Marea Britanie si Olanda reactioneaza la intentia lui Toader de a modifica legile justitiei

E.b. | 02.09.2017

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti isi exprima speranta ca orice modificari in domeniul Justitiei vor sprijini si dezvolta progresul realizat de Romania in lupta impotriva coruptiei, in timp ce Ambasada Olandei spune ca urmareste "cu interes" subiectul.

Pe aceeași temă

 

Intr-un punct de vedere al Ambasadei Marii Britanii transmis vineri se arata ca "este responsabilitatea Romaniei sa decida cu privire la legislatia proprie, in conformitate cu Constitutia si cu procedurile parlamentare".

 

Ambasada Regatului Unit face referiri, in acest context, la independenta si eficienta institutiilor judiciare romane si la recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare.

 

"Speram ca orice modificare adusa sistemului de Justitie are rolul de a promova independenta si eficienta operationala ale institutiilor judiciare si ale statului de drept, luand in considerare recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Speram, de asemenea, ca astfel de amendamente vor include o consultare larga cu toate partile relevante", precizeaza ambasada, conform ziare.com.

 

Totodata, misiunea diplomatica aminteste si progresul Romaniei in domeniul luptei anticoruptie.

 

"Speram ca orice modificari au rolul de a sprijini si dezvolta progresul important realizat de Romania in ultimii ani in lupta impotriva coruptiei si pentru consolidarea statului de drept, prin realizarile unor institutii precum DNA", mai arata Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

 

La randul sau, Ambasada Olandei la Bucuresti spune ca urmareste "cu interes" dezbaterea publica asupra propunerilor facute de Tudorel Toader privind modificarea legilor Justitiei, procedura legislativa si rezultatul acestor discutii.

 

Totodata, se precizeaza "ambasada a luat nota si de declaratia facuta de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in masura in care Comisia Europeana este institutia care gestioneaza evaluarea progreselor facute in domeniul justitiei, prin Mecanismul de Monitorizare si Verificare".

 

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, si-a exprimat ingrijorarea fata de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei.

 

"Suntem ingrijorati de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei in cazul in care aceste modificari s-ar regasi in textele de lege si ar intra in vigoare. Cel mai recent raport MCV, publicat in 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii si judecatorii din Romania in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, precum si faptul ca acestea reprezinta o dovada a independentei si profesionalismului institutiilor din sistemul judiciar.

 

In acelasi timp, raportul a subliniat clar faptul ca orice masuri care submineaza aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definitiei coruptiei ca infractiune vor avea impact asupra evaluarilor viitoare", a declarat Angela Cristea, potrivit unui comunicat transmis, miercuri.

In context, Cristea s-a aratat surprinsa de articolele de presa care sustineau ca propunerile prezentate de ministrul justitiei, Tudorel Toader, au girul Comisiei Europene.

 

Angela Cristea a precizat ca CE va sprijini doar acele reforme care vor consolida progresele pe care tara noastra le-a facut in domeniul justitiei.


Si Ambasada SUA la Bucuresti si-a exprimat ingrijorarea pentru independenta justitiei in Romania, dupa propunerile lui Toader. In replica, deputatul PSD Liviu Plesoianu a cerut "expulzarea de urgenta" a ambasadorului pentru ca se amesteca in treburile Guvernului.

 

Propunerile de modificari la legile Justitiei au fost publicate miercuri seara, pe site-ul Ministerului Justitiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22