„O mie de femei albe” de Jim Fergus - despre un episod controversat din istoria Americii

Humanitas | 09.09.2017

Pe aceeași temă

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă la Libraria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 13 septembrie, ora 19, la lansarea romanului O mie de femei albe. Jurnalul lui May Dott de Jim Fergus, recent apărut în colectia Raftul Denisei în traducerea Iuliei Vladimirov.
La eveniment vor vorbi Ana-Maria Caia, scriitoare și jurnalist cultural, Raluca Moianu, jurnalist, și Laura Câlțea, deținătoarea Blogului unei cititoare de cursă lungă. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

 

Pornind de la incitanta poveste a o mie de femei albe care sunt trimise în preriile din Vest pentru a deveni soții de indieni, în cadrul unui program guvernamental din timpul președintelui Grant, Jim Fergus redă un episod tragic din istoria Americii de la sfârșitul secolului al XIX-lea. O mie de femei albe a fost foarte bine primit de public, devenind bestseller în SUA, unde s-a vândut în peste 1.000.000 de exemplare. Romanul l-a impus pe Jim Fergus pe plan internațional, traducerea franceză fiind distinsă în anul 2000 cu Prix du meilleur roman étranger, figurând în lista celor mai vândute cărți din Franța pentru 57 de săptămâni și atingand vânzări de peste 400.000 de exemplare. „O capodopera din aceeași categorie cu romanul Pe aripile vântului”. (Françoise Xenakis)

 

În 1854, în cadrul unei conferințe de pace desfășurate la Fortul Laramie, o importantă căpetenie Cheyenne ar fi cerut administrației americane să le dăruiască războinicilor săi o mie de femei drept soții, pentru a-și asigura astfel supraviețuirea în lumea omului alb. Chiar dacă veridicitatea poveștii rămâne o enigmă, Jim Fergus adoptă ipoteza implinirii ei, imaginând destinele dramatice ale acestor femei care iau drumul Vestului Salbatic, pe fundalul luptelor dintre triburile indiene și al ravagiilor provocate în rândurile lor de către armata americană. Evenimentele sunt relatate din perspectiva jurnalului tinerei May Dott, pe care prejudecățile vremii o forțează să ajungă într-un spital de nebuni, de unde se poate salva doar prin participarea în cadrul programului Mirese pentru indieni. Dincolo de personalitatea complexă a lui May Dott și de ineditul traiului de zi cu zi al triburilor de amerindieni, impresionează o pleiadă de eroine bine individualizate, care transformă, cu un curaj nemărginit, o stranie expediție în sălbăticie într-o experiență continuă de supraviețuire.

 

Jim Fergus s-a născut în 1950 la Chicago dintr-o mamă franțuzoaică și un tată american. A absolvit liceul în Massachusetts și ulterior Colorado College, cu o diplomă în literatură engleză. A călătorit mult și a trait de-a lungul anilor în Florida, Indiile Franceze de Vest, Idaho, Franța și Arizona. A fost antrenor de tenis de performanță în Colorado și Florida, iar în 1980 s-a mutat în Rand, Colorado, unde și-a început cariera de scriitor liber profesionist. În ultimii 20 de ani a publicat sute de articole, eseuri, interviuri. Prima lui carte, A Hunter’s Road (1992), este un jurnal de vânătoare. Romanul său de debut, bestsellerul One thousand White Women: the Journals of May Dodd, apărut în 1998 și vândut în peste 1.000.000 de exemplare în SUA, a primit Fiction of the Year Award (1999) din partea Mountains & Plains Booksellers Association. În 1999 publică un volum de articole și eseuri intitulat The Sporting Road. În 2005 vede lumina tiparului al doilea roman al său, The Wild Girl: The Notebooks of Ned Giles. Șase ani mai târziu apare romanul Marie-Blanche, despre istoria complicată a propriei familii, întinsă de-a lungul secolului XX. În 2013 termină romanul Amintirea dragostei (The Memory of Love), tradus în același an în franceză și devenit imediat bestseller în Franța sub titlul CHRYSIS: Portrait de l’Amour.

 

Romanul O mie de femei albe este recomandat de Gold FM Romania și de Bookblog.ro.

 

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22