Scandul BNR-Ţiriac. Isărescu: terenul arenei naţionale, în proprietatea băncii din 1947

Dora Vulcan | 05.10.2017

Arena Centrala de tenis, impreuna cu alte constructii amenajate pe terenul BNR, a fost preluata in proprietate de catre BNR, cu plata, in anul 1991, de la Ministerul Tineretului si Sportului.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "In contextul reluarii discutiilor legate de subiectul Arenele BNR, pentru corecta informare a opiniei publice va readucem la cunostinta comunicatul nostru. Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobandit printr-un act de vanzare-cumparare de la Societatea de Dare la Semn Bucuresti. Arena Centrala de tenis, impreuna cu alte constructii amenajate pe terenul BNR, a fost preluata in proprietate de catre BNR, cu plata, in anul 1991, de la Ministerul Tineretului si Sportului. La data preluarii, starea constructiilor si a terenului din jurul acestora era deplorabila, necesitand investitii semnificative. Dupa anul 1991, BNR a realizat investitii in Arena Centrala si terenurile de antrenament in valoare de aproximativ 1.000.000 lei in preturi curente (amenajare vestiare in anul 1997, tribuna metalica in anul 1999, instalatie de nocturna in anul 2000 etc.)", transmit oficialii Bancii Nationale intr-un comunicat remis presei joi.

 

 

Ce mai spune BNR: 

 

  • Pana in prezent, BNR a inregistrat, in legatura cu Arena Centrala si terenurile de antrenament, cheltuieli cu intretinerea echipamentelor, instalatiilor si utilajelor din dotarea cladirilor si terenurilor Arenei BNR si a constructiilor ce o deservesc, precum si cheltuieli administrative, in valoare de peste 5.000.000 lei in preturi curente. O latura importanta a acestor activitati a fost reprezentata de salvarea si intretinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantati la sfarsitul secolului XIX), protejati de lege si parte a patrimoniului national.

 

  • Proprietatea BNR delimitata de strazile Dr. Staicovici - Dr. Lister gazduieste in principal activitati de pregatire profesionala si pentru functionarea curenta a BNR, si nu este o baza sportiva in sine. In spatiul respectiv, pe langa Arena Centrala de tenis si terenurile de antrenament, precum si terenul de fotbal ¬ toate preluate de la MTS in 1991 ¬ functioneaza un centru de pregatire profesionala, un spatiu restrans de cazare cu circuit intern, doua spatii de alimentatie cu circuit intern. In aceste locatii se desfasoara in permanent diverse activitati ale BNR si se organizeaza evenimente specifice in colaborare cu institutii financiare internationale si cu parteneri academici interni si internationali.

 

  • Incepand cu anul 1991, competitiile de tenis organizate pe arena centrala si terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internationale din circuitele ATP si respectiv WTA, precum si alte turnee de tenis nationale si internationale) au fost gazduite in regim de comodat, BNR punand la dispozitie cu titlu gratuit toate amenajarile si dotarile necesare.

 

  • In anul 2007 Romania a aderat la UE, iar Banca Nationala a Romaniei a devenit membra a Sistemului European al Bancilor Centrale. Legislatia europeana obliga BNR sa se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei banci centrale, respectiv stabilitatea preturilor si, in paralel, stabilitatea financiara, ceea ce limiteaza capacitatea BNR sa se implice financiar in activitati care exced acestor obiective.

 

  • In prezent este necesara o reconstructie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizica a constructiei edificate la inceputul anilor `70; modificarea succesiva a standardelor privind siguranta in constructii, cu precadere modificarea survenita in anul 2016; cresterea exigentelor privind constructia de stadioane si arene sportive si organizarea de evenimente publice pe acestea, in special din perspectiva afluirii si defluirii de persoane.

 

  • BNR a initiat demersuri inca din anul 2014 privind transferul de proprietate catre Guvern a perimetrului delimitat de strazile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activitatilor sportive, propunand o serie de solutii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori catre Guvernul Romaniei in iulie 2014, decembrie 2015 si mai 2017. BNR a avut si continua sa aiba toata disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, in conditiile legii.

 

 

 

Background:

 

Ion Tiriac  si Ilie Nastase au adus acuzatii dure Bancii Centrale privind legalitatea achizitiei din 1946, dar si privitoare la sumele pretinse de BNR ca le-ar fi investit acolo. "BNR a spus ca ca au investit nu stiu cati bani in Arenele Progresul in februarie 1990. Nu-i adevarat! Eu din banii mei am investit acolo!", a spus Ion Tiriac, la o intalnire in cadrul Comisiei de Buget a Senatului. Tiriac a marturisit ca a actionat BNR in instanta, avandu-l alaturi si pe Ilie Nastase.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22