Varianta favorabilă lui Kovesi din concluziile raportului IJ: poate conduce în continuare DNA

Dora Vulcan | 06.10.2017

DNA a făcut publice concluziile raportului Inspecţiei Judiciare după controlul în care a fost evaluată eficienţa managerială a DNA. Principala concluzie este că "Laura Codruta Kovesi poseda calitatile necesare pentru exercitarea in continuare a functiei de conducere".

Pe aceeași temă

 

 

Controlul Inspectiei Judiciare la DNA a fost realizat de şase inspectori: trei au fi tras concluzii favorabile sefei DNA, printre care şi procurorul care a coordonat echipa de control, iar alţi trei au exprimat opinii nefavorbaile Laurei Codruţa Kovesi.

 

Concluziile date vineri publictităţii de DNA arată că, inclusiv adjuncţii Călin Nistor şi Marius Iacob au parte de concluzii favorabile în raportul Inspecţiei Judiciare.

 

 

Amintim că, odată cu darea spre publicitate a concluziilor raportului, DNA şi-a exprimat dezaprobarea faţă de modul în care conducerea Inspecției Judiciare gestionează datele conținute într-un document provizoriu, în condițiile în care acest document nu este unul finalizat și nici nu a fost asumat de vreo instituție.

 

De fapt, ceea ce s-a publicat până acum de Luju.ro şi Antena 3 sunt opinii conţinute în raport dar care nu au fost cuprinse în concluzii şi care nu vizează actul de managemern - obiectiv al realizării controlului Inspecţiei Judiciare.

 

 

Concluziile date vineri publicităţii de DNA nu sunt asumate şi de cei trei inspectori care au exprimat opnii nefavorabile în raport. 

 

Acest raport a fost deja predat CSM care-l va analiza şi care va lua o decizie.

 

Concluziile din raport care o privesc pe şefa DNA

 

 

  •  Procurorul sef al DNA, prin modul in care a organizat, coordonat si controlat activitatea personalului din subordine, a reusit sa eficientizeze activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, rezultatele fiind oglindite in datele statistice pe anul 201 si sem. I / 2017 atat la nivelul intregii unitati cat si la nivelul sectiilor, serviciilor.

 

  • Comportamentul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a raspuns cerintelor din exteriorul sistemului, cu referire la implementarea obligatiilor care revin directiei stabilite in Strategia Nationala Anticoruptie pe perioada 2016 - 2020, aprobata prin HG nr.585/2016, prevazute la punctul 6.5, cerintelor impuse de sistem, enumerate in regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie si cerinte impuse de colegi.

 

  • Procurorul sef Directie Laura Codruta Kovesi a format un colectiv omogen, transformandu-l intr-o echipa capabila de performante in domeniul specific de activitate.

 

  • Procurorul sef directie a reusit sa depaseasca unele constrangeri cu referire la limitarile de resurse - atat materiale cat si umane, reglementarile legale - modificarile legislative survenite realizand o activitate performanta remarcata pe plan intern si international.

 

  • Pornind de la cele ce preced, procurorul sef directie a dar dovada ca detine competentele necesare exercitarii functiei dupa cum urmeaza: competente cognitive, interpersonale, de comunicare si motivationale.

 

  • Manifestarea respectului fata de echipa, din partea procurorului sef, se regaseste in delegarea de sarcini, atributii (cu exceptia celor ce definesc functia), in ascultarea atenta a feedback-ului care vine din partea echipei.

 

  • Procurorul sef Directie Laura Codruta Kovesi a folosit previziunea in legislatie urmarind mersul evenimentelor sociale, economice, stiintifice, culturale etc, pregatind astfel conceptual pesronalul din subordine. De asemenea, a cultivat lucrul in echipa, rezolvand probleme complexe, care necesita opinii diferire, a implementat loialitatea, a prevazut nevoile colectivului, anticipandu-le, astfel incat disfunctionalitatile sa nu se transforme in probleme, care puteau afecta bunul mers al unitatii.

 

  • Procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi a identificat oportunitati si a dezvoltat strategii. Printr-o buna comunicare a sincronizat si armonizat timpul si spatiul actiunilor, judecatile si faptele, dorintele personalului din subordine, conferind procesului de management coeziune, continuitate si dinamism, permitand realizarea obiectivelor specifice.

 

  • Puterea de influenta lucrativa este o calitate pe care procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi a demonstrat-o in conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, subordonatoo recunoscand calitatile manageriale ale acestuia. Astfel, in acesta, in raport cu procurorii din subordine, a adoptat o raspundere reversibila, in sensul ca cerand subordonatilor indeplinirea sarcinilor, la randul sau, a explicat acestora si activitatea sa. Procurorii au constientizat, astfel, ca activitatea lor este parte din ansamblul activitatii unitatii, iar indeplinirea defectuoasa a sarcinilor va umbri activitatea Directiei Nationale Anticoruptie.

 

  • Reversibilitatea raspunderii a facut ca actul managerial sa fie transparent, sa poata fi imbunatatit, atunci cand a fost cazul, colectivul de procurori a raspuns ca un tot unitar, prestigiul fiecarui procuror s-a pliat pe prestigiul unitatii, in realizarea scopului unic, acela de infaptuire a actului de justitie in cele mai bune conditii.

 

  • Procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi a implementat actului de control rolul de a replia o activitate intrata in deriva, de a o canaliza spre performanta, si nu de a produce panica, deruta, neincredere, aspecte care ar fi dus la stagnare sau chiar la regres. Activitatea de control a fost institutionalizata, fiind efectuata in 3 forme: controlul operativ curent, controlul tematic si controlul de fond al compartimentelor din cadrul directiei. De asemenea, s-a mai materializat si intr-un control de management operativ prin intermediul caruia s-a verificat daca procurorul sau compartimentele au realizat toate activitatile necesare si oportune pentru atingerea unei tinte operative prestabilite si daca au stabilit acele diviziuni ale muncii optime pentru a realiza obiectivele fixate.

 

  • Controlul a vizat conditia de normalitate, nu conditia speculativa, de interes sau de alta natura, procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi monitorizand si eliminand deficientele din activitatea procurorilor din subordine. Controlul efectuat de procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi a avut ca scop si stimularea psihologica a procurorilor pentru ridicarea calitatii muncii, pentru prestigiul personal, dar si al institutiei.

 

  • Calitatea actului de condudere adoptat de procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi a determinat imaginea conducatorului in interiorul parchetului. dar si in afara acestuia, promovand un management impartial, bazat pe principii sanatoase si pe valori.

 

  • Procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi a construit, astfel, sentimentul de credibilitate si de respect al legii, dand, in final, Directiei Nationale Anticoruptie prestigiu si putere.

 

  • In raport de cele prezentate, apreciem ca procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi poseda calitatile necesare pentru exercitarea in continuare a functiei de conducere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22