SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

Fara Autor | 15.09.2017

2017 / 09 / 19

Pe aceeași temă

În luna septembrie, în cadrul SoNoRo Conac vor avea loc concerte la Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi -  Palatul Culturii din Iaşi, pe 19 septembrie, şi cu ocazia inaugurării unei noi aripi a Carului cu Bere, pe 20 septembrie, în Bucureşti. În plus, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc şi derulează o campanie de strangere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamţu din Olari, judeţul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, şi a unui sistem de donaţii comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

 

„Locurile în care susţinem concerte sunt reprezentative pentru esenţa SoNoRo Conac şi pentru ce ne-am propus încă de la început prin acestă iniţiativă: readucerea muzicii de cameră în locurile pentru care a fost menită, celebrarea unor puncte importante în istoria arhitecturii din ţara noastră, iar, de anul acesta, şi salvarea acelor monumente ce se pot pierde din cauza unor circumstanţe nefavorabile.” -  Răzvan Popovici, iniţiatorul SoNoRo Conac şi directorul Festivalului Sonoro.

 

Monumentele de patrimoniu în care vor avea loc concertele SoNoRo Conac în luna septembrie au  reprezentat fiecare o inovaţie arhitecturală a timpului lor. Astfel, Palatul Culturii din Iaşi este creaţia cea mai însemnată a arhitectului roman I.D. Berindei, format la şcoala pariziană. Construit în stil neogotic, palatul se înalţă, în parte, peste ruinele curtilor domneşti medievale, menţionate documentar în 1434. A fost inaugurat în 1925, iar pentru decoraţiunile din interior s-a folosit în premieră un material brevetat de Henri Coandă, denumit bois-ciment, care imită lemnul de stejar. 

Caru’cu Bere a fost inaugurat în 1899 şi aparţine ca stil romantismului de şcoală germană, vizibil în special în decoraţiunile de exterior. Decoraţia din interior poate fi încadrată în „Arta 1900” datorită tipului de mobilier, lambriurilor de lemn şi picturilor murale cu trasee vegetale, concepute de arh. Z.Kofsinsky şi executate de pictorii zugravi fraţii Vollradt. Actualele lucrări de renovare, începute în anul 2012, au avut ca obiectiv reabilitarea faţadei Stavropoleos şi continuă în prezent cu demersul de consolidare şi remodelare a ansamblului. Noile spaţii de la etajele unu şi doi si mansarda se definesc ca centru cultural-memorial cuprinzând istoria construirii clădirii Caru’ cu Bere, personalitatea fondatorului Niculae Mircea şi istoriile familiei fondatorului şi arhitectului construcţiei. Noua aripă a clădirii va găzdui activităţi din domenii precum istorie, teatru, film, muzică, arte plastice, literatură.

Conacul Neamţu din satul Olari este un exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia şi are o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, adept al lui Ion Mincu, reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură, forma regională a stilului internaţional Art Nouveau. Situat într-o zonă săracă, preponderent agricolă şi cu o puternică tendinţă de îmbătrânire şi depopulare, conacul Neamţu poate juca un rol de catalizator cultural al zonei şi poate servi comunităţii ca spaţiu de desfăşurare de activităţi creative, destinate în special copiilor din sat. De curând în proprietatea sa, conacul este administrat de către Fundaţia PRO PATRIMONIO ce desfăşoară lucrări de conservare şi reabilitare graduală şi încearcă, în acelaşi timp, să refacă legătura conacului cu comunitatea, prin acţiuni educative şi culturale destinate tinerilor şi copiilor.

 

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro. 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22