Catalonia: ciocniri între poliţie şi secesionişti. Gloanţe de cauciuc, baricade. 761 de răniţi

Dora Vulcan | 01.10.2017

Spania se confruntă cu cea mai severă criză politică din istoria recentă, generată de referendumul pentru independenţa Cataloniei. Scrutinul a fost, deja, declarat ilegal de guvernului spaniol, dar separatiştii catalanii nu vor să renunţe la referendum.

Pe aceeași temă

 
 
UPDATE: 761 de persoane au avut nevoie de interventia serviciilor de urgenta din Catalonia in timpul referendumului, potrivit departamentului de sanatate regional. Mii de protestatari au ocupat Plaza del Sol, una dintre cele mai cunoscute piete din Madrid, si cer demisia premierului spaniol. Ministerul de interne spaniol a publicat un video cu un ofiter al Guardia Civil ce este lovit cu un scaun dupa ce a spart un geam pentru a intra intr-o sectie de votare, transmite Hotnews.ro.

 

 

 Guvernul Cataloniei: Guvernul de la Madrid va raspunde in fata curtilor internationale pentru violente. Autoritatile catalane au anuntat ca votarea se va opri la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei), exceptie facand sectiile unde este coada la votare.

 

Guy Verhofstadt, primul inalt oficial european care reacţionează: Condamn clar ce s-a intamplat astăzi

 

 

UPDATE - 460 de răniţi, în urma confruntărilor cu poliţia.   Carles Puigdemont, şeful executivului regional, a acuzat autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod „nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil” şi că au prezentat în afară „o imagine îngrozitoare a Spaniei”. „Violenţa nejustificată, disproporţionată şi iresponsabilă a statului spaniol nu doar că a eşuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-şi lămurească toate dubiile pe care le aveau”, a declarat Puigdemont, citat de Digi 24. La rândul său, ministrul de Interne spaniol, Juan Ignacio Zoido, l-a acuzat pe Puigdemont pentru ceea ce a numit evenimentele lipsite de sens din această zi. Nu de puţine ori, poliţiştii şi-au pierdut cumpătul în faţa provocărilor separatiştilor şi au ripostat dur. Peste 300 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, spun organizatorii referendumului: oamenii legii au lovit cu bastoanele, au tras gloanţe de cauciuc şi cartuşe cu gaze lacrimogene. Cu toate acestea, catalanii sfidează ordinele de la Madrid şi stau la coadă să voteze într-un referendum declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei. N-au fost intimidaţi nici de scutierii care nu în puţine cazuri au folosit forţa pentru a-i împiedica pe catalani să ajungă la urne, nici de lipsa buletinelor de vot, nici de mesajele menite să îi descurajeze, venite din partea guvernului spaniol.

 

 
 
 
 
 
 
 
00:00
02:28
 
 
 
 
 
Nu de puţine ori, poliţiştii şi-au pierdut cumpătul în faţa provocărilor separatiştilor şi au ripostat dur. Peste 300 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, spun organizatorii referendumului: oamenii legii au lovit cu bastoanele, au tras gloanţe de cauciuc şi cartuşe cu gaze lacrimogene. Cu toate acestea, catalanii sfidează ordinele de la Madrid şi stau la coadă să voteze într-un referendum declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei. N-au fost intimidaţi nici de scutierii care nu în puţine cazuri au folosit forţa pentru a-i împiedica pe catalani să ajungă la urne, nici de lipsa buletinelor de vot, nici de mesajele menite să îi descurajeze, venite din partea guvernului spaniol.

 

 

UPDATE Printre cei care au votat în favoarea independenței se numără și fotbalistul Gerard Piqué, soțul cântăreței Shakira. El a postat pe rețelele sociale fotografii care dovedesc că a fost la vot:

 

 

 

UPDATE -La unele secţii din Girona şi Barcelona situaţia a luat o turnură violentă. Poliţiştii i-au lovit cu bastoanele pe alegători, ba chiar au tras şi gloanţe de cauciuc în direcţia mulţimii.

 

UPDATE Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc, duminică, pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei. Pe de altă parte, alegătorii au început să ridice baricade în jurul unor școli unde sunt organizate secții de vot.

 

 

UPDATE Primarul Barcelonei cere demisia premierului spaniol pentru că a trimis forțele de ordine să acționeze. Au avut loc ciocniri între separatişti şi forţele de ordine, la referendumul prin care catalanii vor să-şi obţină independenţa. Oamenii vin la urne, dar găsesc secţiile de votare înconjurate de poliţişti îmbrăcaţi în echipament complet de intervenţie în caz de revoltă. Cele mai grave incidente au avut loc la o secţie de votare aflată la 110 kilometri nord de Barcelona, acolo unde era aşteptat să voteze premierul catalan. Forţele speciale ale poliţiei spaniole au luat cu asalt clădirea şi au confiscat urnele şi buletinele de vot.

 

UPDATE: Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont, transmite Digi 24.

 

 

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare, la ora 9.00 (10:00, ora României), polițiștii formaseră un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont urma să voteze. Poliția a îndepărtat mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot. Puigdemont a votat într-o altă secție de vot, bucurându-se de protecția pompierilor catalani. 

 

 

Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câțiva kilometri de secția unde ar fi trebuit să voteze dar care a fost închisă de forțele speciale de poliție, a anunțat guvernul catalan, postând două fotografii. Vicepreședintele său Oriol Junqueras și mulți cetățeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităților regionale.


 

 

 

 

 

 

Intervenția poliției a fost necesară pentru a opri referendumul catalan interzis, a declarat reprezentantul guvernului spaniol în regiune. "Am fost obligați să facem ceea ce nu am fi vrut să facem", a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferință de presă. Millo s-a exprimat după ce poliția națională spaniolă a luat cu asalt mai multe secții de votare și a confiscat urne, notează DPA, citată de Agerpres.

 

 

 

UPDATE - Au apărut primele incidente în Catalonia. La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire. Scopul este de a confisca urnele și buletinele de vot.

 

 

UPDATE - Scrutinul ar trebui să înceapă la ora locală 9.00.  Politia a sigilat 1.300 din cele 2.315 scoli din Catalonia, care fusesera alese pentru amenajarea sectiilor de votare in cadrul referendumului privind independenta regiunii, in pofida interzicerii lui de catre Madrid, scrie ziare.com.

 

UPDATE - Poliţia spaniolă a început deja să se mobilizeze, în condiţiile în care a expirat ultimatumul dat separatiştilor pentru evacuarea potenţialelor secţii de vot. Zeci de maşini ale forţelor de ordine au părăsit în această dimineaţă Portul Barcelona, acolo unde erau adunate pentru intervenţie. De partea cealaltă, sute de oameni s-au aşezat deja la cozi în faţa clădirilor unde speră să voteze pentru independenţa Cataloniei. Nici separatiştii, şi nici autorităţile spaniole nu par dispuse să cedeze, scrie site-ul televiziunii Digi 24. 

 

UPDATE 163 de scoli cu sectii de votare au fost ocupate de mai multe familii. Persoane care sustin organizarea referendumului au petrecut noaptea in scoli, in scopul de a impiedica un ordin al Politiei de a evacua si de a inchide sectiile de votare pana la ora 6:00 a zilei de duminica.

 

UPDATE - Într-o mică localitate din nordul Cataloniei, mai mulţi separatişti au blocat cu un tractor accesul într-o şcoală, unde ar urma să fie organizată o secţie de vot. Aşa speră să nu lase poliţia să intre în clădire.

 

UDPATE - În Barcelona, unele şcoli au fost ocupate de grupuri de părinţi şi copii, care sub pretextul unor activităţi culturale, au intrat în clădire în speranţa că aşa va putea avea loc votul. „Nu vom folosi un copil pe post de scut, dar nu vom avea nevoie de scuturi că nu suntem la război”, spune un părinte.

 

 

***

 

 

Mii de oameni au umplut sâmbătă piaţa din faţa guvernului regional catalan din Barcelona pentru un miting pentru unitatea Spaniei. Oamenii cer arestarea premierului catalan, considerat de mulţi drept principalul promotor al mişcării separatiste.

 

Spiritele s-au încins când un bărbat cu steagul separatist al Cataloniei în mână a încercat să provoace mulţimea. Poliţia a trebuit să-l apere pe activist de furia protestatarilor.

 

Autorităţile regionale catalane insistă că referendumul va avea loc, în ciuda ameninţărilor Madridului. Doar că guvernul spaniol este la fel de hotărât că nu va fi niciun vot.

 

„Vom vota, voturile vor fi numărate şi, dacă va fi nevoie, renumărate. Tot ce fac ei (oficialii de la Madrid, n.red.) este ieşit din comun”, a declarat Jordi Turull, purtător de cuvânt al guvernului catalan.

 

„Nu există secţii de vot, nu există buletine de vot, nu există autorităţile care să verifice autenticitatea rezultatelor”, a spus Alfonso Dastis, ministrul de externe al Spaniei.

 

Regele Felipe al VI-lea nu şi-a programat nicio activitate săptămâna viitoare, semn că suveranul este îngrijorat de această situaţie fără precedent în ultimele decenii. Mulţi analişti fac o paralelă între situaţia de acum şi cea din 1981, când un grup de militari a încercat să dea o lovitură de stat, ocupând Parlamentul. Regele Juan Carlos, tatăl actualului suveran, s-a adresat ţării în direct la TV şi a cerut respectarea legii. Puciul s-a încheiat a doua zi, fără victime.

 

Catalanii îşi doresc independenţa din două motive: economice şi de identitate - a explicat la Digi24 Andrei Ţărnea, expert în relaţii internaţionale. Cu toate acestea, el susţine că referendumul nu are cum să fie acceptat ca unul legitim de către autorităţile spaniole, având în vedere că nu întruneşte anumite condiţii constituţionale.

 

„În primul rând sunt motive identitare, care țin de tradiția naționalismului catalan. E un mix, un amestec complicat de pasiuni politice între o generație tânără, care își dorește o Catalonie mai progresistă, modernă, în același timp există o populație mai în vârstă animată de un sentiment de naționalism catalan, există o parte care văd în această autonomie o oportunitate pentru dezvoltare econonomică. Din punct de vedere constituțional, acest referendum nu întrunește acele elemente de condiție legală pentru ca autoritățile federale spaniole să-l accepte ca legitim”, a declarat Andrei Țărnea.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22