Dupa ce l-a batut pe Gotiu, Palada vrea o dezbatere publica despre violenta in viata publica

E.b. | 08.10.2017

Mirel Palada, fostul purtator de cuvant al Guvernului Ponta, propune "o dezbatere publica privind rolul violentei in viata publica.

Pe aceeași temă

 

 
 Violenta fizica/ Violenta verbala/ Violenta simbolica/ Violenta de idei/, scrie Palada pe Facebook.

 

Palada considera ca la dezbatere ar trebui sa participe "Si unii, si altii. Si Palada, si Gotiu. Si pesedistii, si anti-pesedistii. Si politicienii, si votantii. Si cei care merg la talk-showuri, si telespectatorii."

 

"Dle Gotiu, va intind o mana adversa si va propun ca, dupa ce ne stringem mina, sa ne asezam la masa impreuna si sa invitam si pe altii sa se aseze la masa cu noi.  Va intind o mina pe care nu stiu daca o veti accepta sau nu, dar pe care sper ca o veti accepta pentru a arata ca atingerea adversarului se poate face si altfel decat pentru a lovi verbal sau fizic. Intind aceasta mana, pentru ca, astfel dupa cum corect spunea d-nul Daniel P. Funeriu, intreaga societate sa aiba un castig. Sa invatam din greseli", mai scrie Mirel Palada.

 

Mirel Palada si senatorul USR Mihai Gotiu au fost protagonistii unui incident violent luna trecuta, atunci cand Palada l-a lovit cu pumnul pe Gotiu in pauza publicitara a unei emisiuni la B1 Tv.


  
Încă din seara incidentului cu pricina am început să primesc mesaje din întregul spectru al emoțiilor umane. Multe mesaje. Multe feluri de mesaje. Unele de susținere. Altele de o ticăloșie de neînchipuit (nu vreți să știți; fac și astea parte din viață),
scrie Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.

 

Din fericire, am avut parte și de mesaje raționale, echilibrate, în care eram criticat cu argumente expuse corect. Însă cele mai multe mesaje, indiferent dacă de susținere ori de admonestare, au fost pline de patimă, de agresivitate, fie că erau împotriva mea sau mă sprijineau. „Huoo, nemernicule, să mergi la pușcărie”. „Hai să ne măsurăm, smardoiule, să-ți arăt eu ție”. „Bravo, bine ai făcut, trebuia să-i dai mai tare, să nu se mai ridice, să-l rupi în bătaie.”

 

„Doar atîta poți? Trebuia mai mult. Doar 3-4 zile de îngrijiri?”.

 

Evident, niciunul din evenimentele preconizate de acești luptători curajoși pe FB nu va avea loc. 

 

Un proces probabil că se va întîmpla, dar cred că e puțin probabil să se finalizeze cum își doresc ei. Iar în ceea ce privește îndemnul la bătaia mai zdravănă, îl repudiez din start fie și pentru simplul fapt (dar nu doar de aceea) că vine din partea unora care vor să lupte prin reprezentant.
Zilele astea am învățat multe lucruri. 

 

Și de bine, și de rău. Unul din ele – îl știam deja, dar tot timpul redescoperim lucrurile evidente – este că agresiunea naște agresiune. Fie ea verbală, fie fizică. Și, ca să-l parafrazez pe d-nul Vlad Stefan, „o cauză justă nu justifică agresiunea fizică sau verbală, la fel după cum frumusețea nu justifică prostituția”.

După o perioadă în care am ales să nu discut subiectul, consider că e cazul să răspund, căci știu că aveți nevoie de răspunsuri.
Voi răspunde prin a vă propune să încercăm să ieșim din acest cerc karmic și să vedem cum putem extrage o picătură de bine dintr-o baltă de rău.
Vă propun o dezbatere publică privind rolul violenței în viața publică. 

 

Violența fizică. Violența verbală. Violența simbolică. Violența de idei. Și unii, și alții. Și Palada, și Goțiu. Și pesediștii, și anti-pesediștii. Și politicienii, și votanții. Și cei care merg la talk-showuri, și telespectatorii.

 

Dle Goțiu, vă întind o mână adversă și vă propun ca, după ce ne strîngem mîna, să ne așezăm la masă împreună și să invităm și pe alții să se așeze la masă cu noi.

 

Vă întind o mînă pe care nu știu dacă o veți accepta sau nu, dar pe care sper că o veți accepta pentru a arăta că atingerea adversarului se poate face și altfel decât pentru a lovi verbal sau fizic. Întind această mână, pentru că, astfel după cum corect spunea d-nul Daniel P. Funeriu, întreaga societate să aibă un câștig. Să învățăm din greșeli.

 

Mai ales vă întind această mână și această propunere de discuție pentru a ajuta măcar și un pic la schimbarea discursului și comportamentului public, îndeosebi în zona patimii politice.

 

Pentru a demobiliza armatele furioase, dornice de sînge virtual ori – din păcate – uneori și de sînge real.

 

Pentru bună cuviință în spațiul public. Da, știu, o să mă acuzați că nu eu sînt cel care trebuie să vorbesc despre buna cuviință. Ba chiar eu sînt cel care trebuie să vorbesc.

 

Pentru o presă responsabilă și profesionistă cu angajați bine pregătiți profesional, care nu caută doar ratingul cu orice preț.
Avem multe de discutat, d-nule Goțiu. Este evident că suntem adversari ideologici. Pentru o vreme scurtă, am fost chiar și adversari fizici. Cu voia sau fără voia noastră, am fost transformați simbolic în avataruri ale luptei politice, ale patimii celor două tabere care se tot zbat în mințile românilor.

 

Propunerea pe care v-o fac poate fi un început al normalității de expresie în spațiul public. Vă întind această mînă, ca la rugby, după ce doi adversari se tăvălesc mai mult decît permite regulamentul. O strîngeți sau nu. Depinde de Dvs. Sper să o strîngeți.
Și da, vom rămîne în continuare adversari ideologici.

 

Cu stimă,
Mirel Palada
sociolog

 

 

Ce spune Gotiu

 

In replica, senatorul Mihai Gotiu (USR) a postat pe pagina sa de Facebook urmatorul mesaj:

 

Mirel Palada mă invită (pe Facebook și prin intermediul presei) să discutăm despre violență. Eu i-am transmis că am suportat o agresiune fizică peste care pot trece, dar sute de mii de cetăţeni români au fost afectaţi de imaginile violenţei transmise de televiziuni şi în mediul online şi vreau să cunosc şi punctul lor (al vostru) de vedere.


În plus, reamintesc că încă din primele zile, atât eu, cât şi colegii mei din USR am transmis mesajul că trebuie să mobilizăm energii importante pentru a condamna şi pentru a limita violenţa de orice fel în politică, în familie, în societate. Din păcate, am fost surprinşi de faptul că, în Parlament, reprezentanţii PSD şi ALDE s-au opus unei rezoluţii comune a tuturor partidelor care să condamne, fără echivoc, violenţa.
 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22