CNCD: Filmul incidentului din Odorheiu Secuiesc a fost tăiat, alterat, manipulat la montaj

Dora Vulcan | 07.09.2017

Filmuleţul in care o vanzatoare din Odorheiu Secuiesc ar fi refuzat sa serveasca un roman pentru că nu vorbea maghiara a fost taiat la montaj si alterat de mai multe ori pentru ca autorul să manipuleze aparenţele.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Provoaca, incita prin atitudinea adoptata si interpreteaza cu rea intentie comportamentul vanzatoarei", este concluzia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care s-a autosesizat in cazul care a stârnit isterie pe reţelele de socializare. 

 

 

Concret, CNCD a constatat ca cel care a facut filmarea nu a fost discriminat, acesta utilizand prejudecati din societatea romaneasca, avand ca scop tensionarea relatiilor interetnice.

 

 

Din inregistrarea initiala, cel putin patru momente au fost taiate sau alterate.

 

 

CNCD a stabilit ca barbatul care a filmat incidentul din Odorheiu Secuiesc nu a fost discriminat si nici nu a existat un tratament diferentiat, iar "refuzul de a avea acces la serviciile punctului Grill nu a fost din cauza apartenentei autorului testarii la o nationalitate sau din cauza limbii romane, ci din cauza faptului ca cererea a fost formulata inainte de inceperea programului de lucru".

 

 

Consiliul apreciaza ca autorul filmului a realizat ceea ce se numeste "testare", dar acesta nu a respectat regulile pe care le are o astfel de simulare, urmarind sa demonstreze ca toate persoanele care solicita im limba romana serviciile punctului de lucru Grill sunt refuzate.

 

 

"Autorul testarii provoaca, incita prin atitudinea adoptata si interpreteaza cu rea intentie comportamentul vanzatoarei, cunoscand faptul ca punctul de lucru Grill deschide la ora 10:00, vazand ca nici alti clienti nu au fost serviti inainte de ora in cauza", se arata in comunicatul CNCD.

 

 

Membrii Colegiului Director explica faptul ca filmul incepe cu momentul in care autorul testarii solicita vanzatoarei sa-i vanda mici si concomitent ii intinde acesteia o bancnota de 10 lei. Vanzatoarea spune in maghiara "na bine" si ia bacnota de 10 lei, murmura ceva neinteligibil, la care autorul testarii intreaba daca a fost injurat, daca vanzatoarea a spus ceva de "baszom" (injuratura in limba maghiara).

 

 

Vanzatoarea ii raspunde in maghiara ca nu a spus nimic ("semmi"). Autorul testarii intreaba alti clienti care erau prezenti ce a spus vanzatoarea? Vanzatoarea le spune celorlalti clienti in limba maghiara urmatoarele: "eu il servesc, dar eu voi fi cea f...", mai arata CNCD.

 

 

Ulterior, vanzatoarea incearca sa puna in functiune casa de marcat pentru a opera plata, dar nereusind acest lucru, procedeaza la restituirea sumei. De mentionat e faptul ca tanarul din inregistrare, un vlogger clujean, venea pentru a treia oara la vanzatoare, desi i se spusese si pana atunci ca programul nu incepuse.

 

 

 

"La acest moment filmul pare a fi taiat prin montaj si reluat cu urmatoarea intrebare a autorului testarii catre vanzatoare: 'de ce nu ma serviti, pentru ca sunt roman sau de ce?'. Dupa aceasta intrebare filmul este din nou taiat si reluat cu interventia tatalui vanzatoarei, care declara ca nu este nicio problema ca fiica sa nu stie romaneste", mai arata CNCD. 

 

 

 

Manipulare grosolană

 

 

Cel care a filmat scena a continuat apoi sa insiste cu intrebari referitoare la faptul ca ar fi discriminat pentru ca este roman: "De ce nu ma servesti, pentru ca sunt roman?... Cum este posibil asa ceva...". In acest moment, filmarea este din nou alterata, imaginile sunt taiate la montaj si se reiau cu o discutie in care autorul ii spune unei persoane ca a fost deranjat pentru ca in Secuime trebuie sa stie limba maghiara, moment dupa care, in final, pleaca spunand ca "ungurii se iau la bataie" ca nu vorbeste limba maghiara si ca asa ceva nu se poate "in tara mea".

 

 

"Filmul nu este redat in integralitatea sa, fiind usor de observat ca este in mai multe momente taiat si prelucrat. (...) La final, filmul nu reda intregul dialog dintre autorul testarii si seful ierarhic superior al vanzatoarei, cand i se explica din nou ca servirea sa nu a fost posibila pentru ca punctul de lucru s-a deschis la ora 10:00.

 

 

De altfel, autorul testarii declara expres la final ca a fost deranjat de atitudinea tatalui vanzatoarei, care a declarat ca trebuie sa cunoasca limba maghiara in Secuime", mai arata cei de la CNCD.

 

 

Concret, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat ca nu s-a savarsit o fapta de discriminare directa, pentru ca nimeni nu a fost servit la punctul Grill inainte de inceperea programului, deci nici autorul filmuletului nu a fost tratat diferentiat.

 

 

"Refuzul de a avea acces la serviciile punctului Grill nu a fost din cauza apartenentei autorului testarii la o nationalitate sau din cauza limbii romane, ci din cauza faptului ca cererea a fost formulata inainte de inceperea programului de lucru. (...) Prin publicarea filmului testarii s-a generat in societate o instigare la ura pe criteriul apartenentei etnice, savarsita prin raspandirea unor informatii incomplete sau false.Fapta prezentata prin filmul din speta nu intruneste elementele constitutive ale discriminarii directe, lipseste tratamentul diferentiat si nu exista un raport de cauzalitate intre criteriul invocat si fapta", concluzioneaza CNCD, care recomanda totuşi reprezentantilor magazinului sa adopte masuri pentru a se asigura ca limba romana este cunoscuta la un nivel rezonabil de angajati.

 

 

Materialul filmat a fost diseminat pe internet (you tube şi reţelele sociale), pe 31 august 2017, de pe contul vloggerului cu numele “Militianul". Reţineţi pentru evitarea şi a altor manipulări şi experimente sociale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22