Scandalul medicilor demisionari de la Colentina din lipsă de consumabile: Laza, interimar

Dora Vulcan | 07.09.2017

Gabriela Firea a anunțat joi că medicul Mircea Laza este noul manager interimar al Spitalului Colentina. Laza a fost manager al Spitalului Județean de Urgență Deva.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Ieri după-amiază am avut mai multe întâlniri, câteva interviuri, și am decis ca managerul interimar al Spitalului Colentina să fie domnul Laza Mircea, care a fost managerul Spitalului Județean de Urgență din Deva. (...) Există posibilitatea legală de prelungire a unui contract de management interimar. Totul este conform legii, vă dați seama că nu ne permitem să facem ceva ilegal", a spus primarul general Gabriela Firea , citată de Agerpres.

 

 

 Spitalul din Deva a fost în centrul unui scandal, relatat de presa locală, în luna iulie a acestui an după ce un candidat a reclamat că nu s-au respectat prevederile legale în organizarea concursului pentru postul de manager al spitalului.

 

 

Background

 

 

Scandalul lipsei de consumabile: demisie a managerului de la Colentina, numit de Firea

 

 

Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, si-a dat demisia după ce doi neurochirurgi au demisionat pentru că, din lipsă de consumabile, de personal și de medicamente, au fost obligați să refuze operarea a 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe.

 

 

Silvi Ifrim fusese numita director de Firea la inceputul anului, in urma unui scandal care a dus la indepartarea managerului de la acel moment. La inceputul lunii ianuarie 2017, primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, pe motiv ca i-a tinut pe pacienti in frig in saloane. Directorul medical al Spitalului Clinic Colentina, Dana Gabriela Ionescu, a declarat la vremea respectiva ca saloanele nu au fost incalzite din cauza unei avarii RADET, regie in subordinea municipalitatii. 

 

"Am acceptat demisia de onoare a doamnei manager Silvi Ifrim, care a pus mai presus de opinia domniei sale interesul pacientilor si al Spitalului Colentina. Mi-a spus ca, desi a actionat cu foarte multa corectitudine si onestitate in actul managerial, faptul ca s-a ajuns la o astfel de situatie tensionata prefera sa se retraga pentru a nu mai fi o sursa de tensiune. I-am acceptat demisia de onoare, ii respect calitatea de medic, de profesor, este un om care a muncit peste 30 de ani in spitalul Colentina si a avut intentii bune", a anunțat primarul Capitalei la Spitalul Colentina.

 

Edilul a precizat ca motivul pentru care fostul manager a fost schimbat cu Silvi Ifrim nu a fost doar "faptul ca o ora-doua spitalul nu a avut caldura din cauza unei avarii", ci din cauza ca a primit mai multe informari cu privire la faptul ca exista suspiciunea unor actiunii la limita legii sau cu incalcarea legii in cadrul managerial.

 

"Regret cele intamplate, dar cred ca institutiile statului trebuie sa-si faca datoria in perioada urmatoare cu privire la activitatea fostului manager. Doamna doctor Silvi Ifrim a asigurat un cadru managerial extrem de onest, extrem de legal, dar poate, asa cum domnia sa a recunoscut, nu a avut de fiecare data disponiblitatea de dialog sau de a intelege toate tensiunile din spital. In dorinta de a face bine, poate ca nu de fiecare data maniera a fost cea mai potrivita. Doamna doctor Rodica Olteanu a acceptat pozitia de director medical, ea isi daduse demisia acum doua saptamani, va reveni pe pozitie, voi semna dispozitia de primar general. Are o relatie extraordinara cu toti medicii din Spitalul Colentina, dar nu ne intereseaza neaparat acest aspect, care este foarte important, ci faptul ca printr-o comunicare foarte buna intre conducerea spitalului si medici, de fapt, cei care castiga sunt pacientii", a mai spus Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a facut miercuri un apel la Guvern sa creeze posibilitatea legala pentru plata de catre primarii a orelor suplimentare in spitale, in scopul de a-i ajuta pe pacienti.

 

"Vreau sa rog Guvernul Romaniei, pe domnul prim ministru, care cu siguranta este sensibil la acest domeniu si a dovedit acest lucru, precum si pe domnul ministru al Sanatatii, sa se creeze posibilitatea legala astfel incat primariile, inclusiv Primaria generala, sa poata sa plateasca aceste ore suplimentare pentru medicii si asistentii care sunt nevoiti sa ramana mai multe ore intr-o operatie sau peste program. Cred ca toate spitalele mari din Romania sunt in orase dezvoltate, in municipii, iar primariile pot sa suporte aceasta cheltuiala", a declarat Gabriela Firea, la Spitalul Colentina.

 

Primarul a aratat ca nu vede in acest moment o alta solutie, apreciind ca nici "in aceasta maniera" nu se poate continua.

