Augustin Lazar discuta cu sefii Parchetelor despre modificarile la legile justitiei

I.m. | 29.08.2017

Procurorul general Augustin Lazar se va intalni, marti, cu procurorii sefi ai Parchetelor de pe langa Curtile de Apel din tara, pentru a discuta despre proiectul de modificare a legilor justitiei anuntat de ministrul Tudorel Toader, potrivit news.ro.

Pe aceeași temă


Sefii Parchetelor Curtilor de Apel din tara au fost convocati la Bucuresti de catre procurorul general, iar sedinta Consiliului Consultativ al procurorilor generali este programata pentru ora 11.00, la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Din Consiliul Consultativ al procurorilor generali fac parte procurorii sefi ai celor ai 15 Parchete de pe langa Curtile de Apel din tara.
 

DNA a anunța la rândul ei  convocarea pe 31 august a Adunării Generale, pentru ca toți procurorii DNA să se poată pronunța cu privire la modificările propuse de ministrul de Justiției Tudorel Toader la legile Justiției. DNA atrage atenția că modificările vor afecta independența procurorilor față de factorul politic.

 

 ”Având în vedere situația de incertitudine creată după prezentarea, de către ministrul Justiției, la o conferință de presă, a unor modificări pe care intenționează să le aducă legilor justiției (Statutul magistratului, Legea pentru organizarea judiciară,Legea privind CSM), conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a decis convocarea Adunării Generale pentru data de 31 august 2017, astfel încât procurorii să își poată exprima opiniile referitoare la modificările propuse și la felul în care le va fi influențată activitatea pe care o desfășoară în cadrul DNA.

 

De asemenea, conducerea Direcției Naționale Anticorupție a transmis o scrisoare deschisă ministrului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a semnala o serie de aspecte legate de situația creată după anunțul ministrului Justiției”, se precizeaza in comunictul de presa al DNA.

 

 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, in 23 august, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati.

O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.

Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate. Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei.

De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22