Firea, plângere penală pentru mesajele din ziua furtunii: securitatea naţională, afectată

Dora Vulcan | 28.09.2017

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a facut plangere penala in rem, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca s-au raspandit informatii false in ziua de 20 septembrie, cand ANM a anuntat cod galben de furtuni cu pericol de transformare in portocaliu, in Bucuresti.

Pe aceeași temă

 

 

 

Atunci, prin diverse cai de comunicare (sms, whatsapp, retele de socializare etc.), bucurestenii au fost anuntati ca fenomenele meteorologice care urmau sa aiba loc vor fi mult mai severe decat spun autoritatile, spune Firea. Informatiile ar fi generat panica in randul bucurestenilor, iar ea a fost cea care le-ar fi demontat că sunt "toxice" si ca in niciun caz institutia Primariei nu detine informatii conform carora lucrurile ar sta altfel decat s-a anuntat.

 

De fapt, lucrurile au stat exact invers: Firea a panicat populaţia prin anunţul făcut la prima oră a zilei şi pe parcursul întregii zile mesajul său a fost supus ironiilor şi mesajelor menite a persifla spaima primăriţei, pe reţelele de socializare. Mai mult, după anunţul său inspectorul şcolar i-a anunţat pe părinţi să-şi ia copiii acasă înainte de orele 17, FRF şi-a anulat o serie de meciuri. Preţ de trei ore, Capitala a fost blocată din cauza ambuteiajelor şi a blocării circulaţiei, pentru că, în consecinţa anunţului făcut de ea şi de Inspectorat, părinţii au plecat mai devreme de la serviciu.

 

"A fost afectata securitatea nationala"

 

"Va solicit sa dispuneti cercetari in rem sub aspectul savarsirii infractiunii de Comunicare de informatii false, infractiune prevazuta si sanctionata de dispozitiile art. 404 Cod Penal.

 

Astfel, avand in vedere Informarea meteorologica (...) emisa de ANM, precum si Nota transmisa de Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti nr. 18378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, in calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea masurilor de protejare a populatiei.

 

Subliniez ca am respectat solicitarile transmise de Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, respectiv luarea masurilor specifice ce se impun pentru prevenirea aparitiei unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vietii social economice a Capitalei, precum si pentru monitorizarea cu toata atentia a evolutiei fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni in timp util la aparitia unor situatii de urgenta", se arata in documentul transmis Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, conform unui comunicat remis presei de primărie.

 

In document edilul arata ca, prin masurile dispuse, s-a dorit informarea prompta si corecta a populatiei despre situatia prezentata de catre specialistii in meteorologie si comunicarea masurilor necesare: "Concret, am solicitat tuturor institutiilor subordonate ale PMB sa ia masuri in consecinta pentru protejarea vietii si bunurilor cetatenilor".

 

"Cu toate acestea, in spatiul public au circulat mai multe mesaje cu continut alarmant pentru locuitorii municipiului Bucuresti. Aceste mesaje faceau trimitere la o situatie mult mai grava decat cea prezentata de catre autoritati (...). De asemenea, pe retelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populatia era sfatuita sa isi faca provizii de produse de prima necesitate - paine, lapte, apa, etc, precum si informatii false potrivit carora primarul general a decis inchiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau si faptul ca situatia era mult mai grava decat cea comunicata de primarul general si au contribuit la generarea unei stari de panica in randul cetatenilor. Consider ca in speta sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de comunicare de informatii false prevazuta de art 404 Cod Penal, potrivit carora 'comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani', mai arata Gabriala Firea in comunicat.

 

Gabriela Firea sustine ca a facut plangere penala pentru ca prin raspandirea acestor informatii "a fost afectata securitatea nationala".

 

"Aceste activitati au condus la subminarea increderii in institutiile statului, crearea de confuzie si panica. Acest lucru poate conduce la diminuarea increderii populatiei in capacitatea de actiune a institutiilor statului", mai sustine primarul.

 

"Consider ca efectele sunt foarte grave raportat la indeplinirea viitoare a atributiilor primarului general in acest domeniu, in special prin scaderea autoritatii acestei institutii a statului. Avand in vedere cele mentionate, va solicitam sa demarati cercetari in cauza in vederea constatarii savarsirii infractiunii de comunicare de informatii false, identificarea persoanelor care se fac vinovate si sanctionarea acestora potrivi legii penale", se mai arata in plangerea penala.

 

 

background

 

 

După ce-a băgat spaima în oameni și a blocat Capitala, Firea acuză politizarea furtunii

 

După ce dimineață băga spaima în bucureșteni și le cerea părinților să-și retragă copiii de la școală mai devreme - fapt soldat cu blocarea, preț de câteva ore a traficului din București - Firea a revenit pe seară tunând și fulgerând împotriva celor care au transmis ”informații toxice” și au politizat furtuna.

 

Răbufnirea s-a produs la orele serii, când a făcut o conferință de presă fulger în capătul scărilor de la Capitală, pe tiparul aparițiilor publice ale declarațiilor de la Cotroceni, ocazie cu care a tunat și fulgerat cu amenințări de plângere penală împotriva celor care au dezinformat și panicat populația. De fapt, ea fusese cea care le-a cerut bucureștenilor să nu mai iasă din case, motiv pentru care a și fost criticata si ironizata că a alarmat populatia, atunci cand a anuntat inchiderea scolilor de frica unei furtuni de cod galben, ceea ce a provocat ambuteiaje in Bucuresti.

