Jean-Claude Juncker: statul de drept nu e opțional. E timpul să aducem România în Schengen

Dora Vulcan | 13.09.2017

Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a spus miercuri dimineață în discursul său anual despre starea UE că "statul de drept nu e optional in UE" și că e vremea ca România să fie ”adusă” în spațiul Schengen.

Pe aceeași temă

 

 

 

Principalele declarații al președintelui Comisiei Europene (monitorizare Hotnews)

 

- Anul trecut, speech-ul meu a fost mai simplu: UE era sub socul Brexit. Aveam doua sanse: fie sa mergem fiecare in coltul lui, sau sa actionam impreuna

- Somajul e la minimul ultimilor 9 ani in UE

- Planul de ajutorare a companiilor a adus zeci de miliarde de euro in economia europeana si a creat sute de mii de locuri de munca

- Am cerut disciplina financiara, dar am avut grija sa nu omoram dezvoltarea economica

- Avem o fereastra de oportunitate care nu va ramane insa deschisa pentru totdeauna. Trebuie sa ramanem pe cursul stabilit anul trecut si sa livram rezultatele agendei noastre pozitive.

- Trebuie sa stabilim agenda viitoare a UE

- E timpul sa construim o Europa mai puternica pentru 2025

- Impreuna, ne-am fixat ca obiective o UE a energiei, a pietei capitalurilor, o UE a apararii. Impreuna am parcurs deja o mare parte a drumului

- Propunerile prezentate de Comisie pentru muncitorii detasati si pentru azil sunt controversate, o stiu. Comisia va fi deschisa la compromis.

- Am adresat presedintelui Parlamentului European o scrisoare de intentie privind intentiile pentru anul viitor. Iata cinci dintre ele:

 

Vrem intarirea programului comercial european. Vrem reciprocitate. Vrem sa obtinem ceea ce oferim. UE a fost mereu un spatiu economic atragator. Am realizat un acord comercial cu Canada, avem acorduri politice cu Japonia si Mexic. Propun deschiderea de negocieri cu Australia si Noua Zeelanda, pe care vreau sa le incheiem pana la finalul anului 2020. Parlamentul European va avea votul final pe aceste acorduri, care vor fi realizate intr-un mod extrem de transparent. Cetatenii au dreptul sa stie ce negociaza Comisia Europeana. Gata cu lipsa de transparenta. Invit Consiliul UE sa faca la fel.

 

Propunem un nou cadru pentru investitiile straine in UE - Investments Screening. Daca o firma straina vrea sa cumpere un port european, sau societati strategice din infrastructura ori IT, nu se poate face decat in transparenta.

 

Comisia vrea o industrie europeana mai puternica si competitiva. Sunt mandru de industria noastra auto, dar sunt socat cand un client e pacalit intentionat. Invit industria auto sa isi corijeze erorile.

 

Prezentam azi o noua strategie pentru industria europeana.

 

Vreau ca UE sa fie in avangarda luptei impotriva schimbarilor climatice.

 

Vrem sa protejam mai bine cetatenii UE in societatea informatica. Noile reguli vor proteja mai bine datele personale, dreptul la proprietate intelectuala si vom lupta impotriva atacurilor cibernetice. Comisia priopune azi o Agentie Europeana de Securitate Cibernetica

 

Migratia trebuie sa ramana pe radarul nostru. Am facut progrese reale. Ne aparam mai eficient granitele externe. Am redus masiv migratia gratie acordului cu Turcia si am controlat mai bine fluxul prin Mediterana. Am redus considerabil numarul vietilor pierdute. Aduc un omagiu Italiei pentru generozitatea sa in gestionarea problemei migratiei. Europa are o responsabilitate colectiva pentru a incheia situatia scandaloasa a migrantilor.

 

Chiar daca nu toate statele membre impartasesc solidaritatea, UE in intregul sau e solidara. UE a primit anul trecut de trei ori mai multi membri decat SUA, Canada si Australia luate impreuna

 

Sunt foarte mandru de tinerii europeni care au facut voluntariat pentru migranti.

 

Trebuie sa ne dublam eforturile. La finalul lunii, Comisia va prezenta propuneri noi pentru intoarcerea migrantilor in tarile de unde au venit. Solidaritatea nu poate fi doar europeana, trebuie sa lucram si cu Africa.

 

Fondul de ajutorare a Africii risca sa se termine; avvem nevoie de ajutorul statelor membre. Le invit sa se alature efortului Comisiei Europene.

 

Europa e un continent care imbatraneste. De aceea, lucram la un plan pentru imigratia controlata.

 

In martie, am prezentat cele cinci scenarii pentru viitorul UE. Ele au fost dezbatute, criticate. A venit timpul sa tragem primele concluziile, sa facem urmatorii pasi de la dezbatere la decizii.

 

Iata modul in care vad eu lucrurile, scenariul meu personal nr. 6. 

 Europa e o Europa a valorilor, mai mult decat piata unica, euro si bani.

 

Libertatea, egalitatea de sanse si statul de drept sunt la baza scenariului meu numarul 6.

 

Libertatea de a vorbi liber, ca cetateni sau ziaristi. Libertatea, trebuie sa luptam pentru ea.

 

Europa trebui sa fie o Uniune a egalitatii de sanse. De la Varna la Vigo nu trebuie sa existe situatii diferite. Copiii in Romania si cei din Italia ar trebui sa aiba acelasi acces la vaccinuri ca in restul UE. Nu pot exista consumatori de mana a doua. Nu pot accepta ca cetatenii din centrul si estul UE sa cumpere produse mai proaste decat in restul UE. Un slovac trebuie sa aiba la fel de mult peste in fish fingers ca orice alt cetatean european

 

In Europa, legea este pastrata de o justitie independenta. Fiind parte a UE inseamna respectarea judecatorilor si deciziilor judecatoresti. Statele membre au dat Curtii Europene de Justitie puterea de a lua deciziile finale. Nerespectarea deciziilor sale inseamna sa furi cetatenilor sansa la respectarea unui principiu fundamental.

 

Statul de drept nu e optional in UE.

 

Democratia e bazata pe compromis, nu pe invinsi si invingatori. Compromisul e o arta de a construi poduri intre noi. Daca vrem o UE mai puternica, trebuie sa fie una mai incluziva. Una care sa intareasca apararea granitelor.

 

E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce indeplineste conditionalitatile tehnice.

 

Euro trebuie sa fie moneda comuna a Europei. Pentru asta, statele membre au nevoie de sustinerea unui instrument care sa ajute la intrarea in zona Euro. E un instrument pe care il propun azi.

 

Daca vrem sa vedem sfarsitul dumpingului social in UE, statele trebuie sa cada de acord asupra pilonului social.

 

Trebuie sa dam un proiect credibil de aderare statelor din Balcanii de Vest

 

Nu va exista o noua largire a UE in mandatul Comisiei mele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22