Comisia Europeană, nemulțumită de explicațiile guvernului polonez privind reforma justiției

Dora Vulcan | 31.08.2017

Guvernul polonez nu a anunțat "nicio măsură concretă" pentru a schimba controversatele sale reforme judiciare, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni ale Bruxellesului, a declarat joi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit AFP.

Pe aceeași temă

 

 

  La 26 iulie, executivul european a dat termen o lună Varșoviei pentru a pune capăt ''amenințării sistematice'' asupra statului de drept și ''pentru a informa în legătură cu măsurile luate'' pentru a modifica reformele care, în opinia Bruxellesului, afectează independența justiției, transmite Agerpres.

 

Răspunsul Varșoviei, ajuns la Comisie la 28 august, contestă ca ''fără fundament'' îngrijorările, a transmis la rândul său guvernul polonez.

 

Comisia "este încă pe punctul de a analiza cu atenție" argumentele Poloniei, a spus joi Timmermans în fața unei comisii parlamentare la Bruxelles.

 

Însă "pot să vă informez deja că răspunsul Poloniei nu anunță nicio măsură concretă pentru a remedia preocupările ridicate de Comisie", a adăugat el.

 

"Nu pot să vă spun care vor fi următoarele etape pentru Comisie. Trebuie să le discutăm în cadrul colegiului" de comisari, a adăugat Timmermans.

 

El a mai atras atenția că Bruxellesul este dispus să folosească toate uneltele de care dispune pentru a se asigura că Polonia nu se îndepărtează de valorile democratice, potrivit Reuters.

 

Comisia a amenințat cu declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE dacă Polonia își menține reformele în varianta actuală. Această procedură inedită poate duce la o suspendare a dreptului de vot al unei țări în cadrul Consiliului, care regrupează toate statele membre.

 

''Recomandarea'' făcută la sfârșitul lunii de către Comisie este a treia trimisă în ultimul an guvernului polonez, primele două vizând în special reforma justiției constituționale.

 

Însă departe de a aplana temerile Bruxellesului în legătură cu această primă reformă, Varșovia a lansat, dimpotrivă, noi modificări ale sistemului judiciar, ceea ce a determinat executivul european să adopte un ton mai ferm și să amenințe cu impunerea celei mai dure sancțiuni care există împotriva unei țări membre.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22