Dragnea le-a salvat pe Shhaideh şi Plumb: Nu trebuie să ne învârtim toţi în jurul unei bălţi

I.g. | 25.09.2017

Liderii PSD s-au întrunit, luni, în Biroul Permanent al partidului, pentru a discuta despre cazul vicepremierului Sevil Shhaideh - pusă sub urmărire penală în dosarul "Insula Belina” - şi al ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, în cazul căreia DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală. Conducerea PSD a decis să le susțină total pe Shhaideh și pe Plumb.

Pe aceeași temă

 

UPDATE Conducerea PSD, reunita luni, a decis sa acorde un "sprijin total" pentru Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, vizate de DNA in dosarul Belina. 

 

Declaraţiile lui Liviu Dragnea făcute după ce s-a terminat şedinţa Biroului Permanent al PSD:

 

"Toţi colegii le-au cerut să nu demisioneze. Cele două doamne ocupă funcţii-cheie în Guvern. Este o obligaţie ca programul de guvernare să fie pus în practică. Este vorba despre un transfer dintr-un domeniu public al statului într-un alt domeniu public, la adminsitraţia locală, aşa cum sunt mii de alte terenuri. Un astfel de precedent este extrem de periculos din mai multe motive. Şi acum sunt multe de solicitări pentru transferuri de la domeniu public la domeniul public. Ce funcţionar mai are curaj să se uite pe o astfel de propunere când Guvernul cere un teren, spre exemplu cum se întâmplă acum în judeţul Iaşi, pentru a cosntrui un spital. 

 

"Pentru prima dată, am urmărit cu atenţie interviul doamnei procuror-şef al DNA. Dacă pentru orice aşa-zisă anchetă apărută în presă se încep urmăriri penale, nu este în regulă pentru stabilitatea unui Guvern.  Ministrul Justiţiei trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor Justiţiei. Şi cred că este firesc să aibă o poziţie publică faţă de nenumăratelşe stenograme, înregistrări, dezvăluiri."   

 

 

Întrebat dacă crede că dosarul "Belina" seamănă cu ancheta referitoare la OUG 13, Dragnea a răspuns: "Nu pot spune că e similară, pentur că nu sunt jurist. Dar e foarte asemănătoare, pentru că se pune problema oportunităţii. Trebuie analizat dacă situaţia actuală poate constitui un conflict juridic de natură constiuţională. Nu trebuie să ne învârtim toţi în jurul unei bălţi".  
 

Muntean, liderul deputaţilor PSD: "Decizia finală a fost de sprijin total"


"Le-am ascultat pe cele doua colege, punctele lor de vedere. Concluzia a fost foarte clara: au respectat intocmai prevederile legilor si se considera nevinovate", a declarat, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, liderul deputatilor social-democrati, Ioan Munteanu, conform Hotnews. Acesta a precizat ca "decizia finala a fost de sprijin total" si celor doua "li s-a solicitat sa nu demisioneze".

 

Shhaideh: "Sub nicio formă nu voi demisiona"

 

După şedinţa Biroului Permanent al PSD, Sevil Shhaideh a declarat: "Decizia partidului este de sustinere a celor ministri. Sub nicio forma nu imi voi da demisia". Intrebata daca are probe pentru a se apara, Shhaideh a răspuns: "Bineinteles". Ministrul nu a vrut insa sa faca declaratii referitoare la dosarul "Belina" in care DNA a inceput urmarirea penala pe numele sau.

 

Rovana Plumb: "Nu sunt vinovată"



La randul sau, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a spus ca nu este vinovata si ca intotdeauna a respectat legea: "Nu sunt vinovata, intotdeauana am respectat legea si intotdeauna o voi respecta. In timpul mandatului am actionat cu maxima responsabilitate si seriozitate pentru a le apara drepturile cetatenilor. Nu consider ca trebuie sa demisionez, mai ales ca intotdeauna m-am gandit la Romania".

