De ce atâta corupție?

Aurelia Dobrota | 10.10.2017

Toate analizele sociologice relevă că, alături de sărăcie și incompetența autorităților, corupția reprezintă un motiv principal de îngrijorare și nemulțumire pentru cetățenii români și o cauză majoră pentru care mulți dintre ei iau calea exilului, căutându-și altă patrie.

Pe aceeași temă

Toate analizele ne arată că între acești factori există legături de cauzalitate, un cerc vicios care prea rar este tăiat și oprit. În domeniul academic, corupția (plagiat, nepotism, concursuri trucate) „ucide“, blochează, limitează, îngreunează carierele acelora care, prin muncă cinstită și studiu, vor să facă cercetare aprofundată sau să devină profesori recunoscuți.

 

O tânără absolventă îmi spunea recent că, din cauza suspiciunilor de plagiat des întâlnit în țara noastră, a devenit mai greu pentru ea, corectă, să poată publica articole în reviste internaționale.

 

În spitale, corupția, prin condiționarea actului medical, prin sistemul nedrept și preferențial, la fel, „ucide“, trăim un adevărat „genocid“, oamenii merg spre exasperare și deznădejde. Acum câteva zile am citit povestea unei tinere mame, suspectă de cancer, care a fost purtată de la o ușă la alta a unui spital, într-un cerc vicios degradant și ilogic.

 

În domeniul construcțiilor, corupția se manifestă prin autorizații date pe șpăgi, presiuni la întocmirea actelor, care nu respectă normativele, schițe și contracte falsificate.... Mulți absolvenți de facultate pleacă venetici în lume din cauza sistemului corupt și excesiv de birocratic de la noi. Am multe cunoștințe, prieteni ai căror copiii sunt ingineri constructori sau arhitecți care au multe bătăi de cap și blocaje din cauza corupției din domeniu. Pe șosele, le fel, există multă corupție. Mulți șoferi și-au luat permisele cu șpagă, fiind analfabeți care provoacă accidente serioase, mulți iresponsabili nerespectând regulile de circulație. În domeniul economic și al afacerilor, licitațiile aranjate ucid șansele acelora care muncesc cinstit și care vor să ofere servicii și produse de calitate. (...)

 

Eu am atins apogeul maturității, poate nu o să mai apuc toate schimbările, dar măcar copiilor noștri să le fie mai bine...

 

Deși sunt departe de țară, informațiile din paginile revistei 22 le sunt de un real folos cititorilor de aici, dar m-aș bucura să fie de folos și clasei politice, să-și schimbe radical psihologia conform căreia cine are putere are totul, viață luxoasă, multe case, bani, libertatea de a face ce dorește.

 

Numai analiza și înțelegerea celor ce sunt la cârma țării pot smulge vălul negru și ne pot da, dacă nu o garanție, măcar o speranță că trecutul nu se mai repetă.

 

În activitatea cotidiană vă doresc ca bunul Dumnezeu să vă întărească, să vă aibă în paza lui pentru a duce pe mai departe greul lumii zâmbind, în această meserie nobilă de ziarist.

 

Aurelia Dobrotă

Viena

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22