„E-un rege nebun în Danemarca” de Dario Fo, o poveste dramatică de iubire, infidelitate şi nebunie

Humanitas | 06.10.2017

Pe aceeași temă

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu marţi, 10 octombrie, ora 19, la lansarea romanului E-un rege nebun în Danemarca de Dario Fo, scriitor italian distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1997.

 

În romanul publicat cu un an înainte de a se stinge din viaţă, E-un rege nebun în Danemarca (parafrază a unei celebre replici din Hamlet), Dario Fo reînvie zbuciumata epocă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, explorând povestea controversatului rege Christian VII şi a soţiei sale Caroline Mathilde, o poveste dramatică de iubire, infidelitate şi nebunie.

La eveniment vor participa Smaranda Bratu Elian şi Oana Boşca Mălin, traducătoare şi reputate italieniste, şi Cosmin Ciotloş, critic literar. Vlad Russo, senior-editor Humanitas şi traducătorul romanului, va fi moderatorul serii.

 

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

 

Din cronici de epoca şi jurnale secrete, Dario Fo recompune atmosfera strălucitoare de la Curtea regală a Danemarcei în secolul galant, reţinând deopotrivă intrigile amoroase şi de palat ce roiesc în jurul lui Christian VII. Facem astfel cunoştinţă, rând pe rând, inclusiv prin portretele desenate de autor, cu regina Caroline Mathilde, sora regelui George III al Angliei, cu „Băbătia” - regina-mama şi mama vitregă a regelui -, cu medicul iluminist german Johann Struensee, cu întreagă protipendadă a Curţii, plină de nobili retrograzi, dar şi de figuri de reformatori, şi, în sfârşit, cu fiul regelui Christian, Frederik V. În spatele acestui somptuos alai se fac simţite însă adâncile frământări ale unei lumi pornite să redefinească „contractul social”, sub înrâurirea ideilor iluministe. Iar, deasupra tuturor, Christian VII se dovedeşte un rege clarvăzător, înfăptuind, în preajma sângeroasei Revoluţii Franceze, propria să „revoluţie”, fără vărsarea unui strop de sânge: interzice tortură, aboleşte legarea de glie şi privilegiile castei nobiliare, ba chiar instituie libertatea presei. Fiindcă, aşa cum spune Dario Fo, „a fi nebun nu este neapărat un rău, ba uneori nebunii se dovedesc mai buni”.

 

„Dario Fo a scris un român despre Christian VII al Danemarcei care cuprinde iubiri, intrigi de palat şi jurnalele secrete a trei tineri îndrăgostiţi şi disperaţi, dar capabili să schimbe istoria.” (Il Messaggero)

 

Dario Fo s-a născut la 24 martie 1926, în Lombardia. După sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a studiat artele frumoase la Accademia di Belle Arti di Brera de la Milano. În 1950 a început colaborarea cu RAI, scriind texte satirice pe care le şi interpreta că actor. Această colaborare a durat peste un deceniu şi a prilejuit numeroase conflicte cu cenzură exercitată de Biserica Catolică, de aceea Fo a renunţat la ea, dedicându-se în exclusivitate teatrului, în cadrul companiei întemeiate în 1962 împreună cu soţia să, actriţa Franca Rame. Dario Fo a fost şi a rămas un om de teatru total: scrie textele, semnează regia spectacolelor, joacă pe scenă de multe ori că unic actor. Piesele sale aveau la început o structura de farsă şi erau scrise în răspăr cu „teatrul burghez” al epocii, reînviind tradiţia italiană a improvizaţiei din commedia dell'arte. În 1969, Fo montează spectacolul Mistero buffo, cel mai mare succes al său, care reunea texte în diferite dialecte recitate de un singur interpret: autorul însuşi. Au urmat: Morte accidentale di un anarchico, Non si paga! Non si paga!, Parliamo di donne, L'uomo incinto. În plan politic, omul de teatru a militat toată viaţă în rândul stângii italiene, fiind totodată, prin textele şi spectacolele sale satirice, un critic necruţător al derapajelor politice din peninsula. În 1997, Dario Fo a primit Premiul Nobel pentru Literatură, acordat în virtutea faptului că „urmând tradiţia saltimbancilor medievali, batjocoreşte puterea, redându-le celor asupriţi demnitatea”. În 2014 a publicat cel dintâi român al sau, bestsellerul internaţional Fiica papei (La figlia del papa; Humanitas Fiction, 2016), urmat, de asemenea, de un bestseller, E-un rege nebun în Danemarca (C'è un re pazzo în Danimarca, 2015; Humanitas Fiction, 2017). În 2017, la jumătate de an după moartea sa, survenită la 13 octombrie 2016, a apărut romanul Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei (Quasi per caso una donna. Cristina di Svezia), în curs de traducere la Editura Humanitas Fiction.

 

Romanul E-un rege nebun în Danemarca este recomandat de Filme-cărţi.ro şi de Radio România Cultural.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22