Teodorovici: ANI, sesizată în privinţa incompatibilităţii candidaţilor pentru Curtea de Conturi

E.b. | 10.10.2017

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, a propus, în cadrul ședinței comisiilor reunite de buget finanțe, ca ANI să fie sesizată cu privire la o stare de incompatibilitate a candidaților pentru conducerea Curții de Conturi.

Pe aceeași temă

 

 

Asta pentru că unii dintre ei sunt ordonatori de credite.

 

În preambulul propunerii, Teodorovici și-a depus formal candidatura la funcția de președinte al Curții de Conturi, după care în momentul următor a anunțat că-și retrage candidatura, invocând că în urmă cu câțiva ani când a candidat la aceeași funcție a fost respins pe motiv de incompatibilitate.

 

"Gândiți-vă la următorul lucru, plecând de la o Hotărâre a Curții de Conturi, Hotărârea Curții de Conturi nr. 54 din 27 mai 2010 se referea la revocarea mea din funcție ca auditor al acestei instituții pe motiv, la acea vreme, de incompatibilitate.

 

Cu alte cuvinte, avem ordonatori de credite astăzi care pot, dacă votul de aici și mâine din plenul reunit este în acest sens, să-și închidă practic ceea ce au făcut ca și activitate în anii trecuți chiar și cel curent. Eu vă rog să discutăm și să supunem chiar la vot înainte să audiem fiecare candidat în parte, mi se pare normal ținând cont ce înseamnă Curtea de Conturi în orice țară și mai ales în România să cerem un punct de vedere la cei care se pot pronunța vizavi de vreo stare sau nu de incompatibilitate, adică ANI. Și să ne spună, ca să evităm orice situație neplăcută pe viitor, dacă cei înscriși sau cei rămași pe o listă scurtă sunt sau nu într-o stare de incompatibilitate sau nu, așa cum Curtea de Conturi a spus-o în 2010.

 

Mai mult, ținând cont de faptul că două treimi din cei astăzi consilieri de conturi rămân în funcție. Astăzi, uitându-mă la lista de candidați, cred că sunt foarte multe prezențe aici care se află în situația pe care Curtea o invoca în 2010, și anume aceea de posibilă incompatibilitate. (...) Cei astăzi înscriși sunt ordonatori de credite în structurile publice pe care le reprezintă", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

 

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, deputatul PSD Viorel Ștefan, a precizat că la dosarul fiecărui candidat există o declarație pe proprie răspundere că respectă "condițiile prevăzute de Legea Curții de Conturi".

 

"Dacă, ulterior, ANI constată că această declarație este falsă, consecințele îmbracă chiar aspecte de natură penală. Deci au declarat pe proprie răspundere că îndeplinesc condițiile de a candida. Nu știu dacă noi putem să suspendăm audierile până se pronunță ANI", a spus Ștefan.

 

La rândul său, deputatul Varujan Vosganian a spus că în mod normal chestiunile de incompatibilitate se stabilesc în urma unor decizii care se cunosc.

 

"Dacă există vreo suspiciune pe rol, ea nu poate să fie pentru noi argument. Vă dau exemplu situația demnitarilor care primesc certificate ORNISS. Nu se aștepată până ORNISS stabilește compatibilitățile sau incompatibilitățile și accesul demnitarului respectiv la anumite responsabilități. Întâi demnitarul se investește și după aceea ORNISS își urmează cursul și după o anumită perioadă decide în legătură cu respectivul demnitar pentru că, altminteri, s-ar paraliza activitatea instituțiilor dacă de fiecare dată am aștepta până când unele autorități stabilesc regimul incompatibilităților ", a spus Vosganian.

 

În cele din urmă, parlamentarii din comisiile de buget-finanțe au decis ca audierile să se desfășoare, acestea fiind în curs.

 

*********************

 

Pentru o funcție de conducere la Curtea de Conturi s-au înscris 13 candidați, Mihai Busuioc și Dumitru Nancu, pentru postul de președinte al Curții de Conturi, Nicu Marcu pentru postul de vicepreședinte al Curții de Conturi; Nicolae Bălălia, Liana Bulgaru, Aurel Dumitru, Dan Ștefan Florescu, Costel Cătălin Florian, Petre Popeangă, Răzvan Tătaru, Daniel Teodoru, pentru funcția de consilier la Curtea de Conturi, Lucian Vlădescu pentru postul de președinte al Autorității de audit; Florin Tunaru, pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Audit. Cristian Socol a anunțat înaintea audierilor că-și retrage candidatura pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22