Manualul unic al lui Pop. Daca devine «bun de interes public», intra in patrimoniul MEN

E.b. | 26.09.2017

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a pus, marţi, în dezbatere publică, proiectul Legii manualului şcolar, care prevede că manualele şcolare pentru învăţământul preuniversitar vor fi oferite în format pdf sau în variantă digitală interactivă, dar şi în format clasic.

Pe aceeași temă

  

Însă doar la solicitarea scrisă a elevului, părinţilor sau a profesorilor, cu minimum şase luni înaintea începerii anului şcolar. Proiectul de lege mai spune că în unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi folosite doar manualele şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei, iar evaluarea acestora se va face de către Centrul de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, transmite News.ro.


Potrivit proiectului de lege, manualele şcolare vor fi oferite gratuit elevilor din învăţământul preuniversitar în format pdf, în variantă digitală interactivă sau în format letric, însă în baza unei solicitări scrise a elevului, părinţilor sau a profesorilor cu minimum şase luni înaintea începerii anului şcolar.


Manualele în format pdf şi în varianta digitală interactivă vor putea fi accesate şi de pe site-ul Ministerului Educaţiei.


Proiectul de lege mai prevede că evaluarea manualelor depuse la minister spre aprobare se va face de către experţi din cadrul Centrului de Evaluare şi Examinare (CEE), precum şi din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.


De asemenea, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi folosite doar manuale aprobate de MEN, care „achiziţionează conceptul/conţinutul manualului şcolar de la autori/grupuri de autori”.


În situaţia în care manualul devine bun de interes public, MEN achiziţionează conţinutul/conceptul de la autori, iar manualul (ca manuscris, pdf şi în variantă digitală interactivă) intră în patrimoniul MEN, evitându-se, altfel, recurenţa ulterioară pe chestiunea drepturilor de autor”, se arată în expunerea de motive.


Elaborarea manualelor şcolare se va realiza în cazul în care au fost aduse modificări la nivelul curriculumului naţional şi au fost introduse discipline sau module de pregătire noi, dacă au fost elaborate programe şcolare noi pentru anumite discipline, dacă există materii fără manuale şcolare aprobate sau în cazul în care au fost aduse modificări de minimum 25 la sută la nivelul programelor şcolare pentru anumite discipline.


Proiectul de lege mai prevede că în situaţii excepţionale, minsiterul poate reevalua manuale şcolare aprobate pentru a le suspenda sau retrage temporar din uz.


Proiectul de Lege a manualului şcolar a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22