Instanta a decis: Medicul Gheorghe Burnei nu mai poate profesa in spitale de stat

E.b. | 31.08.2017

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca medicul ortoped Gheorghe Burnei, judecat pentru mai multe fapte de luare de mita de la pacienti, nu poate profesa din nou in spitale de stat.

Pe aceeași temă

  
 
Hotararea este definitiva. Tribunalul Bucuresti decisese, vinerea trecuta, ca Burnei poate profesa din nou in spitalele publice, inclusiv la Spitalul "Marie Curie", hotarare care a fost contestata de procurori.

 

Gheorghe Burnei a fost trimis in judecata pe 8 iunie, fiind acuzat de mai multe infractiuni de luare de mita, dupa ce ar fi cerut bani de la parinti pentru a le opera copiii internati la Spitalul 'Marie Curie' din Bucuresti.

 

Procurorii sustin ca exista indicii privind savarsirea de catre Gheorghe Burnei a unor infractiuni contra vietii si contra integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, stare pe care Burnei a agravat-o prin actiunile sale intentionate.

 

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la parintii ai caror copii urmau sa fie operati, insa dupa ce efectua interventiile chirurgicale le permitea parintilor "sa il gratifice" cu diverse sume. In anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior interventiei chirurgicale, incercand sa le mascheze intr-o forma aparent legala, incheind un inscris sub semnatura privata pe care il intitula contract de donatie. Persoanele care ajungeau la Burnei si care ii ofereau mita erau parinti ai caror copii aveau anumite deficiente fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.

 

Totodata, Burnei ii interna pe copii pentru perioade indelungate de timp, nejustificate medical, sau ii interna in mod repetat, fara a le efectua nicio interventie chirurgicala, pentru a-i determina astfel pe parinti sa ii dea bani sau alte foloase pentru efectuarea interventiilor chirurgicale.

 

Anchetatorii il mai acuza pe medic ca apela si la amenintari cu refuzul efectuarii operatiei daca parintii nu se conformau cererilor sale.

 

Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operata in urma cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxatie congenitala la sold. Fata a fost supusa in total la 11 interventii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operatiile nu au reusit insa, iar fata este acum imobilizata la pat.

 

Medicii de la Marie Curie s-au opus revenirii lui Burnei


Dupa decizia de saptamana trecuta a Tribunalului Bucuresti, medicii ortopezi de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti au semnat o scrisoare adresata managerului spitalului si Comisiei de etica, in care isi expimau dezacordul fata de o eventuala revenire in unitatea medicala a doctorului Gheorghe Burnei. "Ne exprimam dezacordul de a colabora in vreun fel cu domnul Prof. Dr. Gheorghe Burnei si cu atat mai mult de a lucra sub indrumarea acestuia", aratau  medicii ortopezi de la spitalul Marie Curie.

 

"Consideram ca traim intr-un stat de drept in care actul de justitie trebuie respectat cu strictete, in acelasi timp ne ingrijoreaza profund consecintele pe care aceasta hotarare judecatoreasca le va avea asupra noastra si asupra sectiei in plan profesional, moral, de imagine si de adresabilitate", se mai arata in scrisoarea semnata de medicii sectiei de Ortopedie de la Spitalul Marie Curie.

 

Acestia considerau ca "Pana la finalizarea procesului, acuzatiile aduse ridica suspiciuni rezonabile de malpraxis, experimente pe copii, practici medicale "inovative" neregasite in cartile de specialitate internationale."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22