Olanda, Gemania și Austria se opun intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen

Dora Vulcan | 15.09.2017

După Austria și Germania și Olanda a anunțat că se opune extinderii spațiului Schngen spre est, având ca beneficiare România și Bulgaria, așa cum anunțase premierul Uniunii Europene, Jean Claude Juncker.

Pe aceeași temă

 

 

Premierul olandez se opune intrării României și Bulgariei în Schengen și îl consideră pe Juncker un 'romantic'

 

Viziunea despre viitorul Uniunii Europene expusă miercuri de Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului European este cea a unui 'romantic', a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a precizat că se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, scrie joi cotidianul britanic Express, informație transmisă și de alte publicații, printre care se numără The Guardian sau Financial Time, preluate de Agerpres.

 

 

Financial Time notează, într-o analiză a discursului președintelui Comisiei Europene despre starea Uniunii, că acesta a prezentat o viziune foarte ambițioasă a unei integrări mult mai aprofundate și cu un grad ridicat de centralizare a deciziilor la Bruxelles, cu zona euro și spațiul Schengen acoperind ansamblul blocului comunitar, care ar avea în perspectivă și o armată europeană.

 

 

Juncker a căutat variante să evite necesitatea schimbării tratatelor europene și a găsit ceea ce Financial Times numește a fi niște obscure 'clauze pasarelă' pentru a elimina posibilitatea statelor naționale să se opună deciziilor luate la Bruxelles, inclusiv în domenii sensibile, precum politicile externă, fiscală sau socială, una dintre propunerile cheie avansate de el fiind extinderea votului prin majoritate calificată.

 

Președintele Comisiei Europene a propus inclusiv schimbări instituționale majore, precum alegerea eurodeputaților pe liste europene, nu naționale, idee ce pare că nu este sprijinită nici măcar de grupul său politic al popularilor europeni.

 

Această viziune federalistă ce merge către un fel de Statele Unite ale Europei și pe care The Guardian o consideră departe de realitate riscă să se lovească de opoziția celor care susțin ideea suveranității naționale și se opun transferului mai multor atribute naționale către instituțiile europene.

 

'Juncker este un romantic', a reacționat după discursul acestuia premierul olandez Mark Rutte. 'Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor', a completat el amintind astfel de o declarație a fostului cancelar german Helmut Schmidt.

 

Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: 'Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția'.

 

 

 

 

  •  Austria și Germania resping extinderea Schengen şi a Zonei Euro, la o zi după anunțul lui Juncker

 

Cancelarul social-democrat austriac Christian Kern a respins propunerea președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker cu privire la extinderea către est a spațiului Schengen și a zonei euro, relatează Reuters.

 

 

Juncker a schiţat miercuri o viziune a Uniunii post-Brexit, în care aproximativ 30 de state folosesc moneda unică europeană euro, iar un ministru UE al Finanţelor coordonează bugete-cheie în vederea ajutorării statelor care se confruntă cu dificultăţi. 

 

Juncker a îndemnat de asemenea la primirea României şi Bulgarei în Schengen.

 

Oficiali francezi, germani şi est-europeni au primit favorabil acest discurs.

 

 ”Pur şi simplu nu are sens ca zona euro să fie extinsă înainte să fie rezolvate aceste probleme, deoarece, altfel, aceste vor probleme vor fi şi mai mari”, a declarat Kern, evocând ca exemplu criza zonei euro în care Greciei s-a aflat pe marginea prăpastiei falimentului mai mulţi ani.

 

”Dacă doriţi, aceasta este o extindere a problemelor în fond şi la urma urmei şi nu plus în cooperarea europeană. Eu cred că această idee nu este reflectată”.

 

Oficiali germani s-au arătat și ei sceptici cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro.

 

  Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere (foto), a declarat că nu vede pentru România și Bulgaria 'nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen'. 'Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs', a punctat responsabilul german. 'Decizia nu va fi luată astăzi', a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne, notează portalul italian lumsanews.it.

 

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani și cu privire la extinderea zonei euro și adoptarea monedei comune de către România și Bulgaria. Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaueble, a salutat inițiativa lui Juncker aflată 'pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană', dar a amintit că pentru ca alte țări să se poată alătura zonei euro 'este necesar să îndeplinească toate criteriile', iar o adoptare 'prematură' a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei.

 

Este evident că statele care intră în zona euro 'trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă și puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări', a explicat oficialul german.

 

El a menționat de asemenea că Germania dorește 'o Europă puternică', și că 'este bun că cineva pune presiune și viteză', referire tot la intervenția lui Juncker, dar a atras în același timp atenția că 'trebuie să facem bine acest lucru'.

 

Mai mult decât atât, Schaueble a subliniat că 'este important ca cetățenii statelor membre să fie convinși' de pașii care vor fi făcuți, el avertizând astfel asupra riscului ca în procesul aprofundării integrării europene dorite de Juncker să se ajungă la situații în care deciziile luate la Bruxelles să îndepărteze instituțiile europene de cetățeni.

 

Mai tranșant decât Schaueble a fost președintele comisiei de finanțe a Uniunii Creștin Sociale (CSU — aliata bavareză a Uniunii Creștin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronunțat clar împotrivă extinderii zonei euro și a spus direct că România și Bulgaria nu îndeplinesc condițiile pentru a se alătura acestei zone.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22