 

Tăriceanu: Acţiunea DNA este una politică

 

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu, care a luat parte la ședința Biroului Permanent al PSD, a declarat: ”Toţi au susţinut că cele două nu au motive să îşi dea demisia, pentru că nu au încălcat nicio prevedere legală”. Șeful Senatului a mai subliniat că transferul unei proprietăţi către autoritatea locală nu constituie o ilegalitate, iar acţiunea procurorilor anticorupţie este una ”politică”.

 

Spiritele s-au încins de dimineață

 

Ședința cu mai-marii PSD a început cu o oră întârziere, fiind precedată de o întâlnire în trei între Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Mihai Tudose. La întrunirea Biroului Permanent al PSD a venit, apoi, și liderul ALDE. Șeful social-democraților, Liviu Dragnea, a anunțat, duminică seară, în timpul unei emisiuni la Antena 3, că va vota împotriva cererii DNA de ridicare a imunității ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Solicitarea DNA trebuie să ajungă, tot luni, la Camera Deputaților. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

 

„Eu voi vota împotrivă pentru că, după părerea mea, este o ficţiune şi este un atac serios la Guvern. Sunt doi miniştri importanţi pentru această ţară. Peste o săptămână ce face? Mai ia doi, nu? Eu voi vota împotrivă, o spun de acum, să ţipe toţi, şi ambasadele să ţipe. Am dreptul ăsta constituţional să votez aşa cum cred eu. (...) Colegii să se uite în acest dosar și să voteze cum simt ei”, a spus Liviu Dragnea, invitat, duminică, la emisiunea „Sinteza zilei”. În același dosar, „Belina”, vicepremierul Sevil Shhaideh, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, este urmărită penal, procurorii DNA aducându-i la cunoștință, vineri, că are calitatea de învinuit.

 

Codrin Ștefănescu vrea război total cu ministrul Justiției

 

Codrin Ștefănescu a declarat, luni, 25 septembrie 2017 înainte de ședința Biroului Permanent a partidului, că el va vota tot împotriva solicitării DNA în cazul Rovanei Plumb: ”Dacă va fi un vot astăzi, eu voi vota pentru păstrarea celor două colege ale noastre în Guvern. O să le cer să fie tari în aceste momente, am mai trecut noi prin aşa ceva şi cu siguranţă vom merge mai departe şi vom şi câştiga această bătălie. Eu consider că e printre ultimele zvâcniri ale statului paralel”, a mai declarat secretarul general adjunct al PSD.

 

Secretarul general al PSD a mai precizat că, în cadrul ședinței CEx de săptămâna asta a partiduliui va cere înlocuirea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care îl acuză că nu rezolvă „toate abuzurile”. ”Nu prea avem ministru al Justiţiei, pentru că în ultimele zile nu am văzut niciun punct de vedere al lui Tudorel Toader vizavi de toate abuzurile şi de încălcarea deciziei CCR din partea DNA, dar sper ca astăzi totuşi domnul Tudorel Toader să aibă o poziţie, poziţia aceea de ministru al Justiţiei. Adică să apere ceea ce a jurat să apere când a depus jurământul la Cotroceni. Domnul Toader a tăcut permanent şi am o mare nedumerire vizavi de această tăcere de aur. (...) La CEX de săptămâna asta de la Suceviţa voi cere clar revocarea ministrului Justiţiei”, a declarat Ştefănescu înaintea şedinţei BPN al PSD, nemulțiumit și de faptul că Toader nu cere revocarea procurorului general Augustin Lazăr.

 

Tudose l-ar fi sunat pe Iohannis pentru a-l informa că vrea să o schimbe pe Shhaideh

 

Premierul Mihai Tudose l-ar fi sunat pe președintele Klaus Iohannis, comunicându-i acestuia că o va schimba pe Sevil Shhaideh din funcția de ministru al Dezvoltării, scrie Comisarul.ro

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22