Vișegrad sau cum încearcă Dragnea să deturneze politica externă

În orbirea lor antijustiție, Dragnea și Tăriceanu sunt pe cale să renunțe la alianța puternică cu SUA și să pună politica externă a României la dispoziția Ungariei lui Orbán.

Cristian Campeanu 10.10.2017

De același autor

 

Știi că ceva nu e în regulă cu politica gu­ver­nu­lui când un ministru, în cazul nostru, ti­tu­larul de la Externe, Teodor Meleșcanu, se apu­că să nege altceva decât a fost întrebat. Ast­fel, la chestiunea dacă Ro­mâ­nia a manifestat intenția să adere la Grupul de la Vi­șe­grad (V4 - Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), Meleșcanu a răspuns că „informația po­trivit căreia României i s-a pro­pus să adere la grup nu este corectă“, ceea ce poate fi adevărat, dar este complet în afara subiectului. În­tre­ba­rea nu este dacă România a primit vreo propunere oficială sau invitație, ci da­că România face demersuri în vederea ade­ră­rii la grup, ceea ce este cu totul altă afa­cere. Dacă a făcut astfel de demersuri, atunci asistăm la o tentativă de rapt furtiv al politicii externe a României de către guvern și ma­jo­ritatea parlamentară, fără știrea și împotriva poziției președintelui României, așa cum a mai încercat PSD în iunie 2012.

 

Acum, asistăm la o deturnare a politicii ex­ter­ne într-o direcție care, dacă va fi urmată, va slăbi grav poziția țării, o va vulnerabiliza în fa­ța atacurilor Rusiei, dar va întări poziția anti­li­berală, autocrată, naționalistă și antieu­ro­pea­nă a coaliției PSD-ALDE. Simplu spus, în schim­bul sprijinului iluzoriu al statelor central-eu­ro­pene pentru suprimarea anticorupției și su­bor­donarea politică a justiției, Dragnea și Tă­ri­ceanu sunt dispuși să arunce peste bord par­teneriatul cu Statele Unite și relațiile României cu Ger­ma­nia și nucleul vest-european al UE.

 

Grupul de la Vișegrad s-a năs­cut la începutul anilor ’90, în încercarea a trei (ulterior, pa­tru) state central-europene de a-și coordona politicile și reformele în vederea aderării și, ulterior, integrării în Uni­u­nea Europeană. Lucrurile au mers extrem de bine și acest format de co­o­perare s-a menținut și după aderare, cele pa­tru state reușind să prezinte în multe ocazii o poziție comună care le-a crescut forța de ne­go­ciere mult peste ceea ce ar fi obținut in­di­vidual. România a privit cu jind și invidie mul­tă vreme la acest format de cooperare de suc­ces, diplomația de la București stră­du­in­du-se, dacă nu să se alăture celor patru, mă­car să se prezinte ca un stat care a evadat din „strânsoarea balcanică“ spre Europa Cen­tra­lă. Din punctul de vedere al coordonării po­zi­țiilor statelor foste comuniste în negocierile cu Bruxellesul, apartenența la Grupul de la Vișegrad ar fi fost dezirabilă la un moment dat, dar acel moment a trecut de mult. Între timp, Vișegradul s-a transformat într-un ani­mal politic foarte diferit, iar apartenența la grup ar aduce deservicii grave României.

 

În ce anume s-a transformat Vișegradul e mai puțin evident. E mai ușor să spui ce nu es­te. În primul rând, V4 nu mai e de mult o ali­an­ță de integrare. Cele patru state încă mai ac­țio­nează coordonat, dar numărul do­me­niilor în care prezintă un punct de vedere co­mun s-a diminuat, iar poziția generală față de Europa a devenit mai degrabă sceptică. Dar nu este vor­ba despre un euroscepticism ide­o­logic uni­tar. Există grade și variații de la stat la stat. Faptul că este vorba de un grup mai degrabă eurosceptic nu face însă din V4 un „club al ciu­maților“, o grămadă de state con­du­se de li­deri naționaliști, primitivi și populiști hotărâți să formeze o alianță de autocrații an­ti­oc­ci­den­tală, antidemocratică, antiliberală și anti-UE chiar în interiorul UE, cum încearcă pro­pa­gan­da politic corectă să ne convingă. As­ta nu în­seamnă însă că unii nu și-ar dori ca Vișe­gra­dul să funcționeze în acest fel. În mod ironic, cei care își doresc cel mai mult ca V4 să de­vină un vehicul politic naționalist antie­u­ro­pean sunt Viktor Orbán, Dragnea și Tă­riceanu.

 

Tăriceanu a spus în vara asta, într-unul din­tre cele mai inepte discursuri de politică ex­ternă, că de la romani încoace toate ga­ran­ții­le de securitate sunt efemere și, ca atare, la fel sunt și cele oferite de NATO și UE. Prin ur­mare, ar trebui să fim mai puțin aliați loiali și să promovăm mai mult suveranitatea na­țio­na­lă (înțeleasă în opoziție cu statutul de mem­bru al NATO și UE), deci ar trebui să strângem relațiile cu Vișegradul. Celălalt, Dragnea, ne-a vândut o minciună în complicitate cu Orbán Vik­tor. După ce acesta din urmă avertizase că Ungaria își retrage sprijinul pentru ad­er­a­rea României la OECD ca urmare a anchetei pri­vind liceul catolic din Târgu Mureș, Drag­nea a apărut la TV, unde a anunțat că a rezol­vat problema cu liceul, că Ungaria nu se mai opune aderării la OECD, că are o relație ex­celentă cu Orbán. Singura problemă e că Ro­mâ­nia nici măcar nu este în cărți pentru ade­rarea la OECD. Toată mascarada ca să justifice prietenia Dragnea-Orbán.

 

Adevărul este că Grupul de la Vișegrad a de­ve­nit în ultimii ani jucăria politică a lui Viktor Orbán, instrumentul prin care liderul ungar a obținut mai multă putere și forță în Europa de­cât i-ar fi putut permite vreodată poziția de șef al unui stat mic și periferic precum Un­garia și pe care îl folosește pentru a-și pro­mo­va politica antiliberală, profitând în primul rând de politica europeană incredibil de proas­tă a Poloniei. În orbirea lor antijustiție, Drag­nea și Tă­riceanu sunt pe cale să renunțe la ali­anța puternică cu SUA și să pună politica externă a României la dispoziția Ungariei lui Or­bán. Cea mai bună opțiune în anul Marii Uniri, în­tr-adevăr! Pe de altă parte, Orbán e un agent ac­tiv al intereselor lui Putin și ale Rusiei în UE. A face politică în umbra Ungariei cum vor Drag­nea și Tăriceanu înseamnă, în ce­le din urmă, a face politica Moscovei. Dar le­găturile cu Rusia ale lui Orbán și Babiš vor du­ce inevitabil la o ruptură cu Varșovia în in­teriorul V4 și, în cazul în care Bucureștiul va ur­ma cuminte Budapesta, va duce la o rup­tu­ră între cei mai puternici aliați est-europeni împotriva agre­si­u­nii rusești, România și Polonia. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22