 

 

 

"Prefer sa stam o ora-doua in trafic, dar se prevenim o tragedie de genul celei petrecute in Timisoara", a spus Firea, miercuri seara, la Antena 3. De fapt, Capitala a fost blocată preț de trei ore. De la Piața Victorie, la Aviatorilor bucureștenii au făcut și o oră în trafic. Distanța este de cel mult un kilometru.

 

Aceasta sustine ca a existat o "decalare de doua ore" fata de prognoza initiala anuntata de ANM.

 

"Noi am primit informare din partea ANM ca, in aceasta seara, incepand cu ora 17:00, vor fi fenomene meteo, asa ca am luat toate masurile necesare conform protocolului. Nu am avut intentia sa inducem panica in randul populatiei, ci doar sa luam masurile legale", s-a scuzat ea. 

 

Pe de alta parte, la Romania TV, Firea s-a victimizat că, "din pacate, orice facem nu e bine".

 

"Sunt in legatura directa cu cei de la ANM si cu specialistii. Nu facem glume si nu putem spune ca nu se intampla la noi. Avem o lege, de aceea, am decis ca orele de la scoala sa se termine la ora 17:00. In aceasta noapte se consuma efectele ciclonului. Sunt si oameni politici care politizeaza ciclonul si furtuna. (...) Autoritatea locala a fost conform cu legislatia si suntem acuzati ca am indus panica. Nu este asa, noi doar am informat", a mai spus Firea.

 

Anterior, miercuri dupa-amiaza, Firea a sustinut o declaratie de presa, in care a denuntat un mesaj primit de bucuresteni pe telefoane si pe Whatsapp, care transmite informatii "false, toxice, neadevarate, potrivit carora eu sau institutia Primariei Generale tainuim informatii bucurestenilor ca fenomenele meteo ar fi mult mai grave decat am anuntat astazi. Rog bucurestenii sa nu dea atentie acestor mesaje toxice".

 

 

 

Ce spune Firea seara (sinteză Pro TV):

 

- În ultimele ore s-a propagat pe rețelele de socializare un mesaj care transmite informații false, toxice, potrivit cărora eu sau alți reprezentanți ai Primriei tăinum informații care ar anunța că situația ar fi mult mai gravă.

- Vreau să anunț bucureștenii că nu este adevărat.

- Codul Penal are prevederi legate de răspândirea infirmațiilor false.

- Aceștia nu au niciun motiv să aibă vreo stare de neliniște.

- Avem informații de la ANM, acestea arată codul galben de vijelie, care se menține, nu sunt elemente ca să trecem la codul portocaliu. Va exista un interval critic, între orele 19-20, când vântul va sufla cu 55-60 de km/h.

- La Timișoara vântul a suflat cu rafale de peste 100 de km/h. Intensitatea nu va fi atât de mare în Capitală, așa cum a fost în alte județe.

- Dacă ar fi fost așa aș fi fost prima care anunțam. Resping toate aceste informații false din mediul online. Îi rog pe toți bucreștenii să șteargă aceste mesaje și spun încă o dată că voi face plângere penală și voi încerca să aflu cine sunt făptuitorii, cine asunt cei care au răspândit aceste mesaje.

 

 

 

  • Ce spunea Firea dimineață

 

Primarul general Gabriela Firea le cere bucureștenilor să rămână acasă miercuri seara, având în vedere avertizările meteorologice.

 

 

"Aș dori să adresez o rugăminte bucureștenilor. Dacă în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână acasă, pentru că, după ora 20,00, vor începe aceste fenomene meteo extreme, vântul care va avea aspect de vijelie și este bine să ne protejăm, chiar dacă instituțiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situații", a declarat Firea, la un comandament convocat la Primăria Capitalei, transmite Agerpres.

 

 

 

 

 După anunțul lui Firea, ISMB le cere şcolilor din Capitală să-şi încheie cursurile la ora 17:00

 

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a solicitat unităţilor de învăţământ să ia măsuri astfel încât cursurile să se încheie la ora 17:00, având în vedere atenţionările Administraţiei Naţionale de Meteorologie referitoare la descărcări electrice, vijelie şi vânt puternic miercuri, după ora 18.00.

 

“Unităţile de învăţământ din Municipiul Bucureşti vor lua toate măsurile necesare în vederea asigurării securităţii, a siguranţei elevilor şi a personalului angajat prin modificarea duratei orelor de curs şi a pauzelor, astfel încât cursurile să se termine până la ora 17.00”, a transmis inspectoratul.

 

 

Și FRF a recomandat după anunțul lui Firea întreruperea activităţii fotbalistice în aer liber pe durata avertizării meteorologice

 

Federaţia Română de Fotbal recomandă, într-un comunicat, întreruperea activităţii fotbalistice în aer liber pe durata avertizării meteorologice.

 

“Având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, Federaţia Română de Fotbal recomandă întreruperea oricărei activităţi fotbalistice în aer liber în intervalul prognozat. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cu cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantităţi de apă importante, în intervalul 20 septembrie, ora 16 - 21 septembrie, ora 10, pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. De asemenea, a fost emisă şi o avertizare cu cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă însemnate pentru celelalte judeţe, până pe 21 septembrie, ora 21. Conform ANM, temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55-60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafele de peste 65-70 km/h şi vijelii”, se arată în comunicatul citat.

 

 

Miercuri erau programate două meciuri în etapa a XI-a a Ligii I: de la ora 18.30: FC Botoşani - Poli Iaşi, pe Stadionul Municipal din Botoşani şi de la ora 21.00, Dinamo - Concordia, pe Stadionul Dinamo din Capitală.

 

foto Capital

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22