De același autor
România se întoarce la vremurile din perioada lui Adrian Năstase, în care presa era cumpărată, constrânsă, șantajată să nu mai facă anchete și să nu mai scrie împotriva liderului PSD. În care orice opozant era intimidat, orice magistrat cu ambiții de independență era eliminat sau pus cu botul pe labe, în care instituțiile lucrau aproape exclusiv în interesul unor grupuri de interese aflate în fruntea țării.
Diferența e că Liviu Dragnea a preluat un sistem funcțional și concurențial cu oameni obișnuiți să nu li se sufle-n borș, pe care s-a străduit să-l aducă la un numitor comun. Pentru Năstase a fost mult mai simplu, în primul rând fiindcă era înconjurat de politicieni experimentați, artizani ai compromisurilor și arhitecți ai proiectării portițelor legale, cu ajutorul cărora grupurile infracționale de la putere să se poată pune la adăpost. În al doilea rând, fiindcă, atunci când a venit la putere, PSD avea oameni peste tot, în ministere, agenții, departamente, și țara întreagă era sub controlul lor. Între timp, anumite reguli europene au fost impuse, judecătorii și procurorii s-au scuturat de jugul politic, funcționarii publici au evoluat, politicienii corupți au fost scoși din joc, aproape că și doctorii începuseră să nu mai ia mită. Totul părea să meargă înainte, chiar dacă ritmul era foarte lent.
Liviu Dragnea are însă puterea să ne întoarcă din drum. Au apărut liste negre cu jurnaliști, procurori și judecători care deranjează și care trebuie scoși din ecuație. Ofițerii SRI nu mai sunt lăsați să lucreze la dosarele de corupție, ministra de Interne nu-și mai lasă polițiștii să participe la anchetele de corupție, băieții tatuați și cu mușchi îl apără violent și la vedere pe Liviu Dragnea de jurnaliști și de protestatari inofensivi.
Liderul PSD nu mai vrea să păstreze niciun fel de aparențe, s-a săturat să joace rolul pro-occidentalului civilizat, s-a săturat să le răspundă frumos ambasadorilor occidentali, s-a săturat să nu mai fie el însuși baronul de Teleorman. Așa că a început ofensiva: împotriva șefei DNA, care îndrăznește să se apropie prea mult de el și de firmele lui, împotriva presei neprietenoase, împotriva magistraților, prin modificarea legilor Justiției, pentru a-i aduce sub tutelă politică, împotriva celor din instituțiile de forță care au curajul să i se opună, împotriva Băncii Naționale care nu vrea să acopere golurile guvernării.
De unde are atâta forță? Cum a reușit să pună mâna atât de repede pe manșele puterii? Îl asistă profesioniștii informațiilor? Sunt din interiorul instituțiilor statului sau din afara lor? Dragnea vrea să se salveze de închisoare, dar profesioniștii care îl asistă ce scop au? Să mute țara pe alte șine?