România liberă: Lefuri de bancher. Într-o companie înființată de Firea, 2500 € salariul mediu

Dora Vulcan | 27.09.2017

Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat peste 81 de milioane de euro de la Consiliul General al Municipiului București pentru majorarea capitalului social a opt firme din subordinea muncipalității, scrie România liberă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

De exemplu, Speranța Cliseru (fostă angajată loială a primarului Pandele de la Voluntari) primește din banii bucureștenilor trei salarii, după ce a fost angajată de primarul Firea ca președinte al Consiliu­lui de Administrație (CA) al RATB, administrator la Compania de Dezvoltare Durabilă și președinte al CA de la Compania de Pază a Municipiului București. City manager-ul Bucureștiului, Sorin Chiriță, primește salariu pentru funcția de manager, dar și pentru funcția de președinte al CA al Companiei Municipale Energetica.

 

 

2.050 de paznici pentru liniștea lui Firea

 

Bucureștenii plătesc din bani publici zeci de milioane de euro anual pentru funcționarea poliției locale, care are inclusiv detașamente de intervenție rapidă. Aceleași atribuții le are și firma de Pază și Securitate a Municipiului București. Aceasta a fost înființată la solicitarea primarului Gabriela Firea și va funcționa pe modelul inventat de soțul ei la Voluntari. Conform documentelor de la Consiliul General, compania de pază toacă anul acesta 6,78 milioane lei. Din această sumă, se vor cheltui 4,68 milioane lei pentru plata salariilor a 2.050 de paznici. În această sumă au fost incluse primele pentru salariați și remunerația pentru comisii și comitete. Pentru 2018, însă, a fost prevăzut un buget de 73,35 milioane lei, adică de 11 ori mai mulți bani decât anul acesta. Explicația este că, anul viitor, vor fi plătite salarii integral, spre deosebire de anul acesta, când se plătesc lefuri doar în noiembrie și decembrie.

 

Compania de Pază și Securitate a Municipiului București este condusă de directorul general Dan Dobre. Președintele CA este Speranța Cliseru, considerată mâna dreaptă a primarului Florentin Pandele.

 

Peste 2.500 euro, salariul mediu la Dezvoltare Durabilă

 

Compania Muncipală Dezvoltare Durabilă București a solicitat un împrumut de 6.000.000 lei de la Consiliul General. „Scopul aprobării împrumutului pentru societatea Compania de Dezvoltare Durabilă București S.A. este de a susține activitatea în vederea îndeplinirii obiec­tului de activitate prin asigurarea necesarului de fonduri pentru desfășurarea în bune condiții a activității societății“, susține primarul Gabriela Firea în expunerea de motive. Documentul este contrasemnat de Adrian Iordache, directorul executiv al Direcției Juridice din cadrul PMB.

 

Conform raportului de specialitate, banii împrumutați se vor cheltui pe salarii și închirierea unui sediu. Pentru plata a 80 de angajați, timp de șase luni, se vor cheltui 5.479.460 lei, restul pentru sediu. În medie, fiecare angajat va primi lunar un salariu de 11.400 lei, adică peste 2.500 euro. Aceste informații rezultă din nota de fundamentare a împrumutului, întocmită de Speranța Cliseru, unul dintre administratorii companiei.

 

Salarii de 18 milioane de lei din 22

 

Practic, societatea se împrumută din banii bucureștenilor pentru a plăti salariile oamenilor aduși în primărie de edilul Gabriela Firea, iar penalitățile vor fi plătite tot de bucureșteni. Formalitățile pentru contractarea împrumutului au fost făcute de Speranța Cliseru - administratorul companiei -, și Dan Stoian - director general. Împrumutul trebuie returnat integral într-un an de zile, în caz contrar compania va plăti „majorări de întârziere, conform legii“.

 

 

articolul integral în România liberă

 

foto, România liberă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22