Banii din Pilonul II NU SUNT AI STATULUI, de asta se lasă moștenire. Punctele de pensie, nu

Dora Vulcan | 17.09.2017

Pensiile din Pilonul 2 sunt diferite de cele din Pilonul 1 din doua puncte de vedere esentiale, in primul rand pentru ca banii sunt ai oamenilor, nu ai statului, si in al doilea rand pentru ca sunt administrati privat, avertizează Radu Craciun, președintele BCR Pensii.

Pe aceeași temă

Șeful BCR Pensii avertizează asupra pericolului teoriilor lansate de guvernul Tudose: El explică pe înțelesul tuturor de ce guvernul nu poate dispune de banii din Pilonul II de pensii (cu administrare privată) și de ce nu se poate pune egal între Pilonul I (administrat de stat) și Pilonul II, așa cum vicios a încercat să inducă ideea premierul Tudose ca să poată da iama în banii de la Pilonul II și să astupe cu ei găurile de la Pilonul I (administrat de stat), făcute în urmă majorărilor iresponsabile de salarii și pensii pentru ”speciali”:

 

 

Șeful BCR Pensii Radu Crăciun avertizează asupra pericolului acelor teorii, lansate de guvernul Tudose, potrivit cărora banii de la Pilonul 2 pot fi trecuți la Pilonul 1 pentru ca ar fi toti ai statului și nu se deosebesc cu nimic. Aceste teorii sunt greșite avertizează Radu Crăciun și argumentează de ce:

 

"Chiar daca initial banii virati in pilonul 2 reprezinta o obligatie fiscala a contribuabilului fata de stat, odata virati banii in conturile individuale ale participantilor, ei intra in proprietatea acestora. Altminteri, am inregistra o premiera. In cazul in care banii existenti in pilonul 2 ar fi banii statului, ar fi pentru prima data cand unor persoane fizice, unor indivizi, li s-ar permite sa lase banii statului mostenire urmasilor lor, in caz de deces. Crearea unui astfel de precedent i-ar putea face pe unii dintre romani sa se intrebe de ce nu ar putea sa isi lase punctele de pensie mostenire, in cazul in care nu mai ajung sa li se deschida dreptul la pensia publica, daca tot nu e nicio diferenta intre banii prezenti in sistemul public si cel privat de pensii", scrie pe blog Radu Craciun.

 

 

Daca tot nu ar exista nicio diferenta, adaugă el, atunci cele doua piloane ar putea fi "fuzionate oricand si oricum". Mai mult, participantilor ar trebui sa li se permita sa treaca si invers, de la Pilonul 1 la Pilonul 2, daca tot nu este nicio diferenta, asa cum sustin unii, in special unii politicieni.

 

O consecinta ar fi că, daca banii din Pilonul 2 sunt ai statului, atunci ar insemna ca "in ultimii 10 ani, statul a devenit actionar intr-o gramada de firme private, fara ca emitentii sau ceilalti actionari privati, majoritari sau nu, sa aiba habar despre ce li se intampla (...)Pentru ca, in tot acest interval, administratorii de fonduri de pensii private au investit 'banii statului' prin intermediul bursei intr-o multime de firme private din tara si strainatate."

 

Presedintele BCR Pensii mai atrage atentia si asupra consecintelor pe care le-ar avea masura de a permite participantilor sa se mute de la Pilonul 2 la Pilonul 1.

 

"Vorbim de lichidari de ordinul a miliarde de euro. (...) In acest context, economia romaneasca va fi vaduvita de o importanta sursa alternativa de finantare a dezvoltarii.In concluzie, cred ca orice referire la viitorul pilonului 2 nu ar trebui facuta in pripa, ci doar dupa evaluarea profesionista a absolut tuturor consecintelor: pentru participanti, pentru actionarii administratorilor, pentru firmele in care fondurile de pensii sunt deja actionari importanti, pentru evolutia pietelor financiare din Romania si a economiei in general. Riscul este cel al generarii unei reactii in lant", mai spune Radu Craciun.

 

 

întreaga argumentație a președintelui BCR Pensii, Radu Crăciun, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22