Iohannis: Shhaideh și Plumb trebuia să demisioneze. PSD n-a înțeles nimic din statul de drept

Dora Vulcan | 26.09.2017

"Persoanele urmarite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie sa fie in conducerea statului", a declarat marti seara presedintele Klaus Iohannis, afirmand ca cele doua doamne ministru din guvernul Tudose urmarite penal ar fi trebuit "sa demisioneze sau sa fie retrase".

Pe aceeași temă

 

 

 "Da, doamnele ministru trebuiau, in varianta optimala, sa demisionse. A doua varianta acceptabila - trebuiau sa fi retrase", a spus seful statului, intr-o declaratie data presei, la Cotroceni.

 

"Faptul ca PSD face scut in jurul doamnelor ministru nu e de bun augur", a adaugat el.

 

”Cred că vă amintiți e pozițiile mele pe care le-am avut în ocazii similare. Eu vreau să cred că România e o țară care întărește statul de drept. Iar în statul de drept, persoane urmărite penal și condamnate penal, nu trebuie să fie în conducerea statului. Doamnele ministru trebuiau să demisioneze sau să fie retrase. Da, doamnele ministru trebuiau, in varianta optimala, sa demisioneze. A doua varianta democratica, trebuiau sa fie retrase. Faptul ca PSD face scut in jurul doamnelor ministru nu este de bun augur", a spus seful statului.

 

Seful statului a subliniat ca nu se autopronunta, fiind treaba judecatorilor sa stabileasca vinovatia.

"Nu ma antepronunt prin aceasta afirmatie si nu cunosc detaliile din dosar si nu este treaba mea. Îmi doresc un guvern ce nu e supus unor suspiciuni. Nu știu dacă sunt vinovate sau nevinovate, nu e nici treaba mea, nici a PSD, vinovăția o stabilește judecătorul. Persoane urmărite penal, în judecare sau condamnate nu trebuie să fie la nivelul de conducere a statului român. Cum vor privi partenerii noștri un guvern în care două persoane care gestionează două ministere foarte importante sunt cu probleme penale? PSD nu a înțeles nimic din statul de drept..Avertizez că această cale nu e cea bună”, a declarat presedintele Iohannis.

 

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, ca toti membrii BPN al PSD au cerut ca vicepremierul Sevil Shhaideh si ministrul Fondurilor europene, Rovana Plumb, sa nu demisioneze, aratand ca acestia si-au argumentat pozitiile in cadrul sedintei.

"Despre situatia celor doua doamne ministru, au prezentat pe scurt o informare despre cele doua acte normative si, fara exceptie, colegii din BPN si domnul Tariceanu le-au cerut ferm sa nu demisioneze, enuntand mai multe motive", a spus Dragnea, in conferinta de presa de dupa BPN.

El a aratat ca in primul rand s-a discutat despre pozitiile in care se afla cei doi ministri, respectiv Dezvoltare Regionala si Fonduri Europene, apreciindu-se ca acestea sunt pozitii cheie in Guvern, iar obiectivele asumate de cei di ministri sunt serioase si strategice pentru statul roman.

Potrivit lui Dragnea, alte motive care au stat la baza sustinerii celor doi ministri au tinut de natura actelor normative care se refera la un transfer al unui imobil din domeniul public al statului in domeniul public al unei autoritati locale.

 

 Intrebat daca are parghii pentru a interveni in acest caz, presedintele Iohannis a admis ca "deocamdata actiunile se desfasoara in alta parte".

 

"Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru. In cazul doamnei Shhaideh sunt acuzatii care se refera la cariera sa in calitate de secretar de stat, si acestea nu vin la mine. La doamna Plumb e nevoie prima oara sa se ceara urmarirea penala de Parlament dupa care se poate discuta alt curs al actiunii, dar pana atunci nu".

 

 

"Ar trebui sa devina normalitate ca persoane urmarite penal, judecate sau condamnate sa nu fie in conducerea statului sau in guvern", a subliniat seful statului, afirmand ca "nu e buna aceasta evolutie" iar "PSD nu a inteles nimic din repetatele mele apeluri privind statul de drept".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22