Reprezentanţii societăţii civile cred că independenţa justiţiei poate fi pusă în pericol

E.b. | 27.09.2017

Reprezentanţii societăţii civile, care s-au întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu consilieri prezidenţiali, consideră că imparţialitatea şi credibilitatea CCR ”sunt afectate serios de o serie de decizii luate în ultima perioadă” de această instituţie.

Pe aceeași temă

 

 

În opinia reprezentanţilor societăţii civile, modificările la legile Justiţiei ”pot pune în pericol independenţa justiţiei şi eficienţa mecanismelor din domeniul luptei anticorupţie”.

 
Comunicat 

 

Întâlnirea consilierilor Președintelui României cu o delegație a 21 de grupuri de inițiativă civică și organizații nonguvernamentale

 

27 septembrie 2017

 

O delegație a celor 21 de grupuri de inițiativă civică și organizații nonguvernamentale, care au solicitat o audiență Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a fost primită miercuri, 27 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, de către Simina Tănăsescu, Consilier Prezidențial pentru Reformă Instituțională și Constituțională, Dan-Andrei Muraru, Consilier Prezidențial pentru Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, și Laurențiu-Mihai Ștefan, Consilier Prezidențial pentru Politică Internă.

 

Discuțiile au vizat recentele demersuri legislative cu impact asupra independenței justiției și a luptei anticorupție, tendințele actuale din jurisprudența Curții Constituționale a României și continuarea reformei electorale în sensul liberalizării competiției politice și transparentizării finanțării partidelor politice.

 

Delegația din partea societății civile a fost formată din: Alexandru Surcel - Inițiativa România, Cătălin Teniță - Geeks for Democracy, Elenina Nicuț - Inițiativa România, Mihai Polițeanu - Inițiativa România, Mihai Tudorică - #Rezistența, Violeta Alexandru - Institutul pentru Politici Publice.

 

În cadrul întâlnirii, au fost abordate demersurile recente privind schimbarea cadrului legislativ al sistemului de justiție, reprezentanții societății civile subliniind că schimbările anunțate pot pune în pericol independența justiției și eficiența mecanismelor din domeniul luptei anticorupție.

 

Cu acest prilej, reprezentanții societății civile au subliniat că imparțialitatea și credibilitatea unei instituții fundamentale precum Curtea Constituțională a României sunt afectate serios de o serie de decizii luate în ultima perioadă de către această instituție.

 

De asemenea, delegația grupurilor de inițiativă civică și organizațiilor nonguvernamentale a insistat asupra necesității continuării reformei electorale, începute în anul 2015, în sensul îmbunătățirii condițiilor de acces la competiția politică a formațiunilor politice și a candidaților independenți, dar și al modernizării și transparentizării finanțării partidelor politice.

 

La rândul lor, consilierii prezidențiali au subliniat interesul deosebit al Președintelui Klaus Iohannis pentru chestiunile semnalate și faptul că dorește să rămână angajat în dialogul cu societatea civilă. Președintele României consideră binevenite inițiativele civice care au în vedere consolidarea statului de drept, continuarea luptei anticorupție, asigurarea independenței justiției, dar și crearea unor condiții optime pentru competiția politică și pentru asigurarea integrității clasei politice.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22