Cum stoarce guvernul de bani companiile în care statul este acționar majoritar:Romgaz și Conpet

Dora Vulcan | 12.09.2017

După Romgaz, guvernul Tudose a pus ochii și pe Conpet, transportatorul de țiței din România, care a fost anunțat că trebuie să vireze bani la bugetul statului sub forma de dividende speciale, scrie Hotnews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

Informarea a fost făcută prin Ministerul Energiei care are o cotă de participare de 58,71% la acțiunile companiei. Aceasta și-a informat luni investitorii ca va convoca in perioada imediat urmatoare Adunarea Generala a Actionarilor pentru a aproba solicitarea ministerului.

 

 

Decizia ministerului privitoare la Conpet, survine altei solicitări, pe repede înainte, adresate Romgaz, căreia i s-a impus să distribuie 750 milioane de lei, sub forma de dividende.

 

 

Și Romgaz a trimis un comunicat investitorilor pe care-i anunța că va convoca in perioada imediat urmatoare o sedinta AGA in care va fi discutata o solicitare primita din partea Ministerului Energiei, in calitate de actionar majoritar, de a aproba rapid distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende.

 

 

 

Statului i-ar reveni 525 milioane de lei din aceasta suma, iar restul actionarilor minoritari. Este vorba de un dividend special, pentru că Romgaz a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obtinut in 2016.

 

 

 

Aceste solicitari adresate companiilor rentabile, care ajung, astfel, să cârpeasă golurile de la buget datorate creșterilor salariale, apar la scurt timp dupa ce fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, il acuza pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ca "suna personal la sefii companiilor de stat sa faca rost de cateva sute de milioane de lei".

 

 

 

 

 

"In conformitate cu art. 122 din Legea nr. 24/ 2017, societatea CONPET S.A. informeaza actionarii si publicul investitor  in legatura cu  solicitarea primita din partea Ministerului Energiei - in numele Statului Roman, care este actionar majoritar al societatii CONPET S.A. (detinator al unui numar de 5.083.372 actiuni, reprezentand 58,7162 % din capital social), cu privire la convocarea de indata a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, avand ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende, in temeiul prevederilor art. II si art. III din O.U.G. nr. 29/ 2017, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii. Avand in vedere aceasta solicitare, Consiliul de Administratie al societatii CONPET S.A. va convoca Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor in perioada imediat urmatoare", se arata in anuntul Conpet. preluat de Hotnews.ro.

 

 

Nu este exclus ca in perioada urmatoare si alte companii de stat sa faca astfel de anunturi.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22