Gîrbovan propune închisoare de la 5 la 10 ani pentru magistrații racolați de servicii

Dora Vulcan | 14.09.2017

Uniunea Națională a Judecătorilor din România, condusă de judecătorul Dana Gîrbovan, propune ca magistrații racolați de servicii să fie pedepsiți cu închisoare, de la 5 la 10 ani iar comisiile parlamentare de control să aibă voie să verifice dacă există ”acoperiti" in justitie, scrie Hotnews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

Textul propus de Uniunea Națională a Judecătorilor din România:

 

"Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Incalcarea acestei interdictii este infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani."

 

Pedeapsa aplicata lucratorilor serviciilor de informatii vine ca si completare la interdictia care deja ii priveste pe magistrati si personalul auxiliar, carora le este interzis sa fie lucratori operativi ai serviciilor de informatii.

 

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 prevede: "Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".

 

UNJR mai propune ca "in cazul in care infractiunea [de racolare a unui judecator, procuror sau personal auxiliar] este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majoreaza cu jumatate".

 

De asemenea, "tentativa [de racolarea a unui magistrat] se pedepseste".

 

Dat fiind ca serviciile de informatii sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea caruia se racoleaza sau incearca sa se recoleze un magistrat este mai grava ca si cea a lucratorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsita pe masura.

 

Art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, in forma modificata de ministrul justitiei, prevede ca "Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Declaratiile se depun si se arhiveaza la compartimentul de resurse umane.”

 

UNJR a propus, in plus, ca "verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de cate ori aceste autoritati sunt sesizate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instantele de judecata sau judecatorul sau procurorul vizat.

 

Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiei toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens.”

 

"Vechea reglementare, care impunea interdictii de partea magistratilor de a nu fi acoperiti, nu impunea insa nici o pedeapsa pentru cei din servicii care racolau sau incercau racolarea si nici nu oferea mijloace efective de control, facandu-o pur formala, lucru dovedit de faptul ca de doi ani situatia verificarii acoperitilor din justitie nu este clarificata", spune Dana Girbovan, presedinte UNJR.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22