 

"Nu vad alta solutie in acest moment, dar nici nu putem continua in aceasta maniera in care medicii si asistentii sunt nevoiti sa ramana peste program pentru a-i ajuta pe pacienti, dar ei sa faca munca voluntara. Pentru ca legal in acest moment se pot oferi zile libere, dar intram intr-un alt cerc vicios pentru ca, daca se acorda zile libere, atunci ramane personal insuficient la sectii si atunci tot pacientii sunt cei care sufera. Sunt convinsa ca si alte primarii de municipiu sau de mari orase vor dori sa se alature acestui efort de a-i ajuta de fapt pe pacienti sprijinind medicii si asistentii sa fie platiti pentru orele suplimentare petrecute in spitale", a argumentat primarul general, potrivit Agerpres.

 

Medicul Ionut Gobej, fondator al Sectiei de Neurochirurgie de la Spitalul Colentina, si-a dat demisia luni din functia detinuta in cadrul spitalului. Intr-o postare pe pagina de Facebook, medicul spune ca a luat aceasta decizie deoarece  a fost nevoit sa refuze 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe din cauza lipsei si a pierderii de personal, a programului operator restrictionat si a lipsei de consumabile si medicamente. Alaturi de acesta si-a dat demisia si medicul Dorin Bica.  Problemele au aparut, in februarie 2017, dupa ce primarul Gabriela Firea a schimbat managerul spitalului, pe motiv ca i-a tinut pe pacienti in frig in saloane.

 

 

 

Demisia neurochirurgului Gobej

 

Subsemnatul Ionut Gobej, medic specialist neurochirurg, angajat al Spitalului Clinic Colentina, fondator al Sectiei de Neurochirurgie, demisionez din functia detinuta in cadrul spitalului.

 

Am venit in anul 2014 la Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, captivati deo propunere la care nu am visat vreodata, sa infiintam o sectie de neurochirurgie la cel mai inalt nivel, capabila sa realizeze interventii pe creier in maniera minim invaziva. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public si printre putinele din lume. Am acceptat provocarea avand la baza o temeinica pregatire la cele mai prestigioase centre din Franta. De la primele discutii si pana la primul pacient operat, au trecut opt luni. In cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat si o sectie de terapie intensiva nivel unu, foarte performanta si a modernizat neurologia, sectii fara de care nu ar fi fost posibila neurochirurgia de inalta performanta. Lucrurile au evoluat peste asteptari si in 2016 am realizat peste 300 de operatii prin metode minim invazive. In 2017 urma sa se dea in folosinta a doua sala de operatii pentru neurochirurgie odata cu venirea a doi noi colegi, pregatiti si ei in clinici din strainatate.

 

In ianuarie 2017, managementul si viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neasteptat. Termenii proiectului "Neurochirurgie Colentina¬ s-au modificat dramatic. Inexplicabil ne-am trezit pe o turnanta care a durat tot opt luni dar in sens invers, spre distrugerea acestei sectii dar si a terapiei intensive. Am facut tot posibilul pentru a pastra ceea ce s-a realizat, am scris munti de referate si memorii, ne-am exprimat public inclusiv in conferinta de presa, ne-am adresat institutional la toate nivelurile ierarhice dar fara vreun rezultat. Astazi, activitatea in sectia de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzura extraordinara si am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe in conditiile in care in anul 2017 era prevazut sa operam peste 600. Acesti pacienti au fost refuzati din cauza lipsei si a pierderii de personal, programului operator restrictionat si a lipsei de consumabile si medicamente, standardul de calitate oferit pacientilor ce au fost operati a avut de suferit. La aceste probleme se aduga hartuirea permanenta a personalului medical din sectiile de neurochirurgie si ATI. Astazi fiecare neurochirurg poate opera o data sau de doua ori pe saptamana, pana la orele 15, operatii a caror complexitate este mica sau cel mult medie. Rezistenta mea in spital incepe sa fie echivalenta cu oferirea unui act medical sub standard si nu imi pot asuma aceasta responsabilitate.

 

In aceste conditii, prezenta mea in Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifica, termenii in baza carora am venit in acest spital fiind modificati radical.

 

Ionut Gobej a cerut demiterea managerului spitalului Colentina, Silvi Ifrim, inca de la inceputul anului,  acuzand ca, incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite, ceea ce a dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.00. Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a negat acuzatiile la vremea respectiva.

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a propus doctorului Ionut Gobej sa preia interimar postul de sef de sectie Neurochirurgie al Spitalului Colentina si a solicitat conducerii ASSMB sa ii prezinte, pana vineri, un raport detaliat referitor la problemele de personal si dificultatile in derularea procedurilor de achizitii de materiale medicale cu care se confrunta unitatea medicala.

 

 

 

foto, pagina de Facebook a medicului Mircea Laza

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22