Putin nu crede in sanctiuni dure impotriva Phenianului: exista riscul unei catastrofe planetare

I.m. | 05.09.2017

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care participa la summitul BRIC din China, a afirmat marti ca impunerea de noi sanctiuni pentru Coreea de Nord nu va schimba atitudinea liderului de la Phenian, dar ar putea duce la un conflict pe scara larga, scrie Reuters.

Pe aceeași temă

 


Putin a afirmat ca o continuare a "isteriei militare" legate de Coreea de Nord ar putea conduce la o "catastrofa planetara". "Rusia condamna aceste exercitii" ale Coreii de Nord, dar "recursul la orice fel de sanctiuni in acest caz este inutil si ineficient", a spus Putin, citat de AFP.

"Angajarea intr-o isterie militara nu are niciun sens (...) Toate astea pot duce la o catastrofa planetara", a mai spus Putin.

 

 

Presedintele rus a mai condamnat actiunile Phenianului si intr-o  declaratie data alaturi de omologul sau sud-coreean, Moon Jae-in.

 

Cei doi lideri au transmis ca actiunile "incalca in mod flagrant rezolutiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, subminand eforturile globale de non-proliferare si constituie o amenintare la adresa pacii si securitatii in regiune", a transmis serviciul de presa al Kremlinului, informeaza agentia de stiri Tass.

 

"Partea rusa a subliniat din nou ca aceasta situatie extrem de complicata poate fi solutionata doar prin reluarea discutiilor si prin larga utilizare a mijloacelor politice si diplomatice", a mai precizat Kremlinul.

 

Coreea de Nord a anuntat, duminica, faptul ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen, iar aceasta poate fi instalata pe o racheta balistica intercontinentala, reprezentand cel mai mare test nuclear efectuat vreodata de catre regimul de la Phenian.

 

In acest context, ambasadorul american la ONU a transmis un avertisment statelor care intreprind relatii comerciale cu regimul de la Phenian, argumentand ca respectivele state alimenteaza alimenteaza ambitiile nucleare ale Coreei de Nord. Haley a adaugat ca liderul nord-coreean Kim Jong-un "implora un razboi", tinand cont de repetatele teste balistice si nucleare efectuate de regimul de la Phenian.

 

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale ruse, a facut un apel la calm, dar a comentat si declaratiile dure facute de ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, in legatura cu aceasta criza.

 

"Este usor pentru statele non-regionale sa vorbeasca despre razboi, insa tarile care sunt in aceeasi regiune cu Coreea de Nord si Peninsula Coreea trebuie sa fie mai intelepte si se adopte abordari mai echilibrate in privinta acestei chestiuni serioase, care nu cauzeaza temeri tuturor", a declarat oficialul rus.

 

Intrebat daca Kremlinul considera drept posibil un atac nuclear american impotriva Coreei de Nord, Peskov a declarat ca este de parere ca aceasta intrebare este nepotrivita.

 

 

Reuniune de ugenta a Consiliului de securitate ONU

 

 

Consiliul de Securitate al ONU, reunit luni in sesiune de urgenta, a decis ca un proiect de rezolutie privind noi sanctiuni date Phenianului se va negocia saptamana aceasta, el urmand sa fie votat lunea viitoare.

Pentru moment, Franta, Marea Britanie si Japonia sunt pentru impunerea de noi sanctiuni.


Presedintele de la Seul, Moon Jae-in, si omologul sau american, Donald Trump, au cazut de acord, in cursul unei convorbiri telefonice, sa elimine limita privind incarcatura rachetelor sud-coreene. In conformitate cu un acord intre Washington si Seul, revizuit in 2012, Coreea de Sud si-a limitat in mod voluntar dezvoltarea de rachete balistice la dispozitive cu o raza de actiune de maxim 800 de kilometri si o incarcatura de 500 de kilograme.



Coreea de Sud vrea sa creasca pragul ce limiteaza arsenalul balistic al tarii pentru a-si consolida capabilitatile defensive impotriva regimului de la Phenian.


Subsecretarul general pentru afaceri politice al ONU, Jeffrey Feltman, a descris testul drept o "provocare periculoasa", cu actiune profund destabilizatoare pentru regiune si pentru comunitatea internationala. In consecinta, el a cerut un raspuns amplu.



La randul sau, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat ca este timpul ca Natiunile Unite sa impuna "cele mai dure masuri posibil" regimului comunist, pentru ca "destul este destul". Ea mai atras atentia ca Phenianul "cerseste razboiul".


SUA doresc ca ONU sa ia "cele mai puternice masuri posibile", a declarat ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Nikki Haley. "A sosit momentul sa punem capat jumatatilor de masura", a declarat ea, aratand ca trebuie ca ONU sa-si schimbe atitudinea fata de Phenian. Liderul nord-coreean "cere doar un singur lucru, razboiul", a adaugat ea.


China crede ca actuala criza "trebuie rezolvata in mod pasnic", a spus ambasadorul chinez la ONU, Liu Jieyi, fara a evoca posibilitatea unor noi sanctiuni.



"Chemam Coreea de Nord la dialog", a afirmat el. "Prin dialog, putem ajunge la o denuclearizare a Peninsulei Coreea", a adaugat diplomatul. Totusi, acesta a mai spus ca Beijingul nu va permite niciodata haosul si razboiul in Peninsula Coreeana.



Jieyi a adus in discutie si inghetarea manevrelor SUA - Coreea de Sud, in schimbul suspendarii programelor militare nord-coreene. Posibilitatea a fost respinsa de Washington.



******

Coreea de Nord a anuntat duminica faptul ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen, dupa care a facut obiectul unui val de condamnari din partea comunitatiii internationale.

La o zi dupa cel mai puternic test nuclear al regimului nord-coreean, reprezentantii puterii de la Seul au anuntat ca poarta discutii cu Washingtonul pentru a desfasura portavioane si bombardiere strategice in Peninsula Corea.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22