Dragnea: Referendumul de modificare a Constitutiei pe tema familiei, gata in toamna

I.m. | 03.09.2017

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a anuntat simbata la Mamaia, la sedinta Comitetului Executiv National al PSD, ca s-a decis ca referendumul de modificare a Constitutiei pe tema familiei sa fie organizat in aceasta toamna. ”E o decizie politica”, a precizat Dragnea.

Pe aceeași temă

 

 

Liviu Dragnea a declarat ca atat la nivelul grupului senatorial al partidului, cat si la cel al grupului din Camera Deputatilor, precum si la nivelul Guvernului s-a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in aceasta toamna, scrie News.ro. "E o decizie politica", a precizat Dragnea.



"Legea referendumului, cu precizarea ca saptamana viitoare va trebui sa fie avizata in comisie si adoptat raportul pentru ca la votul final urmator sa o adoptam. Este o lege pe care trebuie sa o adoptam repede, ea fiind necesara pentru a intra la vot final in Senat legea de modificare a Constitutiei cu privire la definirea familiei. Stiti ca avem un angajament in acest sens, intentia noastra este ca in aceasta toamna sa ajungem ca organizam referendumul de modificare a Constitutiei pe tema familiei", a declarat Dragnea.



Prioritati legislative pentru noua sesiune parlamentara sunt, totodata, legea parteneriatului public privat, legea preventiei, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, legile justitiei, legea pensiilor, legea energiei electrice si a gazelor naturale.



Camera Deputatilor a adoptat in 9 mai, cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "impotriva" si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".


Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".



Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22