Comisarul pentru securitate, Julian King: toți ar fi în câștig dacă România ar fi în Schengen

Dora Vulcan | 18.09.2017

Comisarul european responsabil pentru Uniunea securității, Julian King, a declarat luni, după o întrevedere cu ministrul Justiției Tudorel Toader, că toate țările ar avea de câștigat dacă România ar fi parte din spațiul Schengen.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: "Așa cum președintele Juncker a spus din nou în discursul despre starea Uniunii, săptămâna trecută, în ceea ce privește Comisia, considerăm că Schengen ar fi mai puternic și toate țările ar avea de câștigat dacă România ar fi parte din Schengen", a spus Julian King, întrebat dacă România este pregătită să adere la acest spațiu de liberă circulație.

 

El a adăugat că nu a discutat cu Tudorel Toader despre aderarea României la Schengen, însă acest subiect va fi abordat în cadrul întrevederii cu ministrul de Interne, Carmen Dan.

 

Comisarul european a precizat că este foarte importantă o cooperare bine pusă la punct între statele membre ale UE în combaterea terorismului, amintind că România nu a suferit un atac terorist direct, însă cetățeni români au fost prinși în astfel de evenimente în alte țări.

 

"Am discutat importanța activității pe care o facem împreună în toată Europa pentru a combate terorismul, crima cibernetică, crimele grave și crima organizată. În aceste chestiuni, statele membre, autoritățile statelor membre, au fost în prima linie, dar, la nivelul Uniunii Europene, putem și trebuie să facem mai mult pentru a aduce o contribuție și a întări eforturile statelor membre și ale autorităților naționale de a contracara aceste provocări. România nu a suferit un atac terorist direct, dar cetățenii români, desigur, au fost prinși în atacuri în alte părți. Aceste provocări ne afectează pe toți. De aceea, este foarte important să avem o cooperare bine pusă la punct. Am discutat o serie de chestiuni practice care sunt pe agenda Consiliului de Afaceri Interne și Justiție pentru lunile în curs și am subliniat cât de important considerăm că este ca toate statele membre să fie angajate în mod activ în aceste discuții", a declarat King, după întâlnirea cu Toader, citat de Agerpres.

 

 

***

 

Comisarul european responsabil pentru Uniunea securitatii, Julian King, face o vizita oficiala in Romania. 

 

El are stabilite intalniri cu premierul Mihai Tudose, ministrul Justitiei Tudorel Toader si cu cel al Afacerilor Interne, Carmen Dan, precum si cu comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei, pentru o dezbatere pe tema Uniunii securitatii.

 

 

Potrivit unei informari transmise vineri de Comisia Europeana, vizita comisarului Julian King mai include o vizita la Centrul Operational de Coordonare al Politiei de Frontiera.

 

Temele ce vor fi abordate de catre demnitarul european cu oficialii romani se refera la evaluarea exhaustiva a politicilor de securitate ale UE, lupta impotriva terorismului si implementarea legislatiei adoptate recent in acest domeniu, lupta impotriva radicalizarii si protejarea spatiilor publice, precum si interoperabilitatea si schimbul de informatii, a mai precizat Comisia Europeana.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22