Vasilescu (BNR), către Tudose: Băncile se mișcă exact atât cât le lasă legile să se miște

Dora Vulcan | 30.08.2017

BNR a reactionat, miercuri, la noul atac al premierului Mihai Tudose la adresa bancilor. Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declaratia sefului Executivului, de marti seara, este una "neinspirata".

Pe aceeași temă

 

 Vasilescu spune despre declaratia premierului Tudose că este "neinspirata", a unui ”intelectual care nu are de-a face cu bancile. A avut un incident nefericit, astfel de lucruri se intampla.

 

 

 "Eu sunt intr-o vacanta (...) si ma uit in jur si nu miroase a ciment, nu sunt macarale", a declarat la Antena 3 Adrian Vasilescu, dand de inteles ca in locul in care se afla in concediu nu se construieste nimic.  "Peste tot unde relatia dintre banca si comunitate nu e foarte importanta nu miroase a ciment", a mai afirmat el, sugerand ca in acele locuri nu se construieste nimic, nu se fac investitii. Legat de bancile ponegrite de premier, Vasilescu a atras atentia ca "luna de luna Guvernul se imprumuta la banci (...), apoi plateste darile, da banii inapoi. E o relatie benefica intre banci si Guvern (...). Bancile se misca in orice tara, si la noi, in functie de cat le lasa legile sa se miste. Nu am auzit pe nimeni de la Guvern ca bancile ar incalca legea", a mai adaugat Vasilescu.

 

 

Acesta a mai punctat ca e adevarat ca "legile noastre sunt interpretabile, laxe" si ca bancile au "avocati buni", care le ajuta sa inteleaga bine cum functioneaza legile, dar ca "exista in Romania o institutie, care e a Guvernului, ANPC, care are initiativa legislativa in relatia dintre banci si clientela".

 

Apoi, a mai spus Vasilescu, facand referire la cei care asteapta de la BNR sa faca minuni, "BNR nu face protectia consumatorilor".

 

Marti seara, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ca a avut o experienta neplacuta cu bancile si ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose sustinand ca "nu-l merita".

 

Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita", a declarat el, povestind un incident in care banca l-ar fi lasat fara cei 500 de dolari pe care ii avea in cont.

 

"Din momentul asta eu am zis 'Iertati-ma, dar Terente era copil pe langa voi! Chiar era baiat bun'", a mai spus premierul.

 

 

"Iertati-ma, dar ajunge! Cu cele 486.000 de miliarde de comisioane, de taxe de smecher, de taxe ca ai trecut prin fata bancii, ca intri in banca si apoi mare taxa ca poate vrei sa iesi, de taxa intretinere cont s.a.m.d...", a mai spus Tudose marti seara, incercand sa explice de ce nu are incredere in aceste instututii.

 

 

 "Nu prea am ce bani sa am in banca. Am refuzat sa am leafa pe card. Nu vreau sa dau niciun comision bancilor. Personal am avut o experienta cu un cont  unde aveam 500 de dolari, iar dupa doi ani am fost sunat de la banca sa mai dau 50 de dolari. Terente era copil pe langa aceste banci. Ca prim ministru am alta pozitie. Lucrezi cu banii nostri si nu ai profit cred ca ai o problema de management sau vei continua sa ne consideri prosti ca nu ne dam seama ce faci. Eu zic ca ajunge. V-am lasat sa va ajutati singuri. Sunt niste banci serioase si sunt banci care se cred mai destepte decat statul roman", a spus Tudose.

 

 

Tudose a pus tunurile ANAF pe bănci

 

 

Tudose nu a ratat nicio ocazie, în ultima vreme, de a ataca sistemul bancar. 

 

 

 Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat pe 20 august verificari la doua dintre bancile care activeaza in Romania si nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se intampla acolo, a declarat duminica seara, la Antena 3, premierul Mihai Tudose, potrivit Agerpres. Acesta a adaugat ca, din 36 de banci cu activitate in Romania, "18 sunt pe profit si 18 nu".

 

 

"Da, e un bun inceput, este prima luna cand au depasit planul, nu ca l-au facut, l-au si depasit. (...) Au inceput controale peste tot, si va dau un exemplu cu bancile. Avem 36 de banci active, 18 sunt pe profit si 18 nu. Eu cred ca trebuie sa le ajutam (...) poate facem o fundatie sa le dam niste bani, ca inteleg ca ei au venit aici sa ne ajute sa... nu stiu, sunt subsidiare ale Crucii Rosii sau pur si simplu au venit aici crezand ca toti suntem cu tricouri cu "fraierii nostri". ANAF-ul a inceput controlul la doua dintre ele sa vada cum si ce se intampla. Eu va spun foarte sincer si-mi asum, o sa ajungem pana a la iesi public si a spune: domne', bancile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu stiu daca este foarte "safe" sa va tineti economiile acolo. (...) Iertati-ma, e o banca, daca ea nu are profit, e pe pierdere, pai nu risca sa intre in faliment?", a precizat Mihai Tudose, intrebat daca este multumit de felul in care lucreaza ANAF dupa ce a operat schimbari la nivelul conducerii institutiei.

 

 

De asemenea, intrebat daca este "o smecherie" din partea bancilor respective si cu concursul cui s-a ajuns la aceasta situatie, premierul a raspuns: "O, da. A statului, in general".

Nu e prima oara cand Tudose ataca bancile. Recent, fara a da vreun nume, a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care "nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment". BNR s-a vazut nevoita sa reactioneze, anuntand public ca banii romanilor din banci sunt in siguranta si depozitele garantate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22