Mihai Tudose: Suntem tara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, doar 75%

I.m. | 03.09.2017

Premierul Mihai Tudose sustine ca Romania este tara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, de 75 la suta, si ca 25 la suta din banii pe care romanii ii platesc pentru stat nu ajung la acesta, fiind vorba de sume de ordinul miliardelor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Sapatamina trecuta, guvernul a adoptat o Ordonanta care prevede instituirea obligatorie a platii defalcate a TVA incepand cu 1 ianuarie 2018.

 

 

"Suntem tara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, de 75 la suta. Deci 25 la suta din banii pe care romanii i-au platit pentru stat, TVA-ul fiind banii pe care ii ia statul din circulatia marfurilor, nu vin la stat. Cifrele sunt foarte mari, de ordinul miliardelor.

 

Mai mult, partea de cash-flow, ca luau banii statului, e in regula si la returnarea de TVA, lor li se parea normal sa functioneze o luna cu banii statului, dar acuzau ca dura foarte mult returnarea de TVA din partea statului. Si returnarea de TVA din partea statului se face in trei zile, in cinci zile maxim, Aia nu se vede. Dar faptul ca decapitalizam nu stiu ce firme fiindca pur si simplu luam banii statului, haideti...", a afirmat premierul.

 

La randul sau, liderul PSD Liviu Dragnea a spus ca a discutat despre split TVA cu liderii ALDE, sambata, la Mamaia, si ca vor mai urma intalniri si cu premierul si unii ministri pe acest subiect, dar si pe alte prevederi.

 

"Am discutat chiar astazi cu colegii de la ALDE si am convenit impreuna cu domnul Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu domnul Daniel Chitoiu, domnul Varujan Vosganian si alti colegi de la ALDE care se pricep la domeniul asta sa avem o intalnire cu PSD si cu premierul si cu cativa ministrii si pe acest subiect si pe alte prevederi care sunt acum in discutie si in evaluare", a afirmat Dragnea.

 

 

Guvernul Tudose a adoptat in sedinta de miercuri ordonanta care prevede instituirea obligatorie a platii defalcate a TVA incepand cu 1 ianuarie 2018.

 

Decizia a fost luata "in scopul reducerii evaziunii fiscale in domeniul TVA, tinand cont de faptul ca exista o diferenta semnificativa intre TVA incasata la bugetul de stat si taxa declarata in deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile inregistrate in acest scop", precizeaza guuvernul intr-un comunicat de presa.

 

"Se estimeaza ca prin aplicarea noii masuri vor fi obtinute venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei pana in anul 2020", se mai arata in comunicatul citat.

 

Guvernul precizeaza si care va fi mecanismul dupa care va functiona aceasta masura nou introdusa:

Deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile, inclusiv institutii publice, inregistrate in scopuri de TVA, la institutii de credit si/sau unitati ale Trezoreriei Statului. In cazul conturilor de TVA deschise la unitati ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora si comisioanele aferente oricaror operatiuni in legatura cu acestea, se suporta de la bugetul Trezoreriei Statului, fara a fi percepute de la titularii de cont. Totodata, extrasele conturilor de TVA deschise la unitati ale Trezoreriei Statului, vor fi puse gratuit la dispozitia titularilor de cont si in format electronic.

 

Plata de catre beneficiari - institutii publice, persoane impozabile, cu exceptia persoanelor fizice neinregistrate si care nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, a TVA aferente operatiunilor taxabile in contul distrinct de TVA al furnizorului/prestatorului

 

Virarea/depunerea de catre furnizor/prestator in contul sau de TVA a TVA aferente diferentei intre incasarile si platile in numerar, precum si a TVA aferente incasarilor cu carduri de debit/credit sau cu substitute in numerar, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare;

 

Utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de catre furnizor/prestator a taxei aferente achizitiilor sale furnizorilor/prestatorilor sai, precum si a taxei datorate bugetului de stat;

 

Posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA in alt cont de catre titular doar cu aprobarea ANAF si instituirea unui termen de maximum 3 zile lucratoare in care se aproba transferul de catre ANAF;

 

Interzicerea retragerii in numerar a unor sume din contul de TVA.

 

Potrivit ordonantei adoptate astazi, "in perioada premergatoare aplicarii obligatorii a masurii, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017, agentii economici pot opta pentru aplicarea optionala a platii defalcate a TVA, acestia beneficiind de unele facilitati".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22