Victorie a lui Macovei. Infiintarea Biroului Procurorului european a fost votata de plenul PE

I.m. | 05.10.2017

Parlamentul european a adoptat in plen regulamentul pentru noua institutie a Procurorului european, in care va avea procurori desemnati si Romania.

Pe aceeași temă

 

 

 Acesta va fi adoptat rapid si de Consiliu, urmind sa intre in vigoare in 20 de zile de la publicarea lui in Gazeta oficială a Uniunii Europene. Infiintarea acestei institutii  se datoreaza europarlamentarului roman Monica Macovei.

 

 

”Pentru mine, votul de astăzi este punctul final al unei munci de câțiva ani, în care am vorbit și negociat cu miniștri de Justiție și de Interne din statele membre o formă cât mai bună și eficientă a Biroului Procurorului European. Un Birou al Procurorului European puternic, independent, cu o misiune clară și puteri de investigație largi, respectând legile statelor membre”, spune Macovei intr-un comunicat de presa.

 

”Frauda cu bani europeni va fi mai bine și mai rapid investigată, la fel și infracțiunile teroriste care intră în competența Procurorului European. În cazurile de condamnare, în urma anchetelor Procurorului European, se vor confisca banii furați din buzunarele noastre. În plus, sunt pedepse minime, prevăzute de Directiva împotriva fraudei cu fonduri europene, care definește diversele infracțiuni legate de fraudarea banilor europeni. Atât definițiile, cât și pedepsele minime sunt comune și obligatorii pentru toate statele membre. Altfel spus, nu pot fi condamnări mai blânde, sub limita stabilită de legislația europeană”, precizeaza Macovei.

 

Infiintarea Biroului Procurorului European va  avea  un impact asupra cauzelor de fraudă transfrontalieră cu bani europeni  și a unor infracțiuni teroriste Acestea vor putea fi investigate, de la început la sfârșit, inclusiv finalizate prin trimitere în judecată, de Biroul Procurorului European,  iar în cazurile de condamnare, evident, se vor confisca banii.

 

 

”Procurorul European va strânge probe din fiecare stat membru implicat în frauda transfrontalieră. Pentru percheziții, de exemplu, în România se va urma legea română, pentru interceptări în Germania – legea germană, pentru audieri sau alte investigații în alte state membre se va respecta legea acelor state membre. Toate aceste probe făcute în diferite state însă vor fi admisibile și valabile în instanța care va judeca dosarul, cauza cu frauda transfrontalieră. Este foarte important acest lucru și asta va face ca toate aceste cauze să fie anchetate și judecate mult mai rapid”, spune europarlamentarul Macovei.

 

Procurorul European va avea competență prioritară asupra tuturor infracțiunilor, inclusiv așa-numitului carusel al TVA-urilor. Pentru infracțiunile cu fonduri europene se prevăd pedepse minime, adică judecătorii nu pot condamna la mai puțin de limita de ani stabilită în Directiva împotriva fraudei cu fonduri europene

 

Frauda în Uniunea Europeană, este de 500 de milioane de euro în fiecare an.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22