de geofizică, seismul a fost revizuit la 4,0 în cursul serii.

 

Pompieri au anunțat pe Twitter că mai multe clădiri s-au prăbușit și numeroase edificii au fost avariate.

 

Unicul spital de pe insulă a fost lovit de mișcarea telurică și parțial evacuat, dar o structură provizorie a fost amplasată pentru a-i primi pe răniți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22