Întâlnire cu ușile închise Tillerson - Lavrov, înainte de deschiderea Adunării Generale ONU

Dora Vulcan | 18.09.2017

Secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-au întâlnit, duminică, la New York înainte de deschiderea Adunării Generale ONU, care va avea loc astăzi, transmite Radio Europa Liberă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Agenția rusă TASS a relatat că întrevederea a durat mai puțin de 50 de minute și a avut loc cu ușile închise.

 

Tillerson și Lavrov s-au întâlnit în vreme ce ambele țări au luat una împotriva celeilalte măsuri de reducere a misiunilor diplomatice, iar nivelul relațiilor a atins, potrivit secretarului de stat american, cel mai scăzut nivel de după încheierea Războiului Rece, transmite Radio Europa Liberă.

 

 Cei doi miniștri au convenit să se întâlnească în cursul unei discuții telefonice la sfârșitul lui august, cu ocazia unei noi etape a războiului sancțiunilor între Rusia și Statele Unite. Washingtonul tocmai ordonase închiderea consulatului rus în numele "parității", după reducerea drastică a propriei prezențe diplomatice pe teritoriul rus decisă de Moscova, scrie Agerpres care citează AFP.

 

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat să reducă mai mult personalul diplomatic american în Rusia.

 

Dacă sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianaurie, prevestea o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două mari puteri, acestea s-au deteriorat însă constant, pe fondul acuzațiilor de implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar și al suspiciunilor legate de o posibilă înțelegere secretă între echipa de campanie a miliardarul american și Moscova.

 

Printre subiecte de dispută figurează Ucraina, precum și viitorul Siriei. Washingtonul speră să găsească, totuși, un teren de înțelegere cu Moscova în ce privește Siria.

 

Asupra Coreii de Nord și ambițiilor nucleare ale acesteia, Rusia este de părere că sancțiunile mai dure cerute insistent de americani la ONU sunt ineficiente, dar a votat pentru ultimele rezoluții în acest sens. Washingtonul dorește ca Moscova să facă presiuni mai ferme asupra Phenianului.

 

Vladimir Putin nu va fi prezent la Adunarea Generală a ONU, unde, în revanșă, Donald Trump își face face prima apariție în calitate de președinte și va ține marți un discurs foarte așteptat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22