„Breaking the News & UFOtopia” cu Dan Perjovschi & Cristian Răduţă

Fara Autor | 15.09.2017

2017 / 09 / 20

Pe aceeași temă

Miercuri, 20 septembrie, de la ora 19.00, Salonul de proiecte deschide noul sezon expoziţional cu Breaking the News & UFOtopia, o provocare la dialog ce îi pune faţă în faţă pe artiştii Dan Perjovschi şi Cristian Răduţă, continuând astfel un format de lucru prin care artişti din generaţii diferite sunt invitaţi să producă împreună o expoziţie. În programul de până acum, astfel de forme de interacţiune nu s-au desfăşurat niciodată într-un cadru strict, iar în situaţia de faţă Dan Perjovschi a fost cel care a propus colaborarea cu Cristian Răduţă. Structura expoziţiei face vizibilă tensiunea dintre două registre: pe de o parte, realitatea vieţii de zi cu zi, iar pe de altă parte dimensiunea imaginarului presărată cu umor, care survine în momentele de scurtcircuitare a cotidianului. 

Dan Perjovschi utilizează ca materie primă ziarul, pe care îl înglobează în practica sa intervenind asupra lui în diverse moduri, artistul fiind interesat atât de materialitatea, cât şi de conţinutul ziarului ce se perimează rapid. Perjovschi comentează în mod incisiv realităţile curente ale lumii contemporane, deturnează şi recontextualizează în permanenţă evenimentele care compun orizontul prezentului, le revelează semnificaţia şi ne reaminteşte de necesitatea angajamentului nostru ca cetăţeni. Pentru Dan Perjovschi ziarul este o platformă cu care a lucrat direct încă din 1991 – când a început colaborarea sa cu Revista 22 –, prin care comunică (realizând proiecte pentru şi din ziare), din care îşi extrage ideile sau pe care o utilizează fizic, ca material de lucru în diverse tipuri de instalaţii spaţiale şi cărţi de artist. Un alt mod de a lucra cu materiale nepretenţioase, aparţinând realităţii cotidiene, se regăseşte şi în practica lui Cristian Răduţă care încorporează în obiectele sale sculpturale materii reziduale precum polistiren, hârtie, plastic sau tablă. Ceea ce rezultă este un tip de sculptură-bricolaj care conţine, pe de o parte, trimiteri la utopia explorării spaţiale şi la eşecurile inerente acestei antreprize ambiţioase, iar pe de altă parte evocă în mod concret space junk-ul care orbitează la infinit în jurul Pământului. Un alt element care traversează practica celor doi artişti este umorul: Dan Perjovschi recurge la un tip de umor direct şi acid, în timp ce la Cristian Răduţă umorul rezultă din discrepanţa ce se creează între grandilocvenţa proiectelor de „cucerire” a universului şi pauperitatea materialelor de care artistul se foloseşte.

Dan Perjovschi (n. 1961) este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe plan internaţional, având o activitate artistică de peste 30 de ani. În desenele sale, el abordează teme sociale şi politice de actualitate pe care le comentează cu subtilitate şi umor. A avut numeroase expoziţii în instituţii prestigioase din întreaga lume precum MoMA (US), Kunsthalle Basel (CH), Kiasma (FI), Reykjavik Museum of Art (IS), Van Abbe Museum (NL), Tate Modern (UK), Para/Site Art Space (HK), Moderna Museet (SE). Printre premiile câştigate de artist se numără George Maciunas Prize (2004), ECF Princess Margriet Award (2012, cu Lia Perjovschi), Rosa Schapire Art Prize (2016).

Cristian Răduţă (n. 1982) trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Practica sa artistică include sculpturi, obiecte şi instalaţii care pornesc de la situaţii şi personaje ipotetice, uneori absurde, exploatate cu umor. În lucrările sale, el speculează relaţiile şi tensiunile care se creează între diferitele materiale industriale şi de bricolaj pe care le foloseşte. A expus, printre altele, la Sandwich Bucureşti, Club Electroputere Craiova, MNAC Bucureşti, Galeria Călina Timişoara. 

Expoziţia Breaking the News & UFOtopia este organizată de Asociaţia Salonul de proiecte, face parte din proiectul Local şi/sau Global: metodologii de producţie artistică şi poate fi vizitată până pe 29 noiembrie.

Salonul de proiecte este un program curatorial iniţiat în anul 2011 de Magda Radu şi Alexandra Croitoru. Acest program îşi propune realizarea unor expoziţii, prezentări şi dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producţiile tinerilor artişti într-un context local şi internaţional mai larg. Între 2011 şi 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Începând cu toamna lui 2015 programul funcţionează exclusiv prin intermediul Asociaţiei Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ştefan Sava, Alina Bucur.

Salonul de proiecte
Tipografia Universul, Corpul B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23-25, Bucureşti